Germania lui Schlink

vineri, 12 decembrie 2008, 20:01
2 MIN
 Germania lui Schlink

Jurist si romancier, mare amator de vinuri, Bernhard Schlink este fiu de pastor, profesor de drept la Universitatea Humbold din Berlin si judecator la curtea constitutionala a Landului Renania de Nord-Westfalia. Dupa debutul din anul 1987, cu romanul politist Dreptatea lui Selb, Schlink va cunoaste celebritatea ca scriitor odata cu aparitia bestsellerului Cititorul, in 1995, carte distinsa cu prestigioase premii. S-a remarcat mai ales prin thriller-urile sale psihologice si prin povestile de dragoste complicate. Personajele lui Bernhard Schlink sint indivizi tacuti, intelectuali, tandri, care au ales singuratatea, dar care simt din cind in cind cauta caldura umana. Le lipseste ironia, insa au o puternica constiinta istorica.

Orfan de tata (ucis probabil in cel de-al Doilea Razboi Mondial), pe care nu l-a cunoscut niciodata, tinarul Peter Debauer isi petrece toate vacantele de vara la bunici, in Elvetia. Dupa moartea bunicilor, Peter incearca sa afle mai multe despre trecutul sau, despre originile sale si ajunge sa deschida cutia Pandorei. O lupta crincena impotriva ignorantei si a uitarii. Aceasta "ancheta" il conduce de la Berlin la New York. Calatoria sa este poate o varianta moderna a celebrei calatorii a lui Ulise spre Itaca. O scriere inteligenta, cu numeroase referinte literare si filosofice.

Intoarcerea acasa este un roman sobru si "fara cusur" (cum scrie Die Welt) despre trecut si despre Germania nazista si abordeaza temele preferate ale autorului: moartea, vina, memoria, raul, responsabilitatea istorica. Aceasta carte ia la un moment dat forma unei anchete ce devine obsedanta pentru protagonist, dar si pentru cititor.

Intoarcerea acasa vorbeste si despre vina poporului german, dupa al Doilea Razboi Mondial. Schlink realizeaza, de asemenea, un portret al intelectualului modern, cel care apare la toate televiziunile lansind teorii si concepte noi, dar care ascunde lucruri "deranjante". Exista mai multe "intoarceri" in romanul lui Bernhard Schlink: cea a lui Ulise, cea a germanilor dupa caderea zidului Berlinului, intoarcerea in trecut etc.

Intrebat la un moment dat de ce a ales genul policier, Schlink marturiseste ca doar un roman politist l-ar fi ajutat sa-si puna in practica cunostintele de drept, oferindu-i in acelasi timp ocazia de a da viata unei lumi. "Intr-un roman politist – spune Schlink -, este pusa o problema, iar apoi ea trebuie rezolvata intr-o logica coerenta, fara consideratii personale".

Comentarii