Pericol din cauza subsolurilor inundate

vineri, 16 octombrie 2009, 21:20
2 MIN
 Pericol din cauza subsolurilor inundate

Mihai Platon, seful Serviciului de Control al Calitatii Lucrarilor in Constructii, avertizeaza ca subsolurile inundate reprezinta o problema foarte grava. Potrivit acestuia, in cazul in care subsolul blocului este ca o cutie de beton, existenta apei in acea incinta presupune o greutate suplimentara, care poate duce la instabilitatea terenului de fundare.

Daca subsolul nu are pardoseala din beton, apa se infiltreaza in terenul de fundare si poate duce la tasarea acestuia. Atunci pot aparea inclinari ale imobilelor sau cedari in infrastructura fundatiilor. "Se pot produce accidente tehnice. A fost un caz in sudul tarii cand un bloc a intrat in pamant cu vreun metru intr-o singura noapte, exact din cauza apei de la subsol", a declarat Mihai Platon.

Constantin Prajan, coordonatorul echipelor de interventie din cadrul Apa Grup, dar si Ion Diaconu, directorul Termica, au precizat ca subsolurile inundate reprezinta un real pericol pentru locatari, dar si pentru cei obligati sa intervina la remedierea defectiunilor de la instalatii. Mai mult, defectiunile din subsoluri implica pierderi care sunt suportate de locatari. „Muncitorii din echipele de interventii sunt precauti, se dezinfecteaza si-si verifica periodic starea de sanatate. Leptospiroza e foarte periculoasa. Nu-i comod pentru ei sa intre in mizeria din subsoluri sa lucreze", a mai spus Constantin Prajan.

Asociatiile risca amenzi

In primavara acestui an, Gheorghe Vazdoaga, consilier municipal si presedinte al unei asociatii de proprietari, a sustinut necesitatea efectuarii unui inventar al subsolurilor inundate. "E obligatia asociatiilor sa efectueze reparatiile in subsoluri, dar locatarii refuza sa constituie fondul de reparatii", a mai spus Gheorghe Vazdoaga.

Propunerea nu a fost pusa in practica, insa datele existente arata ca majoritatea subsolurilor inundate se regasesc in Parcul Tineretului, Grivita, Zona Industriala si Rotunda. In ultimul cartier mentionat, de exemplu, multe subsoluri sunt inundate atunci cand ploua mai mult. "Am curatat anul trecut 80% din subsoluri, insa mereu avem probleme", a sustinut Dumitru Rotaru, presedintele Asociatiei 33. 

Problema este cat se poate de serioasa, iar asociatiile de proprietari trebuie sa ia masuri pentru indepartarea apei si mizeriei din subsoluri. In caz contrar, sunt pasibile de amenzi cuprinse intre 1.550 si 7.700 de lei. 

 

Sursa: Monitorul de Botosani

Comentarii