Mintea romanului de pe urma

marți, 26 iulie 2011, 18:26
4 MIN
 Mintea romanului de pe urma

 O vorba populara romaneasca spune ca e bine sa masori de sapte ori si abia apoi sa tai. E clar ca vorba asta s-a nascut, cind s-o fi nascut, dintr-o realitate pe care noi nu am depasit-o nici acum, daca avem in vedere multe intimplari postdecembriste; pare un obicei national adinc inradacinat sa actionam fara a gindi, fara a chibzui inainte de actiune. Ne repezim ca orbetii sa facem ceva si apoi constatam ca nu am facut bine ce-am facut si suportam consecintele – adica bani, timp pierdut si, uneori, imagine serios sifonata.

O asemenea intimplare este si cea de data foarte recenta – si, se pare, cu inca multe necunoscute: furtul de armament dintr-un tren. Dupa cum bine stiti, un tren cu 16 vagoane, dotat cu 10 jandarmi pe post de paznici, a fost devalizat de 4 cutii cu focoase pentru rachete de razboi, dintr-un  stoc mai mare trimis de la Brasov unei firme private din Bulgaria. (Nu stiu pe ce cale s-a aflat numele ei – „Sage Consultants" -, fiindca autoritatile romanesti au zis ca nu e de interes public nici numele firmei brasovene care a vindut focoasele, nici numele firmei bulgare care le-a cumparat. Sa lasam…) Despre armament aflam din presa ca urma ba sa fie asamblat intr-o fabrica din tara vecina, ba modificat tot acolo si apoi revindut. In fine, e greu de aflat cu precizie… Cutiile contineau fiecare cite 16 piese, adica, in total, au fost furate 64, ni s-a spus. Apoi, informatia s-a dovedit falsa: reprezentantii firmei cumparatoare din Bulgaria, unde trebuiau sa ajunga dispozitivele cu pricina, au sustinut ca era vorba de 80 de bucati, si nu 64, cum s-a anuntat in Romania. S-o creada ei! Daca Marius Militaru, purtator de cuvint al MAI („comunicatorul"!), a declarat in cadrul unei conferinte de presa pe tema in cauza ca elementele furate sint 64, apoi 64 sint! Or fi primejdioase? s-au speriat unii. Nooo, s-a grabit acelasi purtator de cuvint sa-i asigure pe speriati, focoasele nu sint periculoase, pentru ca „fac parte dintr-un sistem": „In mod integrat, pot prezenta un pericol, dar nu separat!", a zis ‘mnealui. Pai nu e asa, s-a mai gindit cineva, focoasele furate nu contin explozibil, e drept, dar pot fi folosite la realizarea unor bombe artizanale! Altii au mers pe ideea ca, probabil, urmau sa fie vindute la fier vechi. Ce sa mai zici?

Jandarmii care insoteau transportul cu armament se uitau la TV in timp ce trenul se deplasa spre Bulgaria. Si, concentrati fiind ei la ecranul televizorului, habar nu au avut ca trenul a oprit „nejustificat" in localitatea Stanesti (desi aceasta stationare nu era programata!), pentru ca mecanicul de tren si ajutorul lui sa comercializeze – ilegal, fireste! – niste bidoane de motorina! Nu are rost sa ne intrebam ce fel de mecanic de tren era acela si ce fel de ajutor avea el, de au uitat de orice datorie si de orice precautie; autoritatile ne-ar putea raspunde ca cei doi erau un fel de haiduci moderni, furau motorina de la un baron local si o dadeau unui mic intreprinzator, care e mare patriot. Nu are rost sa ne intrebam nici ce fel de jandarmi erau aceia care se uitau la TV in timp ce „obiectivul" pe care trebuiau sa-l pazeasca era furat. In buna logica linistitoare de mai sus, autoritatile ne-ar putea raspunde, stiu eu­?, ca, pentru binele patriei, s-a facut economie de mincare cu jandarmii, iar ei, frustrati, stateau la TV ca sa uite de foame! Nu are rost sa ne intrebam nici de ce doar 10 jandarmi pazeau cele 16 vagoane – desi legea prevede ca in asemenea ocazii sa fie cite 2 jandarmi la fiecare vagon, deci in cazul de fata ar fi fost necesari 32; autoritatile ne-ar putea raspunde ca s-a facut economia asta la paza tot spre binele nostru…

Intre timp, focoasele fiind gasite (n-au apucat sa fie vindute la fier vechi, nici transformate in bombe artizanale!), multime de oameni ai legii au trecut la anchetarea suspectilor si vinovatilor. Cercetarile merg catre victorie, o bucata de dreptate s-a facut (e drept, s-a inceput cu… acarii): mecanicul de locomotiva si ajutorul sau au fost dati afara de catre CFR Marfa SA; jandarmii sint interogati. Intre timp, o gazeta din Rusia isi bate joc de noi: scutul american antiracheta nu va putea functiona in Romania pentru ca, pina in 2018, va fi furat si vindut la fier vechi! Sa te-apuci cu miinile de cap, nu alta, de rusine! Autoritatile nu par a avea insa nici intentia asta, nici vreo insomnie din cauza batjocurii. Daca le-am intreba: „Bine, dar de ce uitati mereu ca paza buna trece primejdia rea? Nu era mai simplu si mai spre binele tarii sa evitam furtul, punind de paza pe tren 32 de jandarmi, dar instruiti ca lumea, in loc sa fie mobilizati sute de insi, zile intregi, pentru gasirea focoaselor furate, si tot felul de oameni ai legii, pentru depistarea vinovatilor?", ma tem ca autoritatile nu ne-ar raspunde. Poate ca ne-ar da de inteles, tot in vechea traditie a locului, ca stiu ele ce stiu despre interese suprastatale, mafii antinationale, conspiratii nationale, dusmani de toate culorile, opozitie rebela si nepatriotica etc. etc.

In ce ma priveste, eu cred ca, procedind ele de asa maniera – adica gindind cu picioarele, in cel mai bun caz – , autoritatile noastre se ingrijesc, de fapt, de… folclorul national, mai bine zis de viata lunga a zicalei „mintea de pe urma a romanului".

Comentarii