Cel mai mare cistig al unui nemtean: Salariu lunar de 9.000 de euro

miercuri, 15 aprilie 2009, 19:29
2 MIN
 Cel mai mare cistig al unui nemtean: Salariu lunar de 9.000 de euro

In timp ce multi dintre nemteni primesc salarii de mizerie, unii dintre angajatii din Neamt incaseaza, lunar, retributii la care putini isi permit sa viseze. Datele obtinute de Directia Generala a Finantelor Publice (DGFP) Neamt din centralizarea fiselor fiscale depuse de angajatori pina la data de 28 februarie arata care sint nemtenii cei mai fericiti in ziua de salariu. In anul 2008, un salariat din judet a incasat salarii brute insumind 629.316 lei, adica salarii nete totale de 446.925 de lei.

Lunar, salariatul respectiv a primit "in mina" un salariu de 37.243 de lei, adica aproximativ 9.100 de euro. Conform Codului Muncii, norma intreaga de lucru pentru o luna este de 176 de ore, deci persoana respectiva a fost platita cu 211 lei pe ora de lucru. Un alt salariat a incasat, anul trecut, un salariu brut de 354.194 de lei, adica un salariu net de 249.672 de lei. Persoana a fost retribuita cu 20.806 lei lunar, incasind 118 lei pentru fiecare ora de lucru. "Domeniile in care lucreaza salariatii respectivi nu sint cunoscute, deoarece acest detaliu nu trebuie inscris in fisa fiscala", a precizat Cristina Ionescu, purtatorul de cuvint al DGFP Neamt.

In urma cu doi ani, alta statistica realizata pe baza fiselor fiscale arata ca mai multi salariati nemteni incasau salarii lunare de 25.000 – 33.000 de lei si ca mai bine de jumatate din nemteni erau platiti cu salarii apropiate de cel minim pe economie. Din punct de vedere statistic, salariile cele mai mari sint obtinute de managerii corporatiilor si companiilor cu renume, cifra de afaceri si profit imens. Acestia sint urmati de salariatii "de virf" din domeniul IT&C, directorii de banci, notarii, procurorii, primarii, salariatii aflati in functii de conducere ale serviciilor de posta. Numarul lor total este de ordinul zecilor. Urmeaza directorii si administratorii de firme, precum si persoanele angajate in functii-cheie ale administratiei publice. Urmeaza judecatorii, avocatii, doctorii, profesorii si… fosta "clasa muncitoare". Nemtenii reprezinta, in continuare, cea mai ieftina forta de munca din tara, ei fiind net depasiti de bacauani si ieseni, dar, mai ales, de cei din Cluj, Timisoara sau Bucuresti. Acestia din urma refuza, de obicei, sa lucreze pentru salarii apropiate de cel minim pe economie.

In timp ce salariatii cei mai fericiti din Neamt au cistigat, anul trecut, 120 – 200 de lei pentru fiecare ora de munca, cei mai multi angajati primesc 2,8 lei pentru ora de munca, adica aproximativ salariul minim pe economie. Spre comparatie, nivelul salariului minim brut din Olanda, pentru un program complet de lucru (fara includerea orelor suplimentare), a fost, in anul 2008, 1.335 euro/luna, 308,1 euro/saptamina sau 61,62 euro/zi, fata de salariul minim din Romania, echivalent cu 5-6 euro/zi.

 

Sursa: Ziarul de Roman

Comentarii