Rezultatele, publicate in Jurnalul American de Nutritie Clinica, aduce in evidenta din studii anterioare ca scortisoara ajuta in controlul zaharului din singe. Cu toate acestea este prea devreme pentru a prescrie scortisoara ca terapie pentru diabetici, o dereglare in care nivelurile zaharului din singe planeaza deoarece corpul nu poate utiliza insulina.
Doctorul Joanna Hlebowicz si colegii ei si-au bazat cerectarile pe 14 voluntari sanatosi carora li s-a masurat nivelul zaharului din singe inainte si dupa mincarea unei cupe de budinca de orez. Fiecare voluntar a fost testat dupa ce a mincat budinca simpla si dupa ce a mincat si cu scortisoara. Se pare ca nivelul zahaului din singe s-a stabilizat dupa desertul cu scortisoara.
Un motiv pentru aceste rezultate este ca scortisoara incetineste trecerea mincarii din stomac spre intestine. Utilizind ultrasuntele s-a demonstrat deasemenea o rata scazuta a „agolului gastric".
Desi diabeticii ar trebui sa-si condimenteze dietele cu scortisoara, asta ramine de vazut. Un mic studiu al lui Hlebowicz si colegilor sai a aratat ca atunci cind cei cu gradul 2 de diabet au adaugat scortisoara la dieta lor de 40 de zile, nivelul de zahar si de cholesterol a coborit. (NewsIn)