Fara retete cu „dedicatie speciala”

miercuri, 17 decembrie 2008, 21:20
2 MIN
 Fara retete cu „dedicatie speciala”

Retetele „dirijate" catre unele farmacii din judet vor fi mult mai strict monitorizate de anul viitor. Casa de Asigurari de Sanatate (CAS) Vrancea vrea sa implementeze o aplicatie informatica prin care sa ii monitorizeze pe medicii care prescriu medicamente pentru boli cronice si ii directioneaza pe pacienti catre anumite farmacii pentru eliberarea retetelor.

Problema din sistem a fost semnalata chiar de reprezentantii Colegiului Farmacistilor, care la rindul lor au primit semnale si plingeri de la bolnavii pusi pe drumuri doar pentru ca anumitor unitati sa le creasca cifra de afaceri. Banca sistemului sanitar a pregatit un program informatic  prin care sa monitorizeze consumul de medicamente, istoricul medicatiei prescrise de medici, topul celor mai prescrise pilule, consumul de medicamente pe asigurat, dar si valoarea medicamentelor defalcate pe medici si farmaciile de unde a fost ridicata medicatia.

"Incercam sa monitorizam de la 1 ianuarie 2009 consumul pe toate tipurile de farmacie, medic, pacient. Incercam sa evaluam si problemele care sint in sistem privind anumite predilectii ale unor pacienti catre farmacii si daca exista anumite farmacii preferate. Au fost intrebari legate de anumite retete pe programe care sint foarte costisitoare, cum ar fi de ce avem la raportare retete eliberate de anumiti medici si raportate doar de unele farmacii. Programul acesta ar trebui sa ne raspunda", ne-a declarat Mihai Copaci, seful Casei de Sanatate.

Cu toate acestea, daca vor fi constatate nereguli in ceea ce priveste eliberarea medicamentelor, Mihai Copaci spune ca institutia nu poate interveni prin suspendarea sau rezilierea contractului. Singurii care pot lua masuri sint membrii Colegiului Farmacistilor si eventual organele de urmarire penala in cazuri mai grave.

Pacientii sint purtati pe drumuri

Fevronia Stoica, presedintele Colegiului Farmacistilor din Vrancea, este de acord cu acest program de monitorizare si asta pentru ca sint foarte multi pacienti care s-au plins de faptul ca sint purtati pe drumuri pentru o simpla reteta. Au existat se pare cazuri in care un bolnav a fost trimis la o farmacie, desi in drumul sau avea alte opt astfel de unitati.

"Am sesizat Casa de Asigurari de Sanatate si am solicitat o situatie cu topul farmaciilor care elibereaza cele mai multe retete si topul medicilor prescriptori. Am solicitat ca aceste situatii sa fie postate lunar pe site-ul institutiei deoarece pacientii au dreptul sa isi aleaga furnizorul la care doreste sa apeleze. Prin aceste dirijari se incalca dreptul pacientului. Pacientii ne-au sesizat, dar nu vor sa declare in scris ca sint dirijati pentru ca le este teama", a declarat Fevronia Stoica, la rindul sau patroana de farmacie.

Exista suspiciunea ca aceste practici sint folosite in special pentru retetele prescrise la capitolul reumatologie, diabet sau psihiatrie, unde medicamentele sint foarte costisitoare si asigura un rulaj financiar mai mare pentru anumite unitati farmaceutice. Au existat cazuri in care Casa de Asigurari de Sanatate a decontat unei singure farmacii 28 retete prescrise in valoare de 130.000 de lei.

 

Sursa: Ziarul de Vrancea

Comentarii