Strandul din Sud, napadit de balarii, pentru ca nu exista initiativa

joi, 16 iunie 2011, 21:13
3 MIN
 Strandul din Sud, napadit de balarii, pentru ca nu exista initiativa

Sintem in plin sezon estival, caldurile caniculare ne dau tircoale si singura scapare dintr-o astfel de situatie "incendiara" este o balaceala racoritoare si inotul la piscina sau strand. Pentru copiii si tinerii care vor sa ia cursuri ca sa deprinda inotul, din pacate, in tot judetul Vrancea nu exista un astfel de club sportiv, unde sa se practice natatia. Cindva, in Focsani a functionat strandul din cartierul Sud. De ani buni insa, bazinul a fost napadit de buruieni. Tinerii mai au o varianta, cea a piscinelor private, bine dotate, care ofera si cursuri de inot, insa aceasta varianta nu este pentru toate buzunarele, se pling focsanenii. "Ar fi putut fi un loc unde copiii sa invete sa inoate, eu mi-as fi dus nepotica la strand in Sud, mi-e frica ca se duce vreodata la vreun riu cu prietenele si nu stie sa inoate, si Doamne fereste se intimpla o nenorocire. Acum sint bazinele astea private, dar este scump, aici la strandul asta din Sud venea si saracul si bogatul, totii copiii puteau sa faca baie", ne-a declarat Zanfira Istudor, o locatara din apropierea fostului bazin de inot.

Nu sint bani pentru un bazin de inot, pentru patinoar da

"Acesta este adevarul", spun cei de la Directia de Tineret si Sport, care recunosc necesitatea unui club de inot in Vrancea. "Dar noi nu avem bani sa finantam asa ceva, cel mult putem sa ajutam la infiintarea lui ca organizatie. In Galati stiu ca au inceput reabilitarea unui bazin de inot, asemanator cu cel pe care il avem in cartierul Sud din Focsani, insa costurile sint foarte mari, toata treaba ajunge la citeva miliarde de lei vechi", ne-a spus Costi Ciuta, directorul Directiei Judetene pentru Tineret si Sport Vrancea. Asadar, fostul bazin de inot din Cartierul Sud ar fi putut fi reabilitat si folosit in acest scop. Numai ca bazinul a trecut din anul 2004 in domeniul Consiliului Judetean, iar in 2009, presedintele CJ , Marian Oprisan, a inceput sa viseze la transformarea lui intr-un bazin olimpic pentru polo care sa poata oferi si cursuri de inot pentru vrinceni. S-au cheltuit vreo 50.000 de lei pe documentatie, dar deocamdata nu s-a turnat nicio mina de ciment. Strandul este acum o "jungla", vegetatia a invaluit orice urma de bazin. In apropiere insa s-a construit un asa zis patinoar, care nu a fost functional decit in ziua inaugurarii. "Daca Ministerul Dezvoltarii, prin Compania Nationala de Investitii, nu finanteaza, nu avem ce face. In momentul de fata sint indeplinite toate conditiile tehnice pentru acest proiect", s-a limitat sa ne declare Iulian Matache, directorul Directiei de Dezvoltare din Consiliul Judetean. In nota de fundamentare pentru realizarea acestui obiectiv este invocat faptul ca "in municipiul Focsani nu exista un bazin de inot de polo la nivelul cerintelor internationale in vederea desfasurarii activitatilor sportive de profil".

Hai la piscina!

Diparitia strandului din Sud a dezvoltat in ultimii ani o superafacere, cluburile cu piscina deschise atit in Focsani cit si in apropiere, cum ar fi la Golesti. Toata lumea care se respecta se duce la piscina, numai ca intrarea costa 15 sau 20 de lei de persoana, iar pentru multi acest pret este mult prea mare. De mentionat si ca aproape in fiecare an scafandrii scot la suprafata din adincurile riurilor Putna sau Siret trupuri de copii sau adulti. Anul trecut, un copil de 14 ani din Marasesti a alunecat in riul Siret si a murit, nestiind sa inoate. Tot anul trecut, singurul copil al unei familii din comuna Garoafa, in virsta de 9 ani, s-a inecat in riul Siret. An de an au loc astfel de tragedii, dar multe dintre ele ar putea fi evitate, daca ar exista alternative decente la balaceala in riuri.

 

Sursa: Ziarul de Vrancea

Comentarii