Codul Educatiei a intrat in dezbatere publica

miercuri, 12 august 2009, 21:51
3 MIN
 Codul Educatiei a intrat in dezbatere publica

Incepind de ieri, Codul Educatiei va fi disecat si analizat in toate scolile din judet. Inspectoratul Scolar Judetean Neamt le-a cerut directorilor din toate unitatile de invatamint sa-l analizeze impreuna cu oamenii scolii si sa trimita eventualele comentarii si sugestii pe marginea celor citite. Liceul obligatoriu pentru toti elevii, bacalaureat la trei discipline, universitati de doua tipuri si inlocuirea invatamintului la distanta cu invatamintul cu frecventa redusa sint principalele prevederi ale documentului. Codul Educatiei aduce cu sine invatamintul obligatoriu de 13 ani, prin includerea grupei pregatitoare si a liceului in structura ce va trebui urmata de toti elevii. Generalizarea liceului va presupune, de asemenea, transformarea scolilor de arte si meserii in licee tehnologice, iar intrarea obligatorie in invatamint la sase ani va da de lucru primariilor si inspectoratelor scolare, responsabile cu aducerea la gradinita a copiilor de virsta grupei pregatitoare. Codul introduce si doua testari nationale, la sfirsitul clasei a IV-a si la sfirsitul clasei a VIII-a. Nota obtinuta la testarea din clasa a VIII-a influenteaza in proportie de 50% media de admitere la liceu, cealalta jumatate a mediei fiind data de mediile generale obtinute in anii de gimnaziu.
Examenul de bacalaureat va avea doua etape. Prima se va desfasura pe parcursul clasei a XII-a, in timpul anului scolar si va urmari evaluarea unor competente de comunicare in limba romana sau in limba materna, competente digitale si competente lingvistice, in urma evaluarii fiecare candidat primind un certificat european. Examenul scris se va sustine dupa incheierea cursurilor, la limba romana, disciplina obligatorie pentru toti elevii, limba materna, de catre elevii care au studiat in alta limba decit cea romana, la matematica, de catre elevii care au studiat la profilele reale, iar cei care au studiat in sfera socio-umana vor da proba la istorie. Cea de-a treia proba va fi la alegere din aria curriculara corespunzatoare specializarii.
Documentul specifica, de asemenea, la capitolul obligatiilor ce le revin elevilor, obligativitatea de a avea un comportament si o tinuta corespunzatoare in incinta unitatilor scolare si in timpul orelor de curs, fiind interzisa in mod explicit folosirea telefoanelor mobile. La capitolul drepturilor elevului se mentioneaza ca acesta are posibilitatea de a cere explicatii pentru nota primita in cazul in care se simte nedreptatit la notare.
In ceea ce priveste invatamintul superior, Codul Educatiei a pregatit diferentierea universitatilor, astfel incit cele care nu fac dovada performantei stintifice sa se centreze doar pe predare. Cazul "Spiru Haret" a determinat Ministerul Eucatiei si Cercetarii sa ia masura transformarii invatamintului la distanta in invatamint cu frecventa redusa, cu durata cursurilor mai mare cu un an decit la cursurile de zi. Indiferent de forma de invatamint parcursa, studentii vor sustine doua probe obligatorii in cadrul licentei, o lucrare scrisa si sustinerea tezei.

Masteratele vor primi si ele o noua infatisare, urmind a fi impartite in cinci tipuri, de specializare, de formare continua, de aprofundare, complementare si interdisciplinare. Doctoranzii vor primi, conform proiectului, si denumirea de student, pentru a putea beneficia de reduceri la transportul in comun.

Sursa: Ziarul de Romanhttp://ziarulderoman.ro/

Comentarii