Greenberg

joi, 13 ianuarie 2011, 20:16
4 MIN
 Greenberg

Greenberg a avut o criza de nervi pe care nu o vedem in film. El se intoarce in casa fratelui sau din Los Angeles, dupa mai multi ani petrecuti la New York si o ultima perioada intr-o clinica de recuperare psihica. Spital de nebuni suna prea dur pentru problemele lui, care nu sint cu mult mai serioase decit problemele psihice ale oricui, insa, avind in vedere cultul american pentru igiena mintii (fiecare cu psihologul lui etc.), fundalul biografic al personajului nu trebuie perceput mai grav decit e cazul. Greenberg are 41 de ani si numele mic de Roger, care insa joaca un rol secundar in economia filmului, in esenta un studiu de caracter.

Evitind cu generozitate supra-compatimirea personajului, autorul Noah Baumbach descrie cu umor si subtilitate atitudinea cu care Greenberg isi indeparteaza apropiatii in efortul crispat de a-si controla viata. Cu arta sa comica, Ben Stiller reuseste, paradoxal, sa creeze un personaj mai echilibrat intre drama si comedie decit suna descrierea lui de psihopat cu probleme emotionale. Fata e o actrita debutanta, perfect aleasa pentru tipul de personaj contrapus lui Greenberg: calda, tinara, draguta, o idee disproportionata, o idee lenta, dar sincera si sensibila, Florence (caracterizata si de nume, in gindirea clasica a scenaristilor) e asistenta personala a fratelui lui Greenberg, ocupindu-se de orice, de la copii la aprovizionare si conversatie. Sintem in Los Angeles, intr-o casa cu piscina, vara spre toamna.

Noah Baumbach e cunoscut la noi pentru The Squid and the Whale (Sepia si balena), care in 2005 urmarea dezagregarea unei familii de intelectuali si efectul asupra celor doi copii. Atunci, autorul era o mica/mare revelatie tocmai datorita cocktailului de umor in conjuncturi grave (divort etc.), dialoguri inteligente si situatii jenante descrise sincer. Un soi de Woody Allen cu inima, care, pe linga gluma din momentul de plins, transmite si adevarul emotional al momentului.

Reteaua de relatii pe care Greenberg e gata s-o destrame in cursul sederii sale in casa fratelui e compusa din fratele respectiv (plecat cu familia in concediu in Vietnam, urmareste prin telefon pocinoagele lui Roger), cel mai bun prieten, Ivan (pe care incearca, bine intentionat, sa-l impiedice sa se impace cu sotia), ciinele casei (se imbolnaveste in timpul sederii lui) si Florence (pe care o raneste repetat, ca un prost).

Niciuna dintre aceste catastrofe relationale nu ajunge sa se intimple, insa faptul ca Greenberg invoca permanent o serie de motive foarte bine intemeiate pentru care actioneaza in felul in care actioneaza e trasatura de baza a pshihozei lui, a fisei de personaj si a umorului.

Greenberg are un trecut glorios si un prezent de timplar. In urma cu 15 ani, formatia pe care o conducea fusese gata-gata sa semneze un contract cu o casa de discuri importanta, insa el a hotarit sa refuze oferta in numele trupei, din motive politice (activism impotriva controlului corporatist asupra creatiei). Nemaiaparind o a doua sansa, trupa s-a destramat, ca si prieteniile, dintre care Ivan e singura ramasita neresentimentara. Prins inca de mirajul propriei valori (trecute) si de idealismul politic consecvent (scrie scrisori de protest catre primarul New York-ului, reteaua de cafenele Starbucks, linii aeriene, traieste intr-o comunitate de timplari tot din considerente politice), Greenberg este neatent tocmai la ceea ce i se intimpla acum, intr-un prezent pe care il desconsidera ca fiind viata pe care nu si-a dorit-o. "Exista aceasta idee ca, daca viata nu-ti ofera situatia perfecta, daca oferta ei nu se potriveste cu fanteziile pe care le-am avut de la 12 ani, atunci ea nu e indeajuns de buna. Pe mine m-a emotionant felul in care Greenberg adera la aceasta idee. Ar fi prea dureros pentru el sa si-o schimbe in acest moment al vietii sale. Si-a facut viata foarte greu de trait pentru ca nu se potriveste cu visele pe care le-a avut cind era mai tinar. De aici vine furia; pentru ca viata nu coopereaza cu el", explica autorul Noah Baumbach intr-un interviu.

Declicul se produce la o petrecere pe care nepoata lui de 20 de ani o da in casa cu piscina. In mijlocul hoardei de adolescenti mult mai dezinhibati decit credea ca e posibil, pus fata in fata cu o alta specie, a carei vitalitate nu mai poate spera sa o atinga si fata de care se simte strain, Greenberg reuseste sa gaseasca ce anume e important pentru el, real in prezentul lui. Reconcilierea cu Florence nu miroase a love-story, ci a prietenie calda, in care cei doi se vor indragi mai mult, poate, dupa sfirsitul filmului. Mare parte din coloana sonora e compusa si interpretata de liderul formatiei LCD Soundsystem, James Murphy, intr-un sound de Beatles eclectic, pentru ca, dupa cum observa Florence, lui Greenberg ii cam plac lucrurile vechi. Chiar si filmul se numeste Greenberg.

Comentarii