Parlamentul European, pe intelesul tuturor

joi, 06 noiembrie 2008, 22:44
2 MIN
 Parlamentul European, pe intelesul tuturor

Focsanenii au avut miercuri posibilitatea sa afle mai multe despre Parlamentul European, prin intermediul unui forum cetatenesc desfasurat la Primaria Focsani pe tema "Parlamentul European – Cetatenie europeana si Alegeri europene".

Sub deviza "Tu poti face diferenta – Spune-ne parerea ta" focsanenii prezenti au putut afla cite ceva din mecanismele forurilor europene. Printre auditori s-au numarat si candidatii la alegerile parlamentare, Eugen Teodorovici si Nicoale Latcan de la PNL, precum si George Baesu de la PSD, toti insotiti de colegi de partid, consilieri locali si membri ai staff-ului de campanie. Deputatul George Baesu a avut chiar si un fotograf personal care, imbracat intr-o geaca rosie, cu insemnele "votat" si-a urmarit cu atentie politicianul prin obiectiv.

Prezentarea a fost organizata de Biroul de Informare al Parlamentului European in Romania, in parteneriat cu Fundatia "Konrad Adenauer" si Asociatia Nationala a Birourilor de Consiliere pentru Cetateni si a fost asigurata de europarlamentarul Partidul Socialist European (PSE), Silvia Daniela Ticau.

Organizat cu sprijinul Biroului de Consiliere pentru Cetateni Focsani, evenimentul s-a concentrat pe teme legate de viitorul constructiei europene (misiunea de reprezentare a cetatenilor in Parlamentul European), cetatenia europeana si alegerile europene (mecanisme de exercitare a cetateniei europene active), obiectivul fiind acela de a oferi cetatenilor ocazia de a-si exprima punctul de vedere in ceea ce priveste evolutia si viitorul UE.

Europarlamentarul Silvia Daniela Ticau le-a aratat celor prezenti care sint diferentele intre citeva institutii europene si cum se munceste in Parlamentul Europei.

"Consiliul Uniunii Europene este puterea executiva, adica Guvernul Europei, Consiliul European este o conferinta a sefilor de state europene, iar Comisia Europei este o institutie cu sediul la Strasbourg care protejeaza drepturile cetatenilor din mai multe state decit cele inscrise in UE. Potrivit calendarului, Parlamentul European are lunar saptamini rosii, roz, albastre si turcoaz. In saptaminile rosii lucram in plen de dimineata pina seara tirziu. Uneori chiar si pina la 1 noaptea. Cind avem saptamina roz sint zilele in care lucram la comisii de specialitate, in saptamina albastra lucram la grup, in saptamina turcoaz avem de lucru in circumscriptiile electorale, in tarile pe care le reprezentam. Sint si saptaminile albe in care avem vacanta. Aceasta este pe parcursul lunii august si cite o saptamina la finele lunii decembrie si inceputul lunii ianuarie", a prezentat situatia de la Strasbourg europarlamentarul PSE.

 

Sursa: Ziarul de Vrancea

Comentarii