Seminte si alimente cu potential energetic ridicat

vineri, 25 februarie 2011, 18:18
2 MIN
 Seminte si alimente cu potential energetic ridicat

In perioadele de iarna cea mai mare problema a alimentatiei este gasirea unor alimente cu un potential energetic cit mai ridicat. Din punctul de vedere a valorii proteinelor alimentele trebuie sa aiba proprietatea de marire a vitalitatii organismului, mai ales in perioadele cind acesta o cere.

Cele mai indicate sint cele vegetale si untul. Astfel de alimente cu un potential energetic ridicat si destul de pure nu uzeaza aparatul digestiv si sint mai usor de asimilat ajutind la un metabolism corect.

Uleiurile de masa, de exemplu, erau folosite in trecut ca alimente de baza. Fiind obtinute neindustrial aceste uleiuri hraneau organismul protejindu-l de suprasolicitarile daunatoare. Uleiurile de masline, floarea soarelui, nuca sau rapita erau obtinute prin presarea la rece. Ele erau netratate cu diversi agenti chimici sau trecuti prin diferite procedee de rafinare. Aceste uleiuri nu erau daunatoare organismului avind un aport energetic mare. Si unele plante sint recomandate a fi consumate pentru aportul lor energetic.

* Soia contine 40% protide, 22 % grasimi. Se consuma sub forma de boabe, faina sau sub forma de soia texturata, imitind la gust carnea.

* Nucile au 15% protide si 60% grasimi. Acestea depasesc cu mult carnea ca si consistenta. Este aliment de baza in orice dieta. In amestec cu oua, nucile sint extrem de hranitoare.

* Alunele de padure contin 14 % protide si 60% grasimi. Au potential energetic asemanator nucilor.

* Arahidele sau alunele de pamint contin 30% protide si 50% grasimi. Au calitati foarte apropiate de cele ale carnii. 

* Untul contine 80% grasimi. Este unul din alimentele care depaseste cu mult produsele pe baza de carne si untura, din punctul de vedere al potentialului energetic. Clarifiat se transforma in ghee, aliment care este considerat in traditia ayurvedica a fi unul care contine principii ale intineririi.

* Semintele de floarea soarelui au 20% grasimi. In vechime aceasta planta era socotita de indieni planta sacra.

* Susanul contine 65% grasimi, 24% protide. Este vitalizant, afrodisiac, antiastenic, vitaminizant.

Toate aceste plante ajuta alimentatia vegetarianului insa vor fi extrem de importante in dieta celor care sint in cure de revitalizare. Pe linga aportul de protide si grasimi aceste produse naturale contin vitamine si minerale necesare organismului. Acest fapt le face sa fie incluse in diverse cure de mineralizarea sau de vitaminizare a corpului. (M.A.)

Comentarii