Necazurile unui om gospodar

duminică, 09 septembrie 2007, 17:48
4 MIN
 Necazurile unui om gospodar

* De-abia 10 septembrie si uitati-va ce panarama a fost afara. Ploaie-ploaie, frig-frig, simbata chiar am dat drumul putin la centrala, pe la Balea Lac a nins si, in sensul asta, au fost deja lansate pe piata primele oferte de petrecere intr-un cadru placut, agreabil, pitoresc, al momentului de cumpana intre ani – stiti si dumneavoastra textul care se baga la ocazii dintr-astea, cum ar fi Revelion 2008. Daca au inceput cu ofertele astea de la inceputul lui septembrie, banuim ca au facut-o cu un scop anume, ca omul muncii sa se-apuce de pe-acum sa stringa bani, sa faca imprumut la banca – deci e clar cit costa piftia, sarmaua si curcanul. Cu ani in urma – ne amintim de parca ar fi fost ieri – se facuse 31 decembrie seara, era ora 20.30, dupa stiri, si noi inca nu stiam unde sa mergem sa petrecem Revelionul. Aveam vreo trei variante, pe linga statul acasa, cu vinisor bun pe masa. La 21.30 a aparut a patra, de unde nici nu ne asteptam, ne-am zis ca „Hai, fie ce-o fi!" si ne-am distrat, ne-am simtit bine cum rar ni s-a mai intimplat. De-aia n-avem noi prea multa incredere in chestiile planificate din timp. Cu cit treaba e mai planificata, mai ordonata, mai pusa la punct si mai bibilita, cu atit cresc sansele ca un rahat sa se aleaga din ea. Un bun amic si-a pregatit cu un an si ceva inainte plecarea in Canada, a aranjat tot, a vindut tot, avea biletul de avion cumparat din timp, ca omul gospodar, dar cu cinci zile inainte de marea plecare a ajuns la spital, cu hepatita.

* Zicala cu omul gospodar nu prea mai are bataie in lumea reala. Ginditi-va la respectivul, la cel care vara isi vinde de prin casa, stringe bani, vinde carul cu boi, ia avans din leafa si isi cumpara sanie pentru iarna care va veni. Vine iarna, dar nu cade pic de zapada (cam cum a fost pe la noi iarna trecuta), toti gospodarii injura si trag suturi in mama lor de sanii cu care n-au ce face, asadar toti incearca sa le vinda (sa-si cumpere car), dar le vind in pierdere, fiind inflatie de sanii pe piata din exact acest motiv.

* In vara de dupa iarna respectiva, gospodarul din zicala are datorii si rate la banca pina prin 2015, dar are si car. Asta, pina la prima viitura.

* Cam la fel ni s-a parut si faza aia, cu localurile inchiriate pentru nunti pina prin 2009, daca am retinut bine. Cred ca o tinara pereche care vrea sa-si intemeieze o familie, celula de baza a societatii, ar trebui sa inchirieze pentru 2009 nu unul, ci doua localuri. Asta asa, de siguranta, sa aiba amindoi, cind se vor casatori fiecare cu altcineva, dupa ce se vor certa si se vor desparti in lunga perioada de pina la nunta lor.

* Zilele trecute, un nea domnul reporter ud, aflat linga o sina uda de cale ferata uda, parea tare agitat si ii tremura vocea de emotie in vreme ce ne povestea ca, din cauza inundatiilor de prin partile Tecuciului si din pricina unor poduri paradite, „distanta cu trenul dintre Moldova si sudul tarii a crescut cu aproape zece ore". Iata un nou motiv sa ne intrebam de ce fizica nu mai este materie obligatorie de examen la bacalaureat. Stim ca, la cele mai multe posturi de televiziune, o cerinta pentru angajare este fizicul placut, dar e nevoie si de fizica placuta, dupa cum am remarcat cu nenumarate ocazii. Indraznim sa-i dam viteazului reporter, pentru dupa ce se intoarce din zona inundata, o tema pentru acasa. Deci, in ce se masoara distanta dintre Moldova M si oricare alt punct P din lumea larga LL? Variante de raspuns: a) amperi patrati, eventual putin rotunjiti la colturi, sa nu zgirie; b) ore, cu multiplii si submultiplii acestora (adica centiora, deciora, miliora, kiloora etc); c) metri de croitorie; d) litri de timplarie; e) leghe sub mari; f) dubludeca pe masa; g) euro pe stire.

* Am aflat asa, intr-o doara, de la un jurnal de stiri, ca igiena de baza a romanilor se situeaza mult sub standardele europene. Da, bine, desigur, a crescut cantitatea de detergent, sapun, sampon etc. folosita anual de romanul mediu, dar n-a crescut suficient, tot nu ne putem pune masura. Adica ne putem masura in celalalt sens: daca ar fi sa se bata un roman cu un european, iar romanul ar propune „In sabii sa ne taiem, in buzdugane sa ne izbim sau in ciorapi sa ne mirosim?", europeanul sigur ar alege sabia sau buzduganul. Printre altele, se spunea ca un roman consuma anual de am uitat cite (oricum, multe) ori mai putina hirtie igienica decit celalalt european. La urma urmei, noua ni se pare chiar normal sa consumam asa de putina hirtie igienica, neavind dupa ce. Soldatul Svejk avea o vorba, „cu burta goala nu te-nfige la latrina". La cosul zilnic al romanului, ajunge un ciucalau de porumb pe saptamina de fiecare familie medie. Ciucalau din ala, legat cu sfoara de privata cum se leaga canitele cu lant, de fintina, sa nu le fure careva. Saptamina fericita si spor la lucru, indiferent care ar fi acesta, va dorim!

Comentarii