Ce fac focsanenii cind nu au apa calda?

miercuri, 13 iulie 2011, 20:11
3 MIN
 Ce fac focsanenii cind nu au apa calda?

La citeva zile de la sistarea furnizarii apei calde in Focsani, cetatenii cauta in magazine solutia pentru a putea face un dus cald. Fortati si de programul draconic al ENET SA, dar si de amenintarea facturilor din ce in ce mai mari, focsanenii cauta solutii alternative la sistemul centralizat. O solutie la indemina si ieftina este boilerul electric care poate fi cumparat cu sume cuprinse intre 300 si 1000 de lei. "Au venit de dimineata si au intrebat de boilere electrice", ne-a spus Cristi Doroftei, inginer service instalatii sanitare la o unitate de profil din Focsani. Montarea unui astfel de boiler nu ar dura mai mult de ora, spune specialistul, iar formalitatile de debransare sint simple. Este nevoie de o cerere de debransare vizata de administratorul asociatiei de locatari, apoi nu mai trebuie decit inspectia unui angajat de la punctul termic al ENET care sa constate debransarea si cu asta, gata. "Noi ii incurajam pe oameni sa se debranseze si sa isi puna boilere pentru apa calda. Si pentru ca ENET-ul a oprit apa calda ne asteptam la un numar mai mare de debransari. Pina nu se face reabilitarea pentru asigurarea recircularii apei calde, nu se merita sa astepti cu orele sa ai apa calda. Daca mai pui la socoteala ca anual ENET-ul isi face revizia tehnica, de ramii fara apa calda in toiul verii, cu atit mai mult merita sa te debrasezi de la sistemul centralizat", ne-a spus Violeta Balica, presedintele Uniunii Asociatiilor de Proprietari din Focsani. De la inceputul anului se tot depun cereri de debransare la ENET. "Sint 180 de cereri de debransare pina acum. Modalitatea prin care se face acest lucru: o cerere netipizata vizata de administrator, un proiect de debransare, acordul vecinilor, acordul hotaririi generale a asociatiei, adeverinta ca solicitantul este cu plata la zi. In final acesta trebuie sa aiba contor de gaze la usa si sa plateasca o taxa de debransare in valoare de 110 lei", ne-a spus Cristina Gavrila, purtatorul de cuvint al ENET Focsani.

"Nu mai facem fata comenzilor pentru centrale si boilere"

ENET-ul pierde teren in fata firmelor de instalatii sanitare din Focsani. Acestea vin cu oferte atractive pentru cei care nu mai vor sa ramina racordati la sistemul centralizat de incalzire. "Nu sintem o firma mare, avem insa toate autorizatiile impuse de legislatie, inclusiv sistemul ISO, si nu mai facem fata comenzilor de montare a centralelor si boilerelor. Oamenii vor sa nu isi mai bata capul cu dosarele de debransare, asa ca noi facem tot. Incepind de la dosarul de debransare, proiectarea sistemului de incalzire si pina la punerea in functiune a instalatiei, noi ne ocupam de tot", ne-a declarat Cristi Doroftei, inginer service instalatii sanitare la o firma din oras. "Este bine sa instalezi boiler de apa calda, nu doar pentru ca acum s-a oprit apa calda in Focsani, ci si pentru faptul ca nu se mai platesc lunar cei 3,3 de metri cubi de apa la pausal. Adica, la trei persoane, folosesti sau nu apa calda, lunar trebuie sa platesti 10 metri cubi de apa. Un alt aspect, nu mai astepti o ora ca sa ai apa calda la robinet. Gama de sisteme de producere a apei calde este variata, cu avantaje si dezavantaje. Fiecare decide ce este mai bine pentru familia lui, boiler electric sau instant pe gaz", a completat Iulian Saragea, managerul unei firme de instalatii sanitaredin Focsani.

––

Ponturi pentru sisteme de incalzire a apei

Un boiler electric produs in UE

Capacitate: 50-120 de litri

Cost: 300 -1.000 de lei

Factura lunara pe timp de vara estimata:60-80 de lei

Instant cu tiraj fortat, gaz metan

Cost:1.800- 2.000 de lei

Factura lunara pe timp de vara estimata: 30-40 de lei

Dezavantaj: documentatia pentru instalarea unui instant pe gaz metan este similara cu cea pentru montarea unei centrale termice pentru apartament, cu toate costurile pe care le include.

Panou solar preparare apa calda pentru tot timpul anului

cost total: instalatie si manopera: 7.500 de lei.

 

Sursa: Ziarul de Vrancea

Comentarii