Respira usor ca sa tii boala departe de tine

vineri, 06 iunie 2008, 16:12
3 MIN
 Respira usor ca sa tii boala departe de tine

Respiratia este un proces indispensabil existentei umane. Sanatatea si vitalitatea omului depind de capacitatea de a absorbi energia atmosferica prin respiratie. Iar aceasta capacitate depinde de metoda de respiratie, calitatea aerului respirat si, nu in ultimul rind, sanatatea aparatului respirator.

In mod obisnuit, consideram aerul o prezenta fireasca, neconditionata. De aceea apreciem aerul doar atunci cind calitatea lui este afectata sau atunci cind ne lipseste. Aerul curat, proaspat contine ioni negativi. Insa ionii negativi sint prezenti in „cantitate mai mare" dupa ploaie, in zonele montane, in zonele verzi sau in apropierea lacurilor si riurilor. Ionii negativi ce apar in urma procesului de ionizare naturala a aerului exercita o influenta favorabila asupra sanatatii si longevitatii omului. De aceea ei sint extrem de importanti pentru ca actioneaza favorabil asupra proceselor de la nivelul membranei pulmonare, imbunatatesc metabolismul celulei nervoase, faciliteaza relaxarea si somnul si revitalizeaza.

Plantele cultivate in apartament ne ajuta sa scapam de stres

Plantele de apartament imbogatesc aerul cu oxigen, absorb bioxidul de carbon si au capacitatea de a elibera ioni negativi in jurul lor. De asemenea substantele volatile eliberate de plante favorizeaza respiratia, simpla lor prezenta poate influenta favorabil energetismul spatiului in care se gasesc si al celor din preajma.

Insa depinde ce fel de plante cultivam in apartament sau in gradinile personale. Astfel, muscatele, rosiile si busuiocul tin departe tintarii insa au prin uleiurile volatile eliberate au rol in mentinerea calmului si relaxarea sistemului nervos.

Fitoterapia aparatului respirator

In tratamentul afectiunilor cronice ale aparatului respirator, un rol important il au gimnastica respiratorie si exercitiile de relaxare. Dar si curele de aer la munte si la mare sau dieta adaptata afectiunii si virstei si fitoterapia pot aduce imbunatatiri remarcabile in tratamentele bolilor aparatului respirator.

Fitoterapia afectiunilor aparatului respirator recomanda plante cu:

* actiune antiseptica: flori de busuioc, coada calului, flori de musetel

* bronhodilatatoare: coada calului, flori de isop, coada soricelului;

* decongestiva: radacina de tataneasa, flori de trandafir, soc;

* emolienta: flori de galbenele, patlagina, flori de potbal;

* antiinflamatoare: flori de coada soricelului, seminte de fenicul, flori de luminarica, muguri de plop;

* analgezice: muguri de brad, flori de coada soricelului, menta, scoarta de salcie;

* expectorante: fenicul, anason, luminarica, rizomi de ciubotica-cucului, radacina de lem-dulce, muguri de pin, flori de tei

Sucurile de fructe si legume extrase in momentul folosirii sint o sursa de energie si un mijloc placut de prevenire si tratare a afectiunilor respiratorii: sucul de coacaze, pere, sfecla, morcovi, telina, creson, napi sint recomandate bolnavilor cu afectiuni respiratorii.

Muguri de plante in tratamente

Gemoterapia recomanda:

* muguri de coacaz ca antiinflamator – 50 picaturi, dimineata;

* muguri de carpen ca antiinfectios – 50 picaturi/ zi;

* muguri de plop ca antiinflamator – 50 picaturi/ zi

* mugurii de calin regleaza echilibrul neurovegetativ;

* mugurii de alun sint antisclerozant – 50 picaturi, dimineata.

Culori si pietre

Aparatul respirator se afla sub influenta centrului energetic Anahata si a planetei Venus. De aceea meditatiile pentru echilibrarea acestui centru sint binevenite in tratamentele plaminilor si al cailor respiratorii.

Cromoterapia recomanda culorile verde si roz pentru tratarea afectiunilor respiratorii si cardiace. Iar cristaloterapia foloseste smaraldul, aventurimul, jadul, cuartul roz, turmalinul, carneolul – pentru stimularea si echilibrarea centrului energetic al inimii.

Comentarii