Opriti codurile! Porniti circul!

joi, 14 mai 2009, 18:50
3 MIN
 Opriti codurile! Porniti circul!

A fost de ajuns sa se prefigureze raportul negativ pe Justitie al Comisiei Europene pentru ca aceasta sa redevina, abrupt, principala tema a campaniilor electorale pentru europarlamentare si prezidentiale. Castana fierbinte este rostogolita de la un partid la altul, interesul nefiind legat de continutul codurilor, cit de beneficiile politice pe care le poate trage fiecare partid in parte. Traian Basescu merge pe varianta urgentei, pentru a bifa, in ultimul ceas, o actiune care taraganeaza inca de la inceputul mandatului, cind Monica Macovei, pariul sau pe Justitie, a intors din Parlament Codul Penal propus de Rodica Stanoiu. Dupa cinci ani, pentru Cotroceni, orice dezbatere parlamentara nu poate fi decit o tragere de timp, nicidecum o imbunatatire a formei juridice. Intr-o anumita masura, nu ai cum sa nu-i dai dreptate presedintelui: cine spune ca o lege proasta intrata pe miinile parlamentarilor iese de acolo neaparat mai buna? Avem dovada deceptionanta a perioadei Stanoiu.

Pentru PSD, codurile nu sint o urgenta. In fond, niciodata nu si-a facut un titlu de glorie dintr-o asemenea reforma. Tot ceea ce poate face este sa astepte momentul in care un esec pe justitie va fi decontat de PDL, partidul care defileaza la europarlamentare cu efigia reformismului est-european, Monica Macovei. Miza ascunsa a PSD este sa arate ca "metoda" sau "proiectul" Basescu de reformare a statului nu poate functiona, ca blocajele nu se produc in cadrul institutiilor decit din cauza personalitatii sau ambitiilor unui singur om. Ridicolul situatiei este ca, pe acest caz, PSD crede ca ar trebui sa se pronunte mai intii citiva specialisti, penali de-a dreptul, incepind cu Adrian Nastase. Reforma sistemului juridic trebuie, asadar, conform PSD, sa se faca cu un transplant de la maduva putreda a vechiului stat.

PSD aduce insa in discutie argumentul necesitatii dezbaterilor pe Codul Civil si cel Penal. De citeva luni, Colitia "Opriti Codurile!" indica o sumedenie de aspecte strecurate in prevederile codurilor, incepind de la pedepse mai reduse pentru coruptie, termene micsorate pentru prescrirea faptelor, pina la formularea vaga si contradictorie a unei serii de drepturi cetatenesti. Aceste chestiuni nu mai tin de ambitiile electorale ale partidelor, ci de proiectul de societate pe care-l dorim si de la dezbaterea caruia nu ar trebui tocmai ea exclusa. Dar consultarile sint, in sine, imposibil de desfasurat in atmosfera isterica de pina la alegeri. De cealalta parte, PNL circoteste in opozitie, dupa ce si-a vazut ministrul Catalin Predoiu preluat cu fulgi, pene si coduri de Alianta PSD-PDL, uitind ca redactarea a supervizat-o pe milioane de euro de la Banca Mondiala, fara a face vreodata din ea o tema prioritara.

In aceste conditii, codurile au putine sanse de a fi o operatie reusita a justitiei romanesti. Ele pot trece "in sunet de fanfare", bifate pozitiv de CE, daca in cadrul negocierilor cu PDL PSD cedeaza si accepta asumarea raspunderii. In acest caz, aprobate in pripa, cu toate scaparile inerente, ele se vor sparge pe viitor in capul romanilor neintrebati. A doua varianta are propriul ei risc: intrate in dezbaterea Parlamentului, prelungirea discutiilor pe coduri ar duce la depasirea cu mult a oricaror termene asumate de Bucuresti si acceptate de Bruxelles. Aceasta nu ar exclude chiar aplicarea clauzei, eventuale taieri sau conditionari de fonduri. Ambele alternative sint, prin urmare, nefericite si generatoare de scandal. Singura formula garantata pe care o avem, deocamdata, este: Opriti codurile! Porniti circul!

Comentarii