Porumbul: un inlocuitor al piinii si un medicament popular

vineri, 02 februarie 2007, 18:01
2 MIN
 Porumbul: un inlocuitor al piinii si un medicament popular

Originara din America centrala, porumbul, Zea maïs, ajunge in Europa unde imediat este asimilat de populatiile continentului, devenind in scurt timp una dintre planele importante in alimentatie dar si in industrie. Toate partile plantei sint utilizate in gospodarie: cocenii pentru hrana animalelor, ciucalaii pentru incalzire, boabele in alimentatie si in medicina traditionala, matasea este un remediu fitoterapeutic deosebit de eficient mai ales in afectiunile urinare. De aceea porumbul, la noi in tara, este cultivat pe suprafete intinse, de obicei in mediul rural inlocuind piinea.

Boabele de porumb contin materii azotate, hidrati de carbon, substante grase, saruri minerale, calciu, fosfor, fier vitaminele B si E. Datorita acestor contituenti porumbul este hranitor, energetic si reconstituent dar are si proprietatea de a fi un moderator al tiroidei.

In alimentatia din tara noastra porumbul este utilizat mai ales sub forma de faina din care este preparata mamaliga. Boabele crude sint utilizate in salate sau fierte si consumate ca atare, iar boabele mature uscate pot fi fierte obtinindu-se un decoct foarte hranitor.

Din porumb se extrage uleiul care contine acizi grasi nesaturati in proportie foarte mare si vitamina E. Acesta este deosebit de important pentru ca se opune cresterii colesterolului in singe.

In tratamentul durerilor, junghiurilor, racelilor, crampelor stomacale, durerilor de ficat medicina populara utilizeaza mamaliga fierbinte aplicata sub forma de cataplasme. Cataplasme reci cu faina se pot pune pe locurile umflate, plagi sau muscaturi.

In unele zone ale tarii se prepara un extract alcoolic din cenusa de coceni, recomandat contra durerilor stomacale si stimularea secretiei gastrice. Acesta se prepara astfel: pe o tabla de inox se ard citiva coceni bine uscati. Se stringe cenusa si se amesteca cu tuica si se lasa la macerat 21 de zile. Sticla se agita zilnic. Inainte cu trei zile de data limita recipientul cu macerat se lasa la decantat apoi se strecoara si se pastreaza in sticle inchise la culoare. Se consuma cite 30 ml pe stomacul gol.

Comentarii