Spaga din sanatate capata o noua denumire: coplata

luni, 04 octombrie 2010, 20:52
6 MIN
 Spaga din sanatate capata o noua denumire: coplata

Bolnavii trebuie sa scape de faliment sistemul de sanatate. Chiar daca au platit o viata intreaga la Fondul National Unic de Asigurari Sociale de Sanatate (FNUASS), asiguratii ar putea scoate de anul viitor si mai multi bani din buzunar pentru a fi vazuti de medicul de familie, de medicul specialist sau pentru a se interna in spital. Acest lucru se va intimpla odata cu introducerea coplatii, sistem prin care fiecare asigurat va trebui sa cotizeze o suma de bani in functie de tipul serviciilor medicale solicitate. Si asta in conditiile in care unii furnizori practica deja o forma coplata prin care incearca sa acopere unele goluri financiare.

Fiecare roman ar trebui sa plateasca anual prin intermediul tichetelor pentru sanatate maxim 600 lei pe an, peste aceasta suma, consultatiile, analizele si spitalizarile urmind sa fie gratuite. "Experienta internationala sugereaza ca beneficiile care pot fi asteptate nu sint reprezentate in primul rind de suplimentarea resurselor financiare si nici nu se va obtine o eradicare completa a platilor informale (neoficiale), datorita cuantumului modic al coplatilor. Mai degraba, beneficiile vor fi legate de reducerea cererilor nejustificate pentru serviciile medicale si de o reechilibrare a solicitarilor intre diversele paliere de asistenta: un pacient va prefera o consultatie la medicul de familie, unde va plati doar 5 lei sau la specialistul din ambulatoriu (10 lei) decit sa se interneze si sa plateasca 50 de lei. Astfel, vor scadea cererile pentru internarile din spitale (mai costisitoare pentru pacient si pentru sistemul sanitar) si vor creste solicitarile pentru consultatiile in ambulatoriu si mai ales pentru cele ale medicilor de familie, ceea ce constituie unul dintre obiectivele care trebuie atinse de procesul de reforma din sanatate, in interesul comun al tuturor cetatenilor asigurati", se arata in stategia  nationala de rationalizare a spitalelor. De aceasta coplata vor fi scutiti insa pacientii care fac parte din categorii defavorizate precum copiii pina la virsta de 18 ani, tinerii intre 18 ani – 26 de ani, daca sint elevi, absolventi de liceu, pina la inceperea anului universitar, dar nu mai mult de 3 luni, ucenicii sau studentii  daca nu realizeaza venituri din munca, bolnavii cu afectiuni incluse in programele nationale de sanatate stabilite de Minister, pina la vindecarea respectivei afectiuni, daca nu realizeaza venituri din munca, pensie sau din alte resurse si pensionarii cu venituri numai din pensii de pina la 700 lei/luna.

Bolnavii nu sint scutiti de taxe

Odata cu introducerea coplatii, bolnavii vor avea si mai mult de cheltuit pentru a se trata, in conditiile in care deja unii furnizorii practica unele "tarife" pe servicii ce nu sint decontate de catre Casa de Asigurari de Sanatate (CAS) Vrancea. Si consultatia la medicul de familie se taxeaza in unele situatii. Acest aspect a fost decis chiar de catre CAS prin decontarea a 21 de consultatii pe luna, pentru fiecare medic, pacientii fiind nevoiti sa se programeze. In cazul in care vin neprogramati, nu reprezinta urgente si vor sa fie vazuti cu orice pret, pacientii trebuie sa scoata din buzunar minim 10 lei. Bolnavii mai platesc si pentru alte servicii nedecontate si pe care le solicita, precum tratamentul injectabil la domiciliu, consult la domiciliu, masurarea glicemiei sau al colesterolului, ecografie abdominala, spirograma etc. Bolnavii mai trebuie sa plateasca si pentru unele documente eliberate de medic.

Medicii de familie protesteaza

Reprezentantii medicilor de familie nu sint de acord cu acest sistem. "Coplata reprezinta o contributie suplimentara, in bani, a pacientului deja asigurat la casa de asigurari de sanatate, pentru diferite prestatii/solicitari medicale. Ea se aplica de citiva ani la medicamentele compensate si/sau "gratuite", atunci cind pacientul isi ridica reteta de la farmacie. Din ianuarie se doreste ca la fiecare prezentare la medic (medic de familie, medic de alte specialitati, spital, laborator,etc) pacientul sa achite oficial o anumita suma, stabilita de catre Ministerul Sanatatii, pentru fiecare esalon medical. Pe fondul general de saracire a populatiei, a cresterii numarului celor bolnavi, a cresterii pretului medicamentelor si a scaderii sumelor suportate de catre  CAS, cred ca va scadea adresabilitatea bolnavilor la medic si implicit cresterea patologiilor cronice, ce vor conduce la cresterea costurilor sistemului. Sint necesare programe coerente de sanatate, pe termen mediu si lung", ne-a spus dr. Grigore Hanta, presedintele Patronatului Medicilor de Familie filiala Vrancea, organizatie care reuneste 124 membri din cei 160 medici de familie din judet. Acesta mai arata ca toate nemultumirile bolnavilor le vor simti chiar medicii de familie, care intra primii in contact cu acestia. "Nemultumirile pacientilor se vor revarsa mai ales asupra primului esalon (cel al medicilor de familie) la care se rezolva peste 70% din problemele de sanatate ale romanilor si nu cred ca celelalte esaloane vor fi scutite de probleme. In privinta medicilor de familie, atiti citi vor mai ramine prin Romania, vor merge sigur spre falimentul cabinetelor! Un cabinet ca sa poata exista si sa respecte normele europene de functionare are nevoie de o finantare corecta", mai arata medicul de familie de la Odobesti.

La Spitalul din Focsani, taxele sint la ordinea zilei

Si bolnavii care ajung la Spitalul Judetean de Urgenta "Sf. Pantelimon" Focsani sint pusi sa plateasca inca de la intrarea in unitate si pina la externare. Cei care ajung in spital platesc in stinga si in dreapta si nu numai pentru a achita unele taxe impuse de spital ci si pentru achizitionarea de medicamente, materiale sanitare, pentru ca unitatea nu isi permite sa le asigure toate aceste "facilitati" din lipsa banilor. Pentru ca banii alocati de Casa de Asigurari de Sanatate (CAS) sint insuficienti si pentru cumpararea de medicamente si materiale sanitare, "strategia" de a atrage fonduri o reprezinta perceperea taxelor de parcare, de insotitor, de intrare in unitate in afara orelor de vizita, pentru documentele necesare la externare precum bilet de iesire spital, scrisoare medicala, concediu medical si reteta etc. "S-a constatat ca veniturile la bugetul asigurarilor sociale de sanatate au scazut din cauza crizei economice. Se estimeaza ca in urmatorii trei ani, cheltuielile pe sistemul de sanatate vor depasi cu mult veniturile incasate. Prin introducerea coplatii se are in vedere si o sustinere a fondului pentru plata serviciilor medicale si eliminarea «atentiilor» catre personalul medical", spune Mihai Copaci, presedintele director general al CAS Vrancea. Ramine de vazut citi vrinceni vor mai avea posibilitatea sa se trateze de boli dupa ce statul ii va obliga sa plateasca in plus si pentru accesul la medic.

Ce taxe se percep deja la medicul de familie!

Medicii de familie percep deja o serie de taxe bolnavilor daca vor sa beneficieze de unele servicii pe care CAS nu le deconteaza. Patronatul si Asociatia Medicilor au stabilit valorile minime pe care le pot solicita cadrele pentru serviciile cu plata. Astfel:

– consult la cabinet, la cerere (neasigurati, neinscrisi lista proprie) 30 lei

– consultatie control (neinscrisi sau neasigurati) 20lei

– ingrijiri medicale cabinet, la cerere (sonda urinara, stomatii, pansamente) 20 lei

– tratament injectabil cabinet, la cerere (recomandat de catre alti medici) – instramuscular (manopera) 7 lei
– intravenos (manopera) 10 lei
– infiltratie/sedinta 20 lei

– ecografie abdominala in cabinet la cerere 40 lei

– masurarea colesterol in cabinet la cerere 20 lei

– masurare glicemie in cabinet la cerere 10 lei

– pansament (pe marime) 20 lei

– scrisoare medicala/referat comisie handicap, revizuire grad handicap etc. 30 lei

– certificate medicale, la cerere-certificate de casatorie (nu cele de boala) 50 lei

– certificate pentru adoptie 30 lei

– eliberare document medicale pentru societati de asigurari 100 lei

– eliberare document scutire port centura de siguranta auto 30 lei

– procesari diverse documente medicale la solicitare 80 lei

– avize colectivitati locale (cresa, gradinita, scoala primara), la cerere 10 lei

– avize colectivitati turistice (tabere, cluburi itinerante), la cerere 20 lei

– aviz activitati sportive extrascolare (concursuri, competitii, carturi, circulatie) 20 lei

Lista taxelor de la Spitalul Judetean

La Spitalul din Focsani se percep in acest moment o serie de taxe atit in spital cit si in ambulatoriul unitatii. In urmatoarele rinduri va vom prezenta o parte din tarifele percepute bolnavilor dar si salariatilor spitalului inainte de introducerea coplatii:

– Taxa intrare in afara orelor de vizita – 5 lei

– Taxa insotitor – 10 lei

– Taxa teste psihologice – 80 lei

– Taxa parcare auto vizitatori – 5 lei

– Taxa copii carti de munca – 5 lei

– Taxa adeverinta recalculare  pensie – 30 lei

– Taxa referate comisii expertiza medicala – 50 lei

– Taxa documente externare (bilet de iesire spital, scrisoare medicala, concediu medical, reteta) – 10 lei

– Taxa copii acte medicale arhiva (exceptie institutii autorizate:prefectura, tribunal) – 50 lei

– Taxa documentar pensionare ITM – 100 lei

– Taxa cezariana – 600 lei

– Taxa intrerupere sarcina – 100 lei

– Injectii intramusculare – 5 lei

– Injectii intravenoase – 8 lei.

 

Sursa: Ziarul de Vrancea

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii