Cruciada contra pensiilor de boala

luni, 18 octombrie 2010, 20:46
3 MIN
 Cruciada contra pensiilor de boala

Un control facut recent de institutie a scos la iveala ca aproape un sfert dintre botosanenii care primesc pensii de invaliditate nu au luat nicio reteta de la vreun medic de familie in ultimii doi ani. Situatia i-a determinat pe reprezentantii Casei Judetene de Asigurari de Sanatate sa trimita datele si la Casa Judeteana de Pensii (CJP). "Noi am cerut de la Casa de Pensii o situatie cu toti pensionarii de invaliditate de grad I, II si III. Din cei peste 12.300 de pensionari de invaliditate, 3.128 nu au luat din 2008 nicio reteta. Inseamna ca nu au avut nevoie, ca sunt sanatosi. Inteleg, o parte din ei pot sa fie fara o mana, fara un picior, caz in care nu sunt necesare medicamente, dar nu 3.000. Numarul este foarte mare", a declarat Rodica Hutuleac, presedintele CAS.

Trimiteri la reexaminare

Pentru ca exista suspiciunea ca multi dintre cei peste 3.000 de botosaneni sunt bolnavi inchipuiti, reprezentantii institutiei de asigurari de sanatate au solicitat Casei Judetene de Pensii sa aiba in vedere o reexaminare a acestora. "Noi am trimis situatia la CJP ca sa aiba in vedere aceste persoane la o reexaminare. Nu mi se pare normal ca timp de doi ani sa nu iei nicio reteta, atat timp cat esti pensionar pe caz de boala", a adaugat Rodica Hutuleac.

Reprezentantii sistemului sanitar sustin ca situatia este destul de grava, avand in vedere ca pensia de boala presupune existenta unor afectiuni cronice pentru care medicatia este obligatorie si nu poate fi achizitionata fara reteta.

Catalin Dupir, purtator de cuvant in cadrul CJP, a subliniat ca decizia de reexaminare va fi luata la nivelul conducerii executive a institutiei. Potrivit normelor in vigoare, pensionarii de invaliditate sunt supusi revizuirii medicale, la intervale de sase-12 luni, pana la implinirea varstelor standard de pensionare. Nu sunt supusi revizuirii medicale pensionarii cu invaliditati care afecteaza ireversibil capacitatea de munca sau mai au cel mult cinci ani pana la varsta legala de pensionare.

In cazul in care fraudele se confirma, persoanele banuite ca s-au pensionat cu ajutorul unor diagnostice fictive risca sa ajunga in atentia oamenilor legii. Abia la finalul verificarilor se va stabili daca medicii care au dat certificatele poarta vreo responsabilitate in aceste cazuri.

Invalizi prinsi la munca

Anul acesta, guvernantii au pornit o adevarata cruciada impotriva pensionarilor pe caz de boala, existand suspiciunea ca 60% dintre acestia ar incasa bani ilegal de la stat. La Botosani, un control efectuat de Curtea de Conturi si CJP, in timpul caruia au fost analizate si bazele de date ale Oficiului Judetean al Registrului Comertului (OJRC), a scos la iveala zeci de pensionari de invaliditate care au beneficiat atat de pensie de invaliditate, dar si de venituri in calitate de membri ai unor asociatii familiale (AF) sau persoane fizice autorizate (PFA) sa desfasoare activitati independente. Prejudiciul facut de pensionarii invalizi, 91 gasiti in documentele aferente anului 2008 si 96 in cele din 2009, este de 287.903 lei. "Banii au fost incasati ilegal. Toate aceste cazuri vor fi inaintate Serviciului de Expertiza Medicala in vederea reexpertizarii", a mentionat prefectul Cristian Roman.

Pensionarii au fost obligati sa restituie sumele incasate ilegal. O alta verificare se deruleaza si prin intermediul Ministerului Muncii, rolul acesteia fiind de a-i depista pe pensionarii pe caz de boala plecati la munca in strainatate.

Grade de invaliditate stabilite de comisii speciale

Potrivit legii, beneficiaza de pensii de invaliditate persoanele care si-au pierdut cel putin jumatate din capacitatea de munca, din cauza accidentelor de munca, bolilor profesionale si tuberculozei, bolilor obisnuite si accidentelor care nu au legatura cu munca. Normele in vigoare stabilesc trei grade de invaliditate. Gradul I este caracterizat prin pierderea totala a capacitatii de munca, a capacitatii de autoservire, de autoconductie sau de orientare spatiala, invalidul necesitand ingrijire sau supraveghere permanenta. La gradul II sunt incadrate persoanele care si-au pierdut total capacitatea de munca, insa si-au pastrat posibilitatea de a se descurca fara ajutorul unei alte persoane. Gradul III reprezinta pierderea a cel putin jumatate din capacitatea de munca, invalidul putand sa presteze o activitate profesionala.

Incadrarea in gradul de invaliditate se face in urma unei expertize medicale.

 

Sursa: Monitorul de Botosani

Comentarii