Haosul de la Apa Grup platit de clienti

marți, 17 februarie 2009, 20:59
4 MIN
 Haosul de la Apa Grup platit de clienti

Cea mai importanta prevedere a documentului se refera la faptul ca botosanenii nu vor mai plati dupa ce indica apometrele din apartamente, ci conform datelor inregistrate de contorul de pe scara blocului. Unul din motivele pentru care managerul Apa Grup, Maricel Georgescu, incearca sa schimbe modul de facturare este acela ca la instalatiile din subsolul unor blocuri sunt avarii care provoaca pierderi de apa, acestea fiind suportate de societate. Scandalul facut de Apa Grup pe marginea pierderilor din subsoluri pare unul artificial, in conditiile in care chiar datele societatii arata ca 70% din apa se pierde pe magistrale si prin reteaua de transport invechita.

Odata cu intrarea in vigoare a noului regulament, cel mai probabil in martie, toate pierderile din subsoluri vor fi suportate de proprietarii de pe scara. Acestia vor fi nevoiti asadar sa plateasca reparatiile de la subsol, cu siguranta o varianta de preferat in locul platii a mii de metri cubi de apa pierduta.

Maricel Georgescu a declarat ca Apa Grup inregistreaza lunar pierderi de aproximativ 300.000 de lei, din cauza avariilor de la subsoluri. Directorul a explicat ca in municipiu sunt aproximativ 30 de scari de bloc cu aceasta problema, ceea ce ar insemna potrivit datelor de la Apa Grup ca, in medie, in fiecare scara se pierd lunar aproximativ 5.000 metri cubi de apa. Datele par exagerate, in conditiile in care este vorba de cinci milioane de litri de apa lunar. Apa Grup refuza, insa, sa ia in calcul varianta repararii subsolurilor si a facturarii acestui serviciu prin intermediul asociatiilor de locatari, varianta mult mai simpla si ieftina.

Odata cu aprobarea regulamentului, reprezentantii Apa Grup cred ca vor rezolva o alta problema, respectiv cea a imposibilitatii verificarii apometrelor din casele oamenilor si deci a controlului asupra realitatii indexurilor declarate de proprietari. Documentul paseaza responsabilitatea verificarilor catre asociatiile de proprietari. Petrica Butnaru, seful Federatiei Asociatiilor de Proprietari (FAP) din Botosani a declarat ca, potrivit legii privind functionarea asociatilor de proprietari, reprezentantii structurilor reprezentative ale proprietarilor pot controla apometrele din apartamente. "Daca in 15 zile de la notificare proprietarul refuza sa ne lase sa facem aceste verificari noi putem apela la Politie. Am recurs si la aceasta varianta pana acum si deci se poate", a precizat Petrica Butnaru.

Factura va fi impartita de asociatii

Asociatiile de proprietari vor deveni punctul cheie in noul model de facturare, pentru ca indexul nu se va mai declara la Apa Grup, ci la asociatie. Desi in noul regulament nu este specificat modul de facturare, Maricel Georgescu a explicat ca asociatia va calcula cat are de platit fiecare potrivit indexurilor declarate de proprietari. Important este sa se plateasca suma echivalenta pentru metrii cubi de pe contorul general, asociatia trebuind sa imparta eventualele pierderi sau furturi de apa la toti proprietarii de pe scara. Alte aspecte legate de modul cum se vor desfasura aceste operatiuni nu sunt prevazute in regulament, reprezentantii Apa Grup sustinand ca vor veni cu anexe referitoare la acest lucru.

Asociatiile resping contractul dorit de Apa Grup

Petrica Butnaru, seful FAP Botosani, a declarat ieri ca nu va semna contractul cadru cu Apa Grup din mai multe considerente. Cel mai important este acela ca apometrele de pe scarile de bloc au o clasa de precizie mai mare decat apometrele din apartamente, putand aparea diferente intre cele declarate de proprietari si cele inregistrate de contorul general. Astfel, daca apometrul din casa nu inregistreaza niciun consum, cand un locatar va deschide robinetul cu o presiune foarte mica, cantitatea va aparea la apometrul de scara, urmand sa fie platita de toti locatarii. Maricel Georgescu a declarat in aceasta privinta ca stie aceasta modalitate de a se fura apa si ca odata cu aprobarea noului regulament, problema va trebui rezolvata impreuna cu asociatiile de proprietari. Acesta a declarat ca apometrele pe care societatea le-a montat pe scara au o alta clasa de precizie pentru ca asa le-a impus legea.

In plus, FAP reclama ca in unele condominii nu exista camine de protectie a apometrelor de la limita de proprietate, multe fiind amplasate la subsoluri, astfel ca nu este asigurat un climat optim de functionare si pastrare si genereaza erori.

Apometrele din casa vor trebui verificate in continuare

Vasile Trofinov, directorul Serviciului Judetean de Metrologie Legala, a declarat ca apometrele trebuie sa fie montate intr-adevar in conditii de mediu aprobate prin cartea tehnica.

"Pot fi montate si in subsol daca nu sta in apa sau daca nu umbla pe el tot felul de insecte", explic Trofinov. Acesta a adaugat ca in ultimii ani apometrele din scari nu au fost verificate metrologic.

Tot legat de apometre, de mentionat ca cele din apartamente vor trebui verificate metrologic in continuare, la fel ca si pana acum.

Reprezentantii locatarilor se asteapta la procese

O problema ridicata de Asociatiile de proprietari este aceea ca defalcarea facturii emise de Apa Grup va crea litigii juridice complexe. Petrica Butnaru, seful FAP, a dat exemplul unei persoane care pleaca de acasa doua sau trei luni si trebuie totusi sa plateasca. "Acea persoana ne poate actiona in judecata, pentru ca pana la urma nu a consumat apa deloc", a precizat Petrica Butnaru.

In plus, regulamentul nu face referire la proprietarii care locuiesc in condominii si nu sunt constituiti in asociatii de proprietari si deci nu se stie ce procedura de facturare va aplica Apa Grup in aceste cazuri. Reprezentantii Apa Grup sustin ca in toate aceste cazuri se va reveni cu anexe.

Maricel Georgescu a afirmat ca schimbarea modului de facturare este impusa de lege, Botosaniul fiind  singurul oras din tara care factureaza dupa apometrele din apartamente. "Toata legislatia spune ca facturarea se face la limita de proprietate".

Si Mihai Tabuleac, presedintele CJ, sustine aprobarea noului regulament. "Este in conformitate cu normele legale in vigoare. Cine este impotriva acestui regulament este impotriva legii", a spus presedintele CJ.

 

Sursa: Monitorul de Botosani

Comentarii