Tinerii ieseni sint dezamagiti

miercuri, 15 august 2007, 20:57
2 MIN
 Tinerii ieseni sint dezamagiti

Jumatate dintre tinerii ieseni cred ca oferta de locuri de munca din municipiu este insuficienta pentru domeniul lor de activitate. Aproape in aceeasi proportie, tinerii sint de parere ca materia studiata la scoala i-a ajutat putin sau foarte putin in obtinerea unui loc de munca. Acestea sint doua din concluziile unui studiu realizat de Asociatia CERC, finantat partial de Primarie.

„Studiul a fost realizat cu 1.500 de persoane, elevi in ani terminali si studenti. S-au urmatit mai multe obiective, printre care identificarea domeniilor de interes pentru elevi si studenti, daca acesti tineri au interesul de a ramine sa lucreze in municipiu si, daca nu, unde ar vrea sa mearga. Un alt obiectiv a fost identificarea concordantei dintre pregatirea scolara si cerintele reale ale locului de munca", a declarat Daniel Rata, director general al CERC Iasi.

Una dintre intrebarile adresate tinerilor a fost legata de locul in care doresc sa profeseze. Astfel, 43% din respondenti au spus ca intentioneaza sa lucreze in municipiul Iasi, in timp ce 30% intentioneaza sa plece dupa finalizarea studiilor. Printre destinatiile favorite ale tinerilor ieseni se numara Bucurestiul, Clujul, dar si orase din strainatate, precum Roma, Paris sau Londra. „Principalele doua motive pentru care tinerii aleg sa isi exercite profesia in alte orase sint salariile mici care le sint oferite in Iasi si numarul mic de locuri de munca", se arata in studiu.

Elevii in ani terminali prefera Universitatea „A.I. Cuza". Aceasta este o alta concluzie prezentata ieri. Astfel, 45% dintre elevi si-ar dori sa urmeze cursurile universitatii din Copou, cei mai multi optind pentru Facultatea de Drept. Pe locul doi in preferintele elevilor este Universitatea Tehnica, cu 13% din optiuni, apoi Universitatea de Medicina, cu 8%.

Cei care au realizat studiul au observat si o atitudine pasiva a tinerilor cu privire la implicarea in viata politica. Astfel, 62,8% din persoanele intervievate au declarat ca nu sint interesate de viata politica. „Majoritatea tinerilor vad implicarea in viata politica doar prin prisma implicarii unui partid politic sau prin participarea la vot. Putini sint tinerii care fac diferenta intre inscrierea intr-un partid si implicarea activa in activitatile acestuia, 29% considerind ca simpla inscriere in partid echivaleaza cu implicarea in viata politica a orasului", se mentioneaza in materialul prezentat de Asociatia CERC.

Studiul a scos in evidenta si faptul ca aproape 60% dintre tinerii ieseni nu merg deloc la concerte de muzica clasica, in timp ce 28% nu merg la muzee sau 25% nu merg sa vada piese de teatru. In timpul liber, tinerii prefera sa stea cu prietenii, sa asculte muzica, sa se uite la televizor, sa citeasca ziare, reviste, carti sau sa se joace pe calculator.

Comentarii