Romania de azi, Neanderthalul de miine

miercuri, 23 septembrie 2009, 18:49
3 MIN
 Romania de azi, Neanderthalul de miine

Inceputul acestei saptamini a coincis cu prezentarea raportului intitulat "Riscuri si inechitati sociale in Romania", sinteza elaborata de Comisia Prezidentiala pentru Analiza Riscurilor Sociale si Demografice din Romania. Documentul de 382 de pagini a fost elaborat de un colectiv format, in mare parte, de cadre didactice de la Facultatea de Sociologie si Asistenta Sociala a Universitatii din Bucuresti si poate fi consultat, in varianta electronica, la adresa http://cparsd.presidency.ro, la rubrica "Documente interne". Pentru adeptii lecturii rapide a fost realizat si un rezumat.

Inainte de a scrie citeva rinduri despre raportul cu pricina trebuie sanctionate lipsa de profesionalism si de toleranta a unui segment al presei "da Bucuresti" care a impus in mod voit si gresit perceptia ca documentul respectiv are ca aspecte centrale "glumite" cum ar fi legiferarea celei mai vechi meserii din lume ori consumul de stupefiante.

Sa revenim la raport. Pe linga chestiunile deja cunoscute (saracia, somajul, ineficienta politicilor plasmuite, in ultimele doua decenii, de tot felul de haiduci scrobiti etc.), autorii aduc in prim-plan elemente mult mai importante decit "iarba" si "damele".

Un prim aspect este faptul ca 25% dintre copiii cu virsta cuprinsa intre 0 si 15 ani traiesc intr-o saracie lucie, ceea ce face din Romania cea mai importanta democratie bananiera din UE. Lipsiti de educatie si de sustinere financiara adecvata virstei si nevoilor, abrutizati, uneori, de munca fizica excesiva, aceste fiinte vor forma, cel mai probabil, o masa umana primitiva, agresiva si inflexibila care, precum epsilonii lui Huxley, ar fi incapabila de adaptare cognitiva la realitatile lumii ce va sa vie. In viitorul apropiat, natura tribala a organizarii sociale romanesti va transforma "elita" samanilor politici in clasa marilor proprietari-evazionisti. Clasa de mijloc, amenintata cu disparitia, va munci pe rupte si pe bani putini, pentru a achita impozite, taxe, parataxe si suprataxe. Marea clasa de jos, deconectata de la mecanismele fundamentale de subzistenta, va exista doar ca sperietoare pentru firava clasa de mijloc, adica pentru a stirni frica ce provoaca trasul si mai abitir la jug. O asemenea stratificare, imaginata de raposatul comic american George Carlin, nu e foarte departe de adevar.

In al doilea rind, raportul atrage atentia asupra pericolului reprezentat de destramarea tot mai accelerata a familiilor. In 2002, aproape 850.000 de copii traiau alaturi de un singur parinte. Strivita de presiunea greutatilor zilei, familia traditionala lasa incet locul unor aranjamente de convietuire al caror impact pe termen lung este dificil de evaluat.

Lenea ca sport national este un alt aspect amintit in sinteza respectiva. Nu trebuie sa fii doctor in stiinte sociale pentru a baga de seama ca traim in tara plescarilor. Mochismul, adica ocupatia de a rivni la para malaiata din gura lui Natafleata, este, de departe, jobul cu cea mai buna acoperire demografica. Astazi, visul angajatului la stat e sa iasa cit mai repede la pensie si, de se poate, cu o recompensa cit mai dolofana. Citam din raport: "parlamentarii si-au votat singuri pensii speciale fara nici un suport contributoriu, magistratii au dat verdicte in favoarea lor pentru a avea un sistem privilegiat de sporuri salariale si de pensionare, la fel s-a procedat cu persoanele pensionate in structurile militare influente (MAPN, MI; SRI, SIE) si cu cele din Ministerul de Externe. Functionarii publici de virf din ministere, agentii si alte structuri si-au creat un sistem de salarizare special, bazat pe sporuri, care a creat o prapastie intre veniturile lor foarte mari si cele modeste ale celorlalti functionari publici, ca si sistemul de retribuire suplimentara prin plasarea in consilii de administratie sau comisii de privatizare".

Dincolo de zgura discursiva specifica documentelor aflate sub patronajul castei politice, analiza ofera o priveliste deloc idilica asupra eroziunii sociale care ar putea transforma Romania intr-un simbolica vale a regresului, populata de fiinte incapabile sa inteleaga ca succesul speciei este indisolubil legat de inteligenta si de eficienta performativa. De va folosi Marinarul raportul ca arsenal electoral, aceasta e o alta discutie.

Comentarii