Cerasela a primit un plaman nou la Viena

marți, 22 martie 2011, 22:16
3 MIN
 Cerasela a primit un plaman nou la Viena

Un echipaj cu medic al Serviciului Judetean de Ambulanta (SJA) a plecat ieri dimineata catre Rauseni, la domiciliul tinerei, pentru a o lua si o transporta cat mai repede la Aeroportul Salcea. "Am fost informati in momentul plecarii avionului din Viena. Am transportat pacienta in conditii de siguranta, in permanenta sub terapie cu oxigen. A fost stabila pe tot parcursul drumului", a precizat Bogdan Ursu, medic in cadrul SJA. Pe aeroport tanara de 20 de ani a fost preluata de o parte din membrii echipei clinicii din Viena, care, in timpul zborului, urmau sa-i monitorizeze parametrii vitali si s-o pregateasca pentru interventie. "Am emotii mari. Am asteptat atat momentul acesta, dar acum mi-e teama. Sper sa decurga totul bine. Mi-au spus doar ca au gasit donator si in doua ore trebuie sa fiu gata de operatie", a spus Cerasela inainte de imbarcare. Odata ajunsa la Viena, fata a fost dusa la spital cu o ambulanta privata.

Operata la cel mai mare spital din Europa

Tanara a fost operata ieri de doi dintre cei mai renumiti medici din domeniu, respectiv Lilla Hatos-Agyi, coordonatorul programului de transplant de plamani din cadrul spitalului vienez si profesorul doctor Walter Klepetko, un adevarat recordman in privinta numarului de operatii efectuate cu succes.

 "A intrat in sala de operatii la ora 16:15 (17:15 ora Romaniei). Au supus-o la mai multe analize cum a ajuns si totul a fost bine si au decis sa intre in sala. Mi-au spus ca spre miezul noptii se va incheia procedura", a declarat aseara Alexandrina Mihovici, mama Ceraselei.

In timpul interventiei, femeia a asteptat vesti de la medici cu sufletul la gura intr-o sala special amenajata. Nu a baut nici macar un pahar cu apa, emotiile fiind prea mari.

Ea va ramane internata alaturi de Cerasela, pana ce fata se va stabiliza.

Cerasela Mihovici a fost diagnosticata in 2009 cu o boala rara, sansele de supravietuire fiind minime fara un transplant de plaman. "Pacienta a fost diagnosticata cu fibroza idiopatica, afectiune in care plamanii nu mai fac schimbul de gaze asa cum ar fi normal. Practic functioneaza la 15% din capacitatea normala", a precizat atunci doctor Mugurel Bosanceanu, directorul medical al Spitalul de Pneumoftiziologie Iasi si medicul curant al Ceraselei.

Universitatea de Medicina din Viena este un centru de referinta pentru medicina mondiala. Unitatea, cunoscuta de romani ca Spitalul AKH dupa ce mai multe vedetele s-au tratat acolo, a luat fiinta in 1365 ca Facultate de Medicina in cadrul Universitatii din Viena. In prezent adaposteste cea mai mare institutie de cercetare din Austria. La ora actuala Spitalul Universitar este gazduit de Vienna General Hospital, cea mai mare unitate sanitara din Europa si a doua ca marime din lume.

Sprijin oferit de numeroase persoane

Cazul Ceraselei Mihovici a fost mediatizat pentru prima oara de "Monitorul de Botosani" pe 4 septembrie 2009. Dupa o campanie facuta de mai multe ziare locale si nationale, dar mai ales de Asociatia "Salveaza Vieti" din Bucuresti, fata a reusit sa obtina 120.000 de euro pentru ca viata ei sa nu se incheie atat de devreme. "A fost norocoasa. A contat foarte mult si faptul ca Directia de Sanatate avea o parte din suma de la un tratament refuzat de un alt pacient. Asta, dar si faptul ca a fost un caz foarte mediatizat si s-au mobilizat foarte multe persoane pentru a o ajuta pe Cerasela", a precizat Dumitrita Mihailovici, director al Directiei si medicul care a coordonat de la Botosani intocmirea dosarului pentru Ministerul Sanatatii.

In ajutorul Ceraselei, au sarit si "Monitorul de Botosani", o multime de comercianti botosaneni, comunitatea foarte puternica a bloggerilor din Romania, "Adevarul de Seara", cantaretul Tudor Chirila, dar mai ales Asociatia "Salveaza Vieti".

 

Sursa: Monitorul de Botosani

Comentarii