De ce sint reticenti occidentalii fata de romani

joi, 02 august 2007, 22:18
2 MIN
 De ce sint reticenti occidentalii fata de romani

 Intr-un mijloc de transport, printr-un afis, erau invitati, toti cei interesati, sa dialogheze asupra „euro-cetateanului". As fi dorit sa particip, dar actiunea avusese deja loc. „Ce pacat", mi-am zis. Dar am consultat bibliografia referitoare la acest subiect. Personal, ma voi referi doar la modul in care ar trebui sa ne comportam in tara, ca membri ai Uniunii Europene, dar si atunci cind ne stabilim intr-o alta parte a lumii.
Multi tineri au scris si au vorbit despre demnitate, unii considerind ca trebuie impusa in primul rind de oamenii politici. In parte, aveau dreptate. Aceasta calitate ne-o cistigam, insa, noi insine, prin profesionalism, corectitudine si cinste.

Oriunde, fiecare solicitant al unei rezidente intr-o tara straina reprezinta o achizitie, de aceea sintem selectati dupa cele trei criterii.
Cind emigrezi din Romania, lucrurile devin mai complicate, intrucit vesticii nu au o parere prea buna despre noi. Si au motive: am trait sub regimul Dej si ocupatia sovietica, sub cel al lui Ceausescu, vreo doua mandate si jumatate sub presedintia lui I. Iliescu, care ne-a lamurit, la o emisiune televizata, ca venirea minerilor la Bucuresti era necesara si ca „aparatorii cu lampase", prin omorurile pe care le-au savirsit, au infaptuit de fapt „un act civic". 

Eu sint mindra ca o tara ca Marea Britanie m-a primit in rindul cetatenilor ei. Invat si tot invat, la batrinete, de la acest popor, caruia nu am a-i reprosa nimic. Aplica legea „de la vladica la opinca", suportind acelasi tratament si lordul, cu un arbore genealogic de citeva secole, ca si omul obisnuit. Oare cit timp trebuie sa mai treaca pentru ca si in Romania sa se aplice acest sistem? Cind vom invata sa ne asumam greselile? Oamenii politici romani afirma mereu ca Regatul Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord ne monitorizeaza. Gresit! Ne analizeaza.

In Anglia sint emigranti de pe toate continentele si, desigur, din estul Europei, pentru care englezii au numai aprecieri si respect.
Nu acelasi lucru se intimpla cu romanii.

Daca reprosez ceva cuiva, acestia sint jurnalistii de presa scrisa si vorbita care nu fac cunoscute nume ale romanilor care prin profesionalism, cinste, corectitudine au devenit cetateni englezi.

Comentarii