O alternativa la nasterea traditionala

miercuri, 09 mai 2007, 20:28
4 MIN
 O alternativa la nasterea traditionala

Experienta sarcinii si a maternitatii cuprinde momente de implinire desavirsita, pe care, cu siguranta, fiecare femeie doreste sa le traiasca: prima ecografie, primele miscari ale copilului, prima privire, prima imbratisare… Cu toate acestea, pe masura ce sarcina inainteaza, multe femei manifesta emotie sau chiar teama la gindul unui travaliu prelungit si dureros si la gindul unei nasteri in chinuri, acesta fiind si motivul unor numeroase solicitari de interventie cezariana, ca alternativa la nasterea naturala, impactul psihologic fiind destul de dificil de depasit. Acest lucru este cu atit mai important cu cit pregatirea psihologica a gravidei de catre personal calificat, in centre specializate, in care femeile dobindesc cunostinte despre tehnicile Lamaze si impartasesc experienta nasterilor anterioare, asa cum se face in tarile civilizate, in Romania nu prea se face sau, mai bine zis, lipseste cu desavirsire in sistemul public al asistentei de sanatate.
In dorinta reducerii inconvenientelor nasterii naturale, astazi se practica nasterea sub apa, in unele tari procedeul devenind de rutina, ca de exemplu in SUA, Canada, Noua Zeelanda, dar si in majoritatea tarilor din Europa de Vest: Marea Britanie, Franta, Germania etc. Desi utilizarea apei calde pentru travaliu si in timpul nasterii constituie o practica relativ recenta pentru cultura vestica, preocuparea pentru studierea fenomenelor, a beneficiilor si a sigurantei procedeului s-a manifestat inca din anii 1960, unul din primii cercetatori in domeniu fiind Igor Charkovsky, din fosta Uniune Sovietica. La sfirsitul anilor ’60, obstetricianul francez Frederick Leboyer a dezvoltat practica imersiei nou-nascutilor in apa,  atit in scopul realizarii unei tranzitii mai facile din mediul intrauterin in mediul din afara, apa fiind mult mai apropiata de calitatile oferite de mediul intrauterin, familiar pentru bebelus, cit si pentru evitarea oricaror posibile traume la nastere. Ducind mai departe cercetarea lui Leboyer, Michel Odent, un alt obstetrician francez, a utilizat apa calda a piscinei pentru atenuarea durerilor mamei din timpul travaliului si al nasterii si a inceput sa studieze si beneficiile potentiale pentru nou-nascut, precum si problemele care ar putea sa apara. Pina in anii 1990, mii de femei au dat nastere copiilor sub apa la centrul lui Odent in Pithiviers, alternativa nasterii traditionale raspindindu-se in multe tari vestice.
Avantajele oferite de acest tip de nastere se rasfring deopotriva asupra mamei si asupra fatului. Apa calda relaxeaza si usureaza travaliul prin scaderea excretiei de adrenalina, cauzata de durere si de teama, nasterea derulindu-se intr-un ambient placut si relaxant, in acordurile unei muzici preferate. De asemenea, este stimulata, se pare, eliberarea endorfinelor si creste elasticitatea perineului. Astfel, nasterile sint mai usoare, mai putin dureroase, se pare ca travaliul este scurtat si foarte putine femei necesita analgetice. In ceea ce priveste nou-nascutul, i se usureaza tranzitia prin canalul de nastere spre lumea exterioara, iar apa calduta seamana cu mediul familiar pentru el, caldut si lichid din viata intrauterina. Intre dezavantajele sau mai bine zis riscurile procedurii se numara aspirarea apei de catre nou-nascut si pericolul de infectie. Aspirarea apei de catre nou-nascut este contracarata de faptul ca, in momentul ridicarii sale la suprafata, nu se face reimersia sa in apa, ci o asistenta cu pregatire in domeniu sau un medic ridica bebelusul si il aseaza la sinul mamei, care sta deasupra nivelului apei; numai piciorusele nou-nascutului ramin in apa, pentru a mentine caldura. Legat de riscul de infectie la nou-nascut, nu exista studii suficiente care sa ateste ca reprezinta un real pericol. Respectarea normelor de igiena si curatenie in sala de nastere, in cada in care se naste reduce semnificativ acest risc.
Aceasta metoda de nastere se practica in numeroase maternitati din strainatate, fiind descrisa ca un procedeu simplu, cu multiple beneficii pentru mama si nou-nascut, riscuri minime si la un pret convenabil (desi in unele centre poate ajunge pina la 3000 $, dar este cuprins in sfera asigurarilor de sanatate private). In SUA, primul spital care a creat un protocol pentru nasterea sub apa a fost Monadnock Community Hospital, Petersborough, New Hampshire. Pina in anul 2005, peste 300 de spitale din SUA au adoptat protocolul si practica aceasta metoda. In Marea Britanie, peste trei sferturi din spitalele ce apartin National Health Service, UK, ofera aceasta optiune femeilor insarcinate.
In Romania s-a practicat nasterea sub apa nu intr-o clinica ultramoderna si ultraperformanta dintr-un centru universitar, dupa cum am fi tentati sa credem, ci in Maternitatea Victoria, judetul Brasov, medicul Cristian Baiulescu avind meritul imbratisarii procedurii si punind bazele unei sali de nastere sub apa. Din 2001, peste 40 de femei din toate colturile tarii au nascut sub apa la Victoria, usurinta travaliului si a nasterii propriu-zise facind inconjurul tarii. Costul acestei alternative la nasterea naturala traditionala se ridica la 1 milion de lei vechi, reprezentind acoperirea cheltuielilor pentru apa, energia electrica, intretinerea salii etc., un pret convenabil, in comparatie cu cel al altor interventii sau cu cel al similarei proceduri, dar desfasurate in SUA. Din pacate, Ministerul Sanatatii a inchis sectia de nastere sub apa de la Victoria, in prezent neexistind un alt centru in care sa se practice aceasta metoda, desi cerere exista, iar investitia nu ar fi enorma. Exista, in schimb, speranta realizarii unei astfel de sali in capitala, probabil prin sponsorizarea de catre persoane cu o situatie financiara de invidiat.
Preocuparea pentru a usura suferinta si durerea femeii gravide in timpul travaliului si al nasterii, spre bucuria si trairea deplina a momentului, dar si pentru a creste calitatea unui act medical, a creat alternativa la nasterea traditionala: cea sub apa. Desi romancele nu se deosebesc cu nimic fata de celelalte femei, ele nu beneficiaza, din pacate, de aceasta metoda, dovedindu-se a fi, inca, suficient de… rezistente!

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii