Spanzurat din cauza datoriilor la banci

miercuri, 04 august 2010, 21:42
3 MIN
 Spanzurat din cauza datoriilor la banci

Macinat de gandul ca in urma cu doar cateva zile fusese instiintat de executorul judecatoresc ca neachitarea la timp a mai multor rate urma sa determine punerea unui sechestru pe apartamentul familiei, botosaneanul a cedat nervos, spanzurandu-se dupa ce s-a intors de la compania de procesare a produselor lactate, unde lucra. Trupul lui neinsufletit a fost gasit intr-un streang in cladirea dezafectata a unei societati comerciale din Botosani, macabra descoperire fiind facuta chiar de sotia lui. Potrivit colegilor de serviciu, barbatul era extrem de abatut, marti nimeni nereusind sa schimbe doua vorbe cu el. Cazul a intrat si in atentia politistilor, care au dispus efectuarea unei necropsii in vederea stabilirii cauzei decesului. Din cate se pare, acesta a survenit in urma unei asfixii mecanice cauzate prin strangulare.

Din pacate, cazul de marti nu a fost singurul cauzat de perioada de criza. In urma cu un an, un grec de 54 de ani care avea afaceri in Botosani si-a dat foc si a murit la scurt timp in spital din cauza unor probleme financiare pe care le intampina firma sa. In aceeasi luna, un tanar de 26 de ani din Candesti a fost gasit spanzurat dupa ce a fost vizitat de o firma de recuperatori din partea unei banci la care avea datorii de peste 10.000 de lei in urma neplatii la timp a unor rate. In acelasi an si un tanar de doar 18 ani a fost gasit mort prin aceeasi metoda dupa ce nu a reusit sa-i despagubeasca pe doi consateni pe care i-a pradat in toamna de 6.000 de euro si 5.000 de lei. Si in acest an mai multi tineri intreprinzatori au ajuns la Urgente dupa tentative de suicid cauzate fie de falimentul societatilor pe care le conduceau, fie de datoriile acumulate catre banci intr-un timp foarte scurt.

Numarul sinuciderilor a crescut

Statisticile arata ca in ultimii ani sinuciderile crescut de la 10 cazuri la 100.000 de locuitori la peste 14 cazuri raportat la aceeasi populatie, in timp ce tentativele sunt de peste 10 la fiecare suicid. "Vazand ca nu mai au nicio perspectiva, recurg la acest gest fatal. Ajung sa vada in suicid o evadare din aceasta realitate trista. Cei care cred in Dumnezeu, insa, continua sa lupte, iar noi ii ajutam. E usor sa spui unui om sa gandeasca pozitiv, dar ce sa gandeasca el pozitiv cand el nu vede nicio iesire din situatia grava in care se afla?", a declarat profesor doctor Nicolae Vlad, managerul Spitalului de Psihiatrie Botosani.

Sute de oameni innebuniti de greutati

Datele oficiale arata ca numarul persoanelor cu afectiuni psihice este tot mai mare. Daca in 2007 au fost luate in evidenta 910 cazuri noi, in 2009 s-a ajuns la 1.500 de astfel de situatii. Estimarile facute pentru prima jumatate a lui 2010 arata ca numarul imbolnavirilor se apropie de cel consemnat in tot anul 2007. "Trecem printr-o perioada extrem de grea, cu taieri salariale, lipsa locurilor de munca si cresterea numarului de someri, iar factorul social determina cresterea numarului de nevroze. De exemplu, intr-o familie cu cinci-sase copii, parintii bugetari sau pur si simplu disponibilizati, care nu mai au ce pune pe masa copiilor, ajung sa vorbeasca singuri pe strada. Ce pot sa faca? Se scurtcircuiteaza si ajung la noi", a mentionat managerul Spitalului de Psihiatrie.

Statisticile, extrem de ingrijoratoare, arata ca nu mai putin de 64% din totalul pacientilor noi luati in evidenta cabinetelor de psihiatrie sunt constituiti din bolnavi cu tulburari nevrotice si tulburari psihice cauzate de consumul de alcool. "Este un trepied, bio-psiho-social. Deci chiar daca biologic si psihologic ii compensam noi, daca veriga socio-familiala nu este rezolvata, nu se poate vorbi despre echilibru psihic. Nu se poate spune ca acesti oameni sunt nebuni, ci mai degraba innebuniti de greutatile cu care se confrunta", a conchis Nicolae Vlad.

 

Sursa: Monitorul de Botosani

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii