Magia florilor verii: Sinzienele

vineri, 22 iunie 2007, 16:20
3 MIN
 Magia florilor verii: Sinzienele

Sarbatorind solstitiul de vara, 24 iunie, si soarele, taranii nu se duceau la munca in aceasta zi, pentru ca „astazi se odihneste si soarele o data, in inaltul cerului".  Aceasta zi este este ziua de Sinziene, care se credea ca sint niste fete/zine frumoase care locuiesc, vara in paduri. Sarbatoarea este legata de cultul recoltelor, al vegetatiei si fecunditatii. In zorii acestei zile fetele si femeile culeg sinziene, ferite de privirile strainilor, pentru a le folosi in scop magic sau terapeutic.

In traditia populara sinzienele sint fete frumoase care traiesc in paduri sau pe cimpii, si in noaptea de Sinziene confera plantelor proprietati deosebite, magice. Roua din noaptea de Sinziene are virtuti tainice, de aceea este numita „apa de stele". Obiectele impregnate cu aceasta apa devin talismane de dragoste si de noroc.

Culese inainte de rasaritul soarelui, inca pline de roua, frunzele de dafin, maghiran salbatic, salvie, musetel, levantica, rozmarin, nalba capata puteri magice. In unele zone plantele culese de sinziene se duc la biserica pentru a fi sfintite.

Cununile impletite din sinziene impodobesc ferestrele, portile, streassinile caselorpentru a le feir de duhurile rele si pentru a le aduce stapinilor caselor noroc, sanatate si belsug. Cununile fetelor sint rotunde, cele ale baietilor au forma de cruce si se duc la biserica pentru a fis fintite fiindpastrate apoi tot timpul anului.

De asemnea sarbatoarea Sinzienelor marcheaza mijlocul verii si este considerata momentul optim pentru culegerea plantelor de leac. Pentru alungarea spiritelor rele se aprind focuri in care se arunca plante si substante puternic mirositoare, in unele zone se buciuma, se fac faclii de lemn de molid in care se arde rasina de brad si care s epoarta prin tot satul pentru a sfirsi prin a le „implanta" in mijlocul gradinilor.

Sub acelasi nume este cunoscuta si o planta erbacee cu flori mici, albe sau galbene. In cea mai lunga zi a anului, cind vegetatia si-a atins gradul maxim de vitalitate, este timpul culegerii plantelor de leac. Aflate in deplinatatea puterilor, cu ajutorul lor, cei priceputi vor lupta apoi impotriva bolilor si a mortii.

Sinzienele, florile verii, mai sint numite popular si dragaica, increzatoare sau flori de sintion. Ele reprezinta un simbol a bucuriei avind perioada maxima de inflorire identica cu cea de maxima stralucire a soarelui. Sint raspindite in toata tara. Au in continutul lor taninuri, glicoze, glucide, flavone.

Din flori de sinziene se pot prepara multe ceaiuri sau unsori pentru diverse afectiuni. Nici astazi nu se cunoaste exact la cite boli pot fi folosite sinzienele. Misterul acestei plante, folosita de sute de ani in tratamentul bolilor de ficat, a reumatismului, a bolilor tiroidiene, renale si nervoase, nu a putut fi patruns deocamdata de catre stiinta.

Este printre putinele erbacee la care structura chimica nu justifica decit intr-o mica masura actiunile terapeutice observate experimental. Din acest motiv, multe din lucrari moderne de fitoterapie se feresc sa vorbeasca pe larg despre proprietatile sale curative exceptionale, mentionind-o undeva la urma, printre altele. Se recolteaza  planta taiata de la 5 cm deasupra solului. Nu se smulg omorind sau ranind planta. Astfel ea isi poate pierde din calitati. Se usuca la umbra in strat subtire intorcindu-se zilnic.

Cum preparam florile de dragaica?

Se pot prepara ceaiuri, pulberi, tincturi, unsori sau bai de infrumusetare. Baile de infrumusetare se fac inainte de Luna plina iar pentru persoanele cu piele uscata se poate aplica o crema de sinziene sau de galbenele, masindu-se usor pielea.

Bolile in tratamentul carora se poate folosi ajutorul sinzienelor galbene sint: hernia, bolile tiroidiene, epilepsia si bolile nervoase, tratamentul adjuvant al cistitei si al bolilor renale, contra bolilor de piele, contra ranilor, a ranilor vechi, a cicatricelor si a infectiilor la nivelul pielii, tratamentul plagilor psoriazice, al tumorilor si al plagilor canceroase, al cicatricelor cheloide, adjuvant in tratamentul bolilor venerice, tratamentul cicatricelor vechi, al eruptiilor si al plagilor psoriazice de gravitate mica, curatarea petelor de pe piele.

Imunizarea la boli prin imbaierea copiilor in infuzie de sinziene era un remediu clasic pentru a-i feri de boli tot anul si pentru a-i ajuta pe batrini sa-si pastreze tineretea.

Comentarii