Furnizarea apei marcata de haos

joi, 04 august 2011, 21:16
4 MIN
 Furnizarea apei marcata de haos

Alimentarea cu apa a municipiului si lucrarile de racordare a noilor conducte la reteaua principala sunt caracterizate prin haos si amatorism.

Mii de botosaneni au ramas fara apa la robinete inca din prima zi a saptamanii, ca urmare a lucrarilor de bransare a unor conducte. Majoritatea clientilor operatorului de apa nici nu si-au putut face provizii, pentru ca nu au fost anuntati din timp de manevrele executate de Nova Apaserv si asta din cauza lipsei unui program bine stabilit in ce priveste lucrarile. "Am fost anuntati ca nu vom avea apa pe 1 august. Am facut provizii, insa am renuntat la acestea cand am vazut ca apa curge normal. A doua zi, insa, nu am mai avut apa si nici provizii. Ar trebui ca astfel de situatii sa fie prevazute in contract, sa-i putem sanctiona in vreun fel", a declarat o botosaneanca din zona Independentei.

Au fost semnalate si numeroase cazuri in care termenul de reluare a furnizarii a fost cu mult depasit, de la opt ore de sistare a serviciului ajungandu-se la mai mult de 24 de ore in zonele de la E.ON Electrica, Pod de Piatra, Bazar, Ion Pillat, Tudor Vladimirescu, Calea Nationala, Grivita, Imparat Traian, Independentei, Savenilor, Piata Mare, Miorita si Luceafarul.

Cel mai grav a fost, insa, pentru botosanenii din zonele Calea Nationala, Cuza Voda, Stefan Luchian si Octav Onicescu, care nu au avut apa trei zile.

Oamenii s-au vazut astfel in situatia de a face coada la fantanile din cartiere.

"Asta e bataie de joc pe banii nostri. Intelegem ca se fac lucrari, dar de ce ni se ia apa atat de des si nici nu ne anunta, doar ne trezim ca nu mai avem apa. Vara asta mai mult nu am avut apa la robinet decat am avut", a mentionat o botosaneanca din zona Grivita.

Vina aruncata pe evenimente neprevazute

Reprezentantii Nova Apaserv explica neconcordantele dintre anunturi si realitatea din teren prin aparitia unor evenimente neprevazute.

"Tevile pe care le schimbam sunt ingropate de zeci de ani si, cand le deschidem, apar probleme. Noi anuntam zonele in care urmeaza sa lucram, dar pe parcurs pot fi afectate strazi care nu au fost incluse, iar altele anuntate sa aiba apa", a precizat Maricel Georgescu, managerul Nova Apaserv, adaugand ca din aceleasi motive sunt depasite si termenele anuntate initial pentru reluarea furnizarii. El a mai explicat ca procedura de umplere a conductelor dureaza mult timp pentru a fi evitate avariile.

In cazul clientilor care au ramas zile la rand fara apa, managerul sustine ca totul a fost cauzat de o greseala a Hidroconstructia, care nu a taiat legaturile dintre noua conducta montata pe Calea Nationala si cea veche, astfel incat nu a putut fi alimentata. Pentru a reglementa situatia s-a optat pentru spargerea unei portiuni de strada proaspat renovata, in zona intersectiei strazii Onicescu cu Calea Nationala, insa ulterior s-a gasit un punct termic cu o vana inchisa, a carei redeschidere a solutionat practic problema.

Avarii cauzate din neglijenta

Ieri, locuitorii din zonele Prieteniei, Grivita si Bucovina nu au avut din nou apa la robinete si asta din cauza ca muncitorii Hidroconstructia au spart o conducta veche. Potrivit reprezentantilor Nova Apaserv, echipele au intervenit in zonele afectate in asa fel incat furnizarea apei sa se reia in cel mai scurt timp posibil.

La inceputul verii apa a fost oprita pentru trei zile, starnind nemultumiri in randul botosanenilor care au reclamat ca ar aparea mai putin disconfort daca s-ar sincroniza mai bine lucrarile de amploare.

Conectarea noilor conducte la reteaua principala este programata a se incheia pana pe 31 august, data la care Hidroconstructia ar trebui sa finalizeze lucrarile.

"Dupa ce vor finaliza lucrarile, nu se va mai opri apa, decat daca vor fi avarii. Prin octombrie va mai fi o sistare generala, pentru ca societatea care face acum reparatii la statiile de tratare sa monteze niste echipamente pe care nu le-au adus inca", a adaugat managerul Nova Apaserv.

Nereguli tolerate de aproape trei ani

Lucrarile de modernizare a retelelor din municipiu au demarat in octombrie 2008, prin programul ISPA, cu finantare nerambursabila a Comisiei Europene, si sunt efectuate de Hidroconstructia cu 15,5 milioane de euro, firma fiind contractata de Ministerul Mediului. Pana acum s-a schimbat o cincime din cei 300 kilometri de conducta ai municipiului, pentru ca doar pentru atat au ajuns fondurile.

Reparatiile necesare ca urmare a avariilor cauzate de Hidroconstructia vor fi suportate de firma angajata de minister, ca penalizare impusa de beneficiarul lucrarilor, Nova Apaserv. Reprezentantii operatorului de apa spun ca, in ciuda numeroaselor probleme cauzate de Hidroconstructia, au ales sa nu renute la contract pentru ca asta ar fi impus organizarea de noi licitatii, si au invocat ca lucrarile ar fi intarziat foarte mult si se risca chiar pierderea finantarii.

Nova Apaserv intentioneaza sa schimbe si restul conductelor si realizat un studiu de fezabilitate pentru schimbarea altor aproape 70 kilometri de tevi.

–-

Oras fara apa pana sambata la amiaza

Botosanenii au ramas fara apa de joi de la miezul noptii, iar furnizarea este programata a se relua sambata la amiaza la ora 12.00. In zonele inalte ale municipiului apa ar putea ajunge la robinete abia duminica.

"Am sincronizat doua lucrari, pentru a nu sista per general apa de mai multe ori. Am avut doua solicitari, de la Hidroconstructia, care va lucra in noua puncte si de la o societate care va face reparatii la statiile de tratare de la Catamarasti si Bucecea", a afirmat managerul operatorului de apa.

 

Sursa: Monitorul de Botosani

Comentarii