Judetul ramane fara salvatori

marți, 29 martie 2011, 22:15
3 MIN
 Judetul ramane fara salvatori

De la 1 aprilie, unitatea strategica va deservi 450.000 de locuitori cu cate un medic pe tura. Asta dupa ce doua dintre cele opt cadre medicale au decis sa intre in concediu fara plata timp de un an, unul pentru a putea pleca la munca intr-un spital din strainatate, al doilea pentru a se ocupa de cabinetul propriu, iar alti doi medici sunt la Iasi pentru sase luni pentru a urma un curs de specializare in medicina de urgenta, absolvirea acestuia fiind obligatorie pana la sfarsitul anului. Un alt medic este director medical si nu poate fi platit decat pentru garda de noapte, iar un al saselea medic va fi in concediu de studii pana dupa mijlocul lunii aprilie. In aceeasi perioada a anului trecut unitatea era deservita de opt medici specialisti.

Conducerea institutiei spune ca situatia nu este una fara precedent, insa cu siguranta va fi mult mai greu sa asigure asistenta medicala, atat timp cat de multe ori este nevoie de o ambulanta cu medic pentru a insoti un pacient grav la Iasi. "O sa ne descurcam. Alta solutie nu avem. Au mai fost perioade critice si in caz de necesitate, poate urca si directorul medical pe ambulanta, chiar daca nu este platit pentru asta. Mai sunt situatii de acest gen in tara", a precizat medicul specialist in urgente, Liliana Mateciuc, director medical al SJA.

Bolnavi pusi in asteptare

In aceste conditii, multi dintre pacientii care nu sunt in stare critica vor trebui sa astepte si zeci de minute sosirea ambulantei, ei fiind pusi in asteptare. Prioritate vor avea cazurile grave. Din pacate, insa, la multi bolnavi va ajunge doar un asistent, fata de doi cati vin cu un echipaj cu medic. In plus, acesta are atributii limitate, neputand efectua o serie de manevre complicate, care in unele cazuri pot salva o viata. Mai grav este ca si numarul asistentilor este in scadere. Doar anul acesta au plecat trei astfel de cadre, iar alte cinci si-au pregatit actele pentru a munci in strainatate.

Pacienti preluati de SMURD

De la sfarsitul anului trecut, in Botosani lucreaza si doua echipaje de prim ajutor (EPA), deservite de

paramedici. Lunar, peste 100 de persoane sunt ajutate de acestia. De altfel, reprezentantii SJA spun ca serviciile SMURD le-au devenit indispensabile. "Zilnic avem peste 100 de solicitari la ambulanta. De multe ori numarul solicitarilor depaseste posibilitatile noastre, iar cele doua echipaje suplimentare sunt mai mult decat binevenite", a mentionat Liliana Mateciuc.

Interventiile SMURD constau in acordarea primului ajutor si transportul la spital al unor bolnavi. "Au predominat bolile de sezon, diferite traumatisme cauzate de caderile pe gheata, afectiuni cardio-vasculare, precum si intoxicatii cu alcool etilic", a explicat colonelul Radu Anton, seful Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta.

Autospeciale de urgenta cerute in judet

Sefii celor doua institutii care raspund de transportul bolnavilor i-au solicitat in cadrul videoconferintei de luni medicului Raed Arafat, subsecretar de stat in Ministerul Sanatatii, suplimentarea echipajelor pentru zona Trusesti, avand in vedere ca spitalul va fi transformat in azil de batrani, iar bolnavii vor apela tot mai des la ambulanta pentru a ajunge la Botosani. In timp ce conducerea SJA a solicitat suplimentarea cu un echipaj in zona, sefii ISU au dat asigurari ca ar putea infiinta alte doua EPA in Saveni si Trusesti, daca ar mai primi doua autospeciale de interventie. Propunerile celor doua institutii au fost luate in considerare de seful SMURD, insa acesta a spus ca licitatia pentru achizitia de autosanitare a fost blocata la nivel national printr-o contestatie.

 

Sursa: Monitorul de Botosani

Comentarii