Confesiunile unui asasin economic (I)

marți, 26 august 2008, 18:20
4 MIN
 Confesiunile unui asasin economic (I)

La initiativa revistei "Saptamina financiara", Editura "Litera International" publica (2007) o carte ce poate parea multora surprinzatoare, daca nu chiar socanta, o carte preluata de la ziarul "New York Times", care a facut din ea un bestseller in Statele Unite. Este vorba despre confesiunile lui John Perkins, fost "asasin economic" sau mercenar economic. Ce sint acestia, va veti intreba? Ei bine, este vorba despre profesionisti in economie, extrem de bine platiti, care escrocheaza tari mai putin ajutorate, cu sume uriase. Ei directioneaza bani de la Banca Mondiala sau Agentia S.U.A. pentru Dezvoltare Internationala, precum si de la alte organisme similare catre conturile marilor corporatii sau ale citorva familii de potentati care efectiv conduc lumea prin intermediul banilor.

De data aceasta nu mai e vorba despre o teorie conspirationista, ci despre marturisirea unui om din interiorul sistemului, care a ezitat, datorita amenintarilor, refuzurilor editoriale si mitei, vreo 20 de ani sa scrie aceasta carte, dar care – iata – pina la urma s-a hotarit, sustinind ca "nimic din cele scrise in aceasta carte nu este fictiune. Este povestea adevarata a vietii mele". Mijloacele uzitate pentru escrocarea resurselor: rapoarte financiare frauduloase, alegeri trucate, mita, santaj, sex si chiar crima. Un joc ce a capatat dimensiuni "terifiante" in conditiile globalizarii.

Cartea este dedicata presedintilor a doua tari, Jaime Roldos – Ecuador si Omar Torrijos – Panama, fosti clienti ai autorului, morti amindoi in "accidente" de avion, pentru ca s-au opus cerintelor pinzei de paianjen ce leaga mari corporatii, banci, guverne si organisme internationale intr-o structura ce conduce destinele planetei, absorbindu-i resursele. Pocait, autorul sustine ca, datorita acestei retele, lumea a ajuns in situatia actuala de crize multiple si aparent insurmontabile. De aceea povestea trebuia spusa. Pentru ca numai intelegind greselile le poti indrepta si poti exploata oportunitatile care ti se ofera. Pentru ca au pornit atentatele teroriste si razboiul pentru resurse, pentru ca 24.000 de oameni mor in fiecare zi de foame si pentru multe alte motive. In plus, pentru prima data in istorie, o tara, o singura tara are posibilitatea si capacitatea de a indrepta lucrurile, in rau sau in bine – e vorba, desigur, despre Statele Unite ale Americii.

Rolul asasinilor economici este sa contribuie la transformarea acestei tari intr-un imperiu global. Povestea incepe in 1981 si se intinde pina in zilele noastre, in contextul mai larg al tuturor evenimentelor ce au marcat istoria acestor ani si care ne-au adus in stadiul actual. Aceste informatii erau pina acum strict secrete si eu ma mir ca lucrarea a putut sa apara. In calitate de asasin economic, Perkins a avut o instructoare, frumoasa, inteligenta, eficienta, tipica pentru cei din culisele acestui sistem. Sarcina primita de el de la instructoare era "de a incuraja liderii mondiali sa devina o parte din vasta retea care promoveaza interesele comerciale ale S.U.A. Intr-un final, liderii respectivi sint prinsi in capcana unei retele de datorii care ne asigura loialitatea lor. Le putem impune orice dorim – pentru a ne satisface nevoile politice, economice sau militare. In schimb, ei isi sprijina pozitiile politice pe oferta pe care o fac popoarelor lor: parcuri industriale, centrale energetice, aeroporturi. Detinatorii companiilor de inginerie tehnologica si constructii din Statele Unite au devenit fabulos de bogati". (p. 13)

Rezultatele se traduc prin saracirea extrema si exploatarea celor slabi, deteriorarea grava a mediului natural si disparitia unor intregi culturi si civilizatii. Raportul dintre veniturile cele mai mari si cele mai mici a evoluat de la 30 la 1 in 1960 la 74 la 1 in 1995. Cite nu s-ar putea face cu cei 87 miliarde de dolari cheltuiti in Irak? "Si ne mai miram ca ne ataca teroristii", exclama Perkins. Sistemul descris de el este mai mult decit o conspiratie, pentru ca el nu este condus de o mina de oameni, ci de o intreaga filosofie corporatista, care a ajuns sa sacrifice totul de dragul cresterii economice si profitabilitatii. Cit la suta din populatie beneficiaza de cresterea economica, chiar in tarile dezvoltate? Tot mai putini, din pacate.

Corporatocratia reuneste puterea bancilor, guvernelor si corporatiilor in interesul restrins al unei elite financiare si politice, formata din membri care impartasesc valori comune si care se ocupa cu prezervarea si extinderea sistemului. Treaba noastra este sa consumam cit mai mult, iar treaba asasinilor economici este sa asigure legaturile sistemului. "Daca dam gres – spune Perkins – o forma si mai diabolica de asasin economic, sacalul, intra in scena. Iar daca si sacalii esueaza, atunci treaba pica in sarcina armatei". (p. 15)

Aceste personaje s-au inmultit tot mai mult, poarta, oficial, diferite titluri, iar marile companii fac tot mai mult recurs la ele. Imperiul se dilata. Dar asta poate fi pentru el inceputul sfirsitului, caci istoria ne invata ca nici o tara sau uniune de tari nu poate progresa pe termen lung prin exploatarea celorlalti. Angrenajul economic actual aduce exploatare, distrugerea resurselor si echilibrelor naturale. Aceasta carte se doreste a fi primul pas care, recunoscind problema, permite cautarea si aflarea unei solutii pentru realizarea unei societati drepte si echilibrate.

Comentarii