Hopa, Mitica!

duminică, 25 octombrie 2009, 15:38
4 MIN
 Hopa, Mitica!

* Acum exact o saptamina, adica lunea trecuta, scriam (poate mai tineti minte) despre mituri si mita. Iata ca azi scriem, pentru inceput, despre Mitica, Mitu, Mitea, Mitel, Mitrut, Mitruc etc. N-au nici o legatura cu mita sau cu miturile, dar au legatura cu marea sarbatoare de azi, a Sfintului Mare Mucenic Dimitrie, izvoritorul de mir. Prin urmare: la multi ani Dumitre, sa traiesti, Mitrache, uiuiu, bade Mitrut, sa traiesti si tu, Mitrea Miron, si tu, Mitica Dragomir, si altii ca voi, sa traim cu totii fericiti, ca atit ne-a mai ramas in viata! Ca, in rest, vedeti si dumneavoastra ce se-ntimpla in jur, pe la stirile de la ora 17.00. De fapt, in ziua de azi, cind auzi la televizor reporterul sau prezentatorul spunind cu voce tremurinda "Imagini desprinse, parca, dintr-un film de groaza!", incepi sa te gindesti mai degraba la buletinele electorale care ii prezinta pe politicieni, decit la catastrofe mai mici…

* La urma urmei, dupa cum ziceam si mai sus, sa profitam de viata, de fiecare zi, de fiecare clipa. A propos: dumneavoastra ati profitat de perioada asta, ca sa puneti muraturi pentru la iarna? Ca miine vin Sarbatorile, si va pomeniti ca beciul e pustiu, camara e pustie, iar poloboacele suna a gol, si n-aveti cu ce va drege, dumneavoastra si musafirii – nu tu castraveciori in saramura, cu usturoi, marar uscat, telina si cimbru, nu tu gogosari in otet cu miere, frunze de dafin si boabe aromate, nu tu gogonele tari si acre, care improasca in jur cind le musti, nu tu harbujei murati, dulci-acrisori, carora iti vine sa le maninci si coaja, si simburii (noi, cel putin, asa facem, pe bune: mincam tot pepenasul murat!), nu tu ardei grasi umpluti cu varza tocata fin, presarata cu chimen, bagati la borcan in tovarasia rondelelor de radacinoase, nu tu capatini capatinoase de varza murata, bine vinturata (adica nu miroase a vinturi), care se poate minca si porceste (bagi mina in poloboc si o rozi, in vreme ce moarea ti se scurge pe piept), dar care poate imbratisa si inveli compozitia pentru sarmale sau poate intovarasi rata la cuptor, nu tu… Daca n-ati pus muraturi pina acum, speram ca aceste cuvinte ale noastre deja le cititi din mers, in drum spre prima piata… Pozitia pe care o aveti fata de rolul muraturilor in societate, in caz ca va intereseaza, o puteti afla din testul de mai jos:

1) Ce inseamna toamna pentru dumneavoastra?

a) Zina melopeelor, anotimpul belsugului si rodniciei, sezonul muncii intense pe ogoare, timpul vredniciei, vremea in care se numara bobocii; e si anotimpul camarilor pline, sezonul proviziilor pentru la iarna si vremea in care scoala isi deschide portile.

b) Zina mustariilor, anotimpul culesului si tescuitului, sezonul trasului in butoi, timpul bolborositului, vremea in care se numara butoaiele; e si anotimpul pastramelor, sezonul muraturilor pentru la iarna si vremea in care terasa isi inchide portile.

c) Anotimpul dintre sfirsitul lui august si inceputul lui decembrie, in care se trece la ora de iarna si in care va luati concediul legal de odihna.

2) Pentru dumneavoastra, muraturile sint:

a) Legume sau fructe pe care le-ati adus in circa de la piata cea mai indepartata, unde erau mai ieftine, conservate in otet sau saramura, apoi introduse in borcane curate, cu celofan deasupra; din ele n-aveti voie sa gustati decit de Revelion, inainte de a veni musafirii, ca sa fie doamna sigura ca nu sint stricate ori toxice, precum si dupa, daca mai ramin resturi prin farfurii.

b) Niste produse foarte indicate in fiecare dimineata, intre sculare si trezire, pentru a alunga starea de neliniste metafizica pe care v-ati indus-o cu o seara in urma, cu baietii.

c) Mai putin sanatoase decit legumele si fructele aflate in stare naturala.

3) Muraturile se aseaza:

a) In beci, pod sau camara, in borcane sau butoaie bine inchise, pe jos sau pe rafturi, eventual invelite in toale vechi si presuri, sa nu crape.

b) Pe masa, linga friptura, unde au fost paharele cu aperitive, linga cosul cu chifle si alaturi de sifoane.

c) Greu in stomac.

4) Muraturile folosesc la:

a) A aduce un plus de vigoare si picanterie meselor festive prilejuite de diverse aniversari strict familiale, onomastici etc.

b) Alungat greata, dimineata.

c) Consum alimentar.

Daca ati binevoit a), viata si chipurile celor apropiati va sint destul de acre si fara muraturi – pe care le veti ceda celor de la b), sa se dreaga. Cei care au stabilit ca varianta c) le reprezinta interesele, vor intimpina o seama de probleme cauzate de lipsa bunului-simt al agricultorilor – care, pe timpul iernii, refuza efectiv sa mai recolteze castraveti proaspeti, rosii si ridichi de luna. Pofta buna!

Comentarii