Autoritatile promit: Noul PUG va transforma Romanul intr-un oras european

miercuri, 08 aprilie 2009, 18:24
3 MIN
 Autoritatile promit: Noul PUG va transforma Romanul intr-un oras european

Ieri, la Primaria Roman a fost supus dezbaterii publice raportul de mediu aferent Planului Urbanistic General (PUG) al municipiului, ce va constitui baza legala pentru realizarea programelor si actiunilor de dezvoltare a orasului. Dezbaterea publica pe aceasta tema nu a stirnit, insa, interesul romascanilor, la discutii participind, in total, aproximativ 30 de persoane, din care doar citiva reprezentanti ai populatiei.

La discutii au participat reprezentanti ai Agentiei Regionale pentru Protectia Mediului Bacau, Agentiei pentru Protectia Mediului Neamt, Directiei de Cultura, Culte si Patrimoniu Neamt, Directiei de Sanatate Publica Neamt, evaluatorul de mediu, proiectantii care au elaborat PUG, arhitectul Ana Maria Alexe, viceprimarul Constantin Ghica si primarul Dan Laurentiu Leoreanu, precum si reprezentantii mass-media si ai comunitatii.

Printre directiile clare stabilite de PUG se afla cresterea suprafetei totale a spatiilor verzi, realizarea unei centuri ocolitoare a orasului, infiintarea unor zone de protectie atit ale Cimitirului, cit si ale monumentelor istorice, precum si inaltarea si prelungirea digului aflat pe Siret, in amonte. "Am fi bucurosi sa anuntam, in curind, ca Romanul are un Plan Urbanistic General cu semne bune pentru viitor, precum realizarea unei artere ocolitoare sau cresterea suprafetei totale a spatiilor verzi. Sper ca produsul final al acestor dezbateri sa fie cit mai aproape de ceea ce ne dorim cu totii, in intentia de a dezvolta si a moderniza acest oras", a precizat, la inceputul intilnirii, primarul Dan Laurentiu Leoreanu.

Conform proiectului de PUG, in Roman vor fi infiintate inca 30,5 hectare de spatii verzi, ce se vor adauga celor 57,3 hectare de spatii verzi existente. In aceste conditii, fiecare din cei aproximativ 68.000 de locuitori din oras va beneficia, in medie, de 12,5 – 13 metri patrati de spatiu verde, tendinta fiind de crestere a suprafetei spatiului verde la o medie 22 – 24 de metri patrati pentru fiecare locuitor al orasului, in anii urmatori. De asemenea, s-a stabilit ca traseul centurii ocolitoare a Romanului sa evite toate zonele cu constructii dense. In conditiile in care o ocolire completa a orasului este imposibila, ocolitoarea va trece, partial, pe strada Bogdan Dragos si pe strada Cucutei, pina la intrarea in drumul judetean 207 A, spre Lutca. In aceste conditii, reprezentantii Agentiei Regionale pentru Protectia Mediului Bacau au apreciat ca noul PUG prezinta un impact redus asupra mediului si este benefic starii de sanatate a populatiei.

Noul PUG al Romanului prevede infiintarea unor zone de protectie – constituite din spatii verzi – in jurul cimitirului, precum si in jurul viitoarei extinderi a cimitirului, ce se va realiza, in viitor, in zona strazii Nicolae Balcescu. Astfel de zone de protectie se vor afla si in jurul monumentelor istorice din municipiu. Proiectantii PUG-ului au precizat ca nu au gasit zone de risc in perimetrul Romanului, cu exceptia perimetrului fostului Centru Vechi. Tot pentru a preveni efecte ale unor eventuale inundatii, s-a stabilit ca digul aflat in amonte pe Siret sa fie inaltat si prelungit spre aval. Aceasta decizie a fost motivata si de faptul ca o eventuala inundare a statiei de epurare a apei sau a societatii Protan ar fi periculoasa ca impact de mediu.

Discutii suplimentare au fost purtate pe tema calitatii apei potabile, dar si pe tema depasirii, in luna ianuarie, a limitelor de suspensii in aer, la Roman. Reprezentantii Agentiei Regionale pentru Protectia Mediului Bacau au considerat ca aceste depasiri ale limitelor de suspensii in aer, generate de cresterea traficului rutier din oras, vor disparea dupa realizarea centurii ocolitoare. De asemenea, arhitectul Ana Maria Alexe a precizat ca Primaria Roman a depus trei proiecte de modernizare si extindere a spatiilor verzi, in incercarea obtinerii unor finantari din Fondul de Mediu, si a amintit ca si Pietonalul "Stefan cel Mare" va dispune de o importanta zona verde, care va compensa efectele traficului din zona centrului orasului.

Propunerile celor prezenti au vizat si punerea in valoare a monumentelor istorice din Roman, iar proiectantii noului PUG au fost felicitati pentru rapiditate si pentru modul in care au realizat acest proiect, care a intrat deja in linie dreapta spre procedura de avizare. Mai mult, reprezentantii Agentiei Regionale pentru Protectia Mediului Bacau au felicitat autoritatile locale pentru modul in care a fost modernizat Parcul Municipal: "Si Parcul Copou din Iasi este un parc frumos, insa Parcul Municipal din Roman il depaseste din punct de vedere al aspectului si al amenajarii. Ati realizat o frumoasa oaza verde in acea zona".

Concluzia discutiilor a fost trasata de viceprimarul Constantin Ghica, acesta sustinind ca Romanul va arata ca un oras european, ca urmare a aplicarii noului PUG.

 

Sursa: Ziarul de Roman

Comentarii