Bookfest, pe ultima suta de metri

joi, 25 iunie 2009, 18:55
4 MIN
 Bookfest, pe ultima suta de metri

Am fost pe ultima suta de metri la Tirgul de carte de la Bucuresti, Bookfest. La Romexpo venisera in jur de 150 de expozanti; caldura mare in unele pavilioane, mai precis in cele unde aveau standuri marile edituri romanesti: Polirom, Paralela 45, Humanitas…

In schimb, in pavilionul 17, unde era editura la care lucrez, anume cea a Universitatii "Al.I. Cuza", aerul conditionat functiona: adaugati titlurile de mare interes pentru studenti, elevi si profesori, copertile si materialele promotionale, facute cu mult bun gust si rafinament de foarte talentata mea colega, Manuela, si standul gospodarit cu devotament si pasiune de colegul Adrian, de la Promovare – si veti intelege de ce publicul era mereu pe la editura universitatii iesene. Asta in conditiile in care in jur erau si alte edituri universitare si in conditiile in care, in general vorbind, afluxul publicului la Tirg nu a fost asa de mare ca in alti ani, nici chiar in week-end, cum ar fi fost de asteptat. Nu stiu care e motivul: poate criza si buzunarele tot mai goale ale romanului sau poate caldura… Sau – de ce nu? – pozitia ex-centrica a Tirgului de carte – eu, de pilda, de la prietena mea pina in Piata Presei libere schimbam doua autobuze si drumul dura, nu gluma, din cauza infernului strazilor ultraaglomerate…

Aglomeratie mare si la standuri, si de autori (Kerouac, Michnik, Esterhazy, Salman Rushdie, Philip Roth, Kazuo Ishiguro, J.M.G. Le Clézio,Tracy Chevalier, John Gray, Jean Sevillia, Arthur Rimbaud, Georg Trakl, Umberto Saba, Giuseppe Ungaretti, Havel, Noica, Negoitescu, Martin Page, Pessoa, Milorad Pavic, William Burroughs, Lucia Hossu-Longin, Stephen King, Oana Pellea, Ioana Parvulescu, Dan Persa, Eugen Istodor, Richard Ford, Chuck Palahniuk, Will Self, J.G. Ballard, Reinhart Koselleck, Gabriel Garcia Marquez, Cioran, Toma d’Aquino, Eugeniu Coseriu etc.), si de titluri extrem de atractive (Istoria cinematografiei in capodopere. Virstele peliculei, Istoria comunismului in Romania, Modernismul literar romanesc in date (1880-2000, Caietele Eminescu, Sebastian im Traum / Sebastian in vis, Straja dragonilor, Cartea lui Hrabal, Privirea contesei Hahn-Hahn – coborand pe Dunare, Vagabonzii Dharma, Si hipopotamii au fiert in bazinul lor, Marturisirile unui disident convertit, Fata in fata cu generalul Ion Mihai Pacepa, Pistolarul, Balul fantomelor, Lampa cu caciula, Ziua independentei, Rant, Maretele maimute, Nopti de cocaina, Conceptele si istoriile lor, Atlasul de mitocanie urbana, Scrisorile catre Wolfgang Kraus, Ucide arbitrul!, Summa Theologica, Despre Noica. Noica inedit, Omul si limbajul sau, Iasi, memoria unei capitale etc.). Cum iti trebuie o avere ca sa iti cumperi tot ce ai dori si cum nu oricine are aceasta avere, eu m-am multumit cu citeva carti, splendide, cu bulina (toate editurile erau generoase cu reducerile – efect al crizei, fireste): doua Handke, un Céline si un Updike de la Paralela 45, un Bacovia, un Denis de Rougemont, un Besançon si un Paleologu de la Humanitas, dar si cu citeva fara bulina, printre care romanele lui Blecher de la editura Limes, din Cluj. Daca pun la socoteala cartile primite cu dedicatie de la scriitori (sau cele de poezie, ale unor autori necunoscuti inca de mine, daruite de poetul Robert Serban, din rafturile editurii Brumar), recolta cu care m-am intors acasa a fost multumitoare…

*

Simbata, singura zi plina pe care am prins-o la tirg, am fost la citeva lansari, la Polirom, la Paralela 45, la Humanitas si la editura universitatii "Cuza". O s-o amintesc numai pe cea de la "Cuza", cu volumul Romantism si modernitateatitudini, reevaluari, polemici, la care au vorbit nume unul si unul: Paul Cornea, Mircea Anghelescu, Costi Rogozanu, Iulian Costachi, toti cu vorbe bune pentru opul coordonat de tinerii istorici ieseni Andi Mihalache si Alexandru Istrate.

*

Un tirg de carte nu este insa numai o ocazie de etalare, lansare si vinzare a cartilor, ci si o ocazie unica pentru scriitori, traducatori si editori de a se intilni unii cu altii, de a croi impreuna planuri, de a-si cunoaste reciproc proiectele, de a discuta despre carti si autori… In plus, cind Bookfest avea loc la Teatrul National din Bucuresti, in spatiile unice pe care teatrul le punea la dipozitie – terasa "La Motor" sau "Laptaria lui Enache" – aveau loc spectacole de teatru sau de muzica, recitaluri de poezie, discutii etc. Romexpo sta mai bine la capitolul "spatiu de expunere", dar nu si la capitolul spatii pentru manifestari. Are o singura terasa amenajata mai de doamne-ajuta, in rest alte citeva terase destul de neprimitoare, de la care fumul de mici te pune pe fuga…

*

Caldura mare, cum spuneam. Birfe, discutii, temeri, proteste, linguseli, partizanate, parteneriate. Si zvonuri. Iata citeva, de la sursa sigura: mai intii, ca N. Manolescu a avut intentia sa-i indeparteze de la "Romania literara" pe Tudorel Urian si pe alti doi vechi si de baza colaboratori fiindca nu s-au aratat entuziasmati de "Istoria…" lui, apoi ca nemultumitul a renuntat, la presiunea unui coleg din redactie; ca "Istoria…" rasfatatului si capriciosului critic nu se prea mai vinde, desi i s-a redus pretul; ca USR, condusa tot de Manolescu, se restructureaza, dar numai pe ici, pe colo, in punctele esentiale moravurile semanind cu ale politrucilor la putere. Un alt zvon, terifiant, era ca, la toamna, tot din cauza crizei, peisajul editorial va fi de nerecunoscut, multe din edituri disparind pur si simplu de pe piata.

Nu ne ramine decit sa speram ca nu va fi chiar asa.

Comentarii