Alfabet recentisim, de la A la I

duminică, 03 iunie 2012, 19:28
4 MIN
 Alfabet recentisim, de la A la I

A de la albaneza

Zilele trecute m-am trezit tradus – n-as fi vazut, daca nu mi-ar fi atras atentia Corina Bernic. Care va sa zica, „Iarba" mea (o poezie) este „Bar" in albaneza! „Ca sa vezi", vorba lui Constantin Acosmei, „albanezii astia, cand stau pe iarba (si beau ceva, presupun), zic ca sunt in bar! O tara plina de bar-uri…". In fine, cu ocazia asta am mai aflat si ca frica romaneasca este aproape identica cu cea albaneza: frika!

B de la Bute

Picoteam in trenul spre Iasi, in timp ce gentlemanul Bute pierdea prin K.O. tehnic meciul cu „animalul" (Leonard Doroftei) Carl Froch. A doua zi, am putut citi urmatoarea declaratie a „animalului": „Am vazut in ochii sai, dupa runda a treia, un semn de epuizare. Ceva ce numai un boxer poate vedea." Cred ca trebuie sa-l credem pe cuvant – altfel nici nu ne putem explica aceasta infrangere dura a lui Bute. Dar… Dar „epuizare" dupa runda a 3-a? Sunt depasit.

C de la Ciupureanu

Recunosc spasit, pana sa ajung la Craiova pentru mini-conferinta „«Drumuri europene» intr-o tara inchisa" si o lectura la TRADEM (Casa de cultura „Traian Demetrescu"), nici nu auzisem de poetul Ionel Ciupureanu. Intre timp, am primit si citit si cea mai recenta carte a sa – „Miscari de insecta" (Editura Max Blecher, 2010). Iata doua versuri cat o ars poetica: „iar daca-i vorba de arta/voi privi pur si simplu" („Pur si simplu").

D de la „Dupa Dealuri"

Joi am aflat secretul lui Mungiu, Cristian Mungiu: „Asa, anecdotic, va pot spune ca frate-meu parea o cauza cu totul pierduta la 18 ani pentru orice forma de literatura; scoala reusise, cu Despot-Voda si subiectele invatate pe de rost la BAC, sa il indeparteze cu totul. Noroc, daca pot spune astfel, ca o hepatita la 19 ani l-a scos din circuitul sportiv vreun an si profitand ca nu avea ce face i-am dat un Vonnegut jr. A mers. … Am trecut apoi la Castelul lui Kafka. A mers si asta. Pe urma un Salinger. Pe urma Crima si pedeapsa. Si asa, incet-incet, am facut in doi ani un cocktail neortodox, circumscris de gustul lui la un spatiu istoric foarte restrans din istoria literaturii, cu un mare grad de abstractie, dar una understated, cum se spune in engleza mai bogata ca romana, care au facut ca la 21 de ani Cristi sa parcurga destule titluri fundamentale si sa dezvolte un stil literar propriu, cel mai indatorat, probabil, Americii lui Kafka, romanul pe care l-a invatat pe de rost, adica un stil minimalist, in care insa si cel mai banal fapt pare sa aiba semnificatii ascunse." Asa grait-a Alina Mungiu-Pippidi in articolul „Plagiatul si bacalaureatul" din Romania libera de joi. De citit si restul articolului, despre „fabrici de diplome" si doctorate, despre „industria de meditat" si alte fenomene cronicizate din sistemul romanesc de invatamint.

E de la „Enciclopedia regimului comunist: Represiunea, Vol. I, A-E"

Am primit un exemplar de la Flori Balanescu, redactor responsabil cu textul, ilustratiile si legendele. Cartea are peste 660 de pagini, cantareste, cred, cam 1 kg, are coperti cartonate etc. Si costa… 3,1 RON (fara TVA). Nu, n-am gresit, nu 31 (pret inca mic pentru o asemenea carte), ci 3,1 lei. De ce? Cartea a fost finantata substantial de catre onor AFCN (Agentia Fondului Cultural National), iar una din conditii este impunerea unui pret derizoriu (care teoretic ar trebui sa fie de 0 lei, daca AFCN-ul acopera 100% din costuri!). Am mai descris fenomenul in articolul „Coincidente cifrate" de anul trecut. Nu mai spun decat: o aberatie economica romaneasca marca inregistrata!

F de la facebookinisti

O postare tare zilele trecute a lui Alexandru Petria: „doamnelor, nu cautati barbatul perfect. Sunt ocupat".

G de la aleGeri

Inca dinainte de inceperea campaniei electorale, a aparut prin presa o reclama care mi-a placut din toate punctele de vedere, la una din cele mai faine masinute englezesti. Textul: „LIDER, nu sef." Dac-as avea maruntisul necesar, mi-as lua si automobilutul din reclama. Pina una alta, ma multumesc cu faptul sa vad o reclama desteapta care spune multe despre tarisoara in care traim. Aviz alegatorilor de duminica, pardon: din duminica care vine, pardon: din duminica viitoare: Alegeti lideri, nu sefi!…

Cum ii deosebim? Pai, poate ajuta un pic macar articolul pe care l-am scris acum patru ani si ceva: http://www.ziaruldeiasi.ro/opinii/lideri-si-sefiIni4mg1

H de la Hermanns literarisches Stadtcafé

Cafeneaua literara a lui Hermann din Hermannstadt/Sibiu exista din luna mai si este dedicata scriitorilor de limba germana din Romania. Sa speram ca va rezista, in ciuda putinatatii numerice a scriitorilor de limba germana…

I de la Iasington

Matei Plesu pe facebook despre niste poze facute sambata seara de Gabriela Dobos la Palas: „Maama, zici ca-i Iasington New Iasiul asta!"

Lunea viitoare voi continua cu J, de la Jandl, dar ma sperie deja de-acum literele X si Y!

Comentarii