Bile albe si negre pentru Codul Educatiei

joi, 13 august 2009, 18:01
2 MIN
 Bile albe si negre pentru Codul Educatiei

Sindicatele din invatamint considera ca noul Cod al Educatiei, pus in discutie publica in aceasta saptamina, este inca "in suferinta". Principala dezamagire a sindicalistilor o reprezinta descentralizarea invatamintului, care s-a facut mai mult la nivel declarativ. "Din pacate, nu se da unitatilor de invatamint autonomia de care ar avea nevoie. Atributiile principale ramin in continuare concentrate in mina inspectoratelor scolare, iar scolile nu pot sa faca altceva decit sa execute. O alta nemultumire o reprezinta modul de finantare a unitatilor scolare. Atit timp cit contractul colectiv de munca este semnat cu inspectoratele scolare, nu inteleg de ce cheltuielile de personal sint derulate prin intermediul consiliilor judetene. Dupa atitia ani de discutii pe tema schimbarilor din educatie, cred ca nu se doreste cu adevarat o limpezire a problemelor si trasarea unor reguli clare. Probabil ca lipsa de claritate si devalmasia in care se afla invatamintul slujeste orice partid aflat la guvernare, care poate, astfel, mai bine sa-si apere interesele", a spus Gabriel Plosca, liderul filialei Neamt a Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamint.

Un punct apreciat al Codului Educatiei il reprezinta modul in care se doreste intrarea tinerilor in sistem. Absolventii institutiilor de invatamint superior vor fi obligati sa petreaca intii un an de stagiu, in care vor avea trei inspectii la clasa si abia dupa aceea, pe baza portofoliului de activitate prezentat la inspectoratul scolar si a unui examen teoretic, sustinut la institutul superior de invatamint absolvit se vor putea inscrie la examenul de titularizare. "Cred ca acest stagiu de pregatire va putea fi sita care ii va cerne pe cei care doresc cu adevarat sa ramina in invatamint. Toti sintem de acord ca in invatamint sint si oameni care nu au chemare si care si-au gasit pur si simplu un loc unde sa cistige o piine. Eu consider ca dupa un an petrecut in invatamint si in conditiile in care inspectiile se vor face corect, fiecare isi va da seama daca locul de munca i se potriveste si daca doreste cu adevarat sa continue", a spus Gabriel Plosca.

Sindicalistii din invatamintul nemtean au facut deja propuneri pe marginea proiectului, pe care le-au inaintat Ministerului Educatiei, dar considera ca graba si asumarea responsabilitatii guvernului pe legile educatiei nu reprezinta cea mai buna solutie. "Cred ca ar fi necesara si dezbaterea in Parlament a acestui proiect de lege. Printre parlamentari sint profesori, oameni care au cunostinte in domeniu si care pot avea pareri pertinente fata de prevederile legii", a spus liderul nemtean Gabriel Plosca.

 

Sursa: Ziarul de Roman

Comentarii