Dana Mihalache, model al Primariei Romei

luni, 24 octombrie 2011, 20:14
3 MIN
 Dana Mihalache, model al Primariei Romei

Pe 22 septembrie, Primaria Romei a prezentat proiectul "Romani D’ Europa”, o campanie de integrare pentru neocomunitari. O expozitie de fotografii la metroul din Roma spune povestile a zece straini rezidenti in Italia, printre care trei romani. Unul dintre ei este Dana Mihalache, din Neamt, mediator cultural la Roma. Expozitia este insotita si de o carte in care sint povestite vietile lor.

De la inginerie mecanica in Neamt la mediere culturala in Roma

Potrivit "Romani D’Italia", Dana Mihalache a ajuns in Italia in 1996, din curiozitate. Licentiata in inginerie automobilistica, dupa o experienta intr-o societate de piese de schimb pentru masini de cursa si clasicele munci de baby-sitter si femeie de serviciu, a descoperit medierea culturala. A fondat filiala de la Roma a Asociatiei "Spirit Romanesc", care se ocupa de integrarea comunitatii romanesti in societate.

Asociatia se ocupa acum de un proiect finantat de Uniunea Europeana, contra abandonarii copiilor de catre parintii care emigreaza. Proiectul se numeste "Nimeni nu poate creste singur".

"Vom pregati 20 de «mediatori de comunitate», voluntari care vor desfasura o munca de sensibilizare in scoli, in biserici si in locurile de intilnire pentru drepturile copilului. Obiectivul este sprijinirea reintregirii familiale. Pentru un copil este un soc sa traiasca fara parinti, la rindul lor afectati de sentimente de vinovatie. Vrem sa facem sa se inteleaga ca acesti copii au dreptul sa plinga, sa rida si sa se joace in cadrul familiei lor", a spus Dana Mihalache.

In 1996, dupa terminarea studiilor, Dana soseste in Italia aproape din intimplare: nici un motiv economic, ci doar din curiozitatea de a vedea ce anume exista dincolo de judetul Neamt, unde s-a nascut si a crescut. In buzunar avea o diploma de licenta in inginerie automobilistica si era convinsa ca in tara masinilor Ferrari, Lamborghini, Lancia si Alfa Romeo nu-i va fi greu sa gaseasca un loc de munca. Lipsa permisului de sedere o transforma, insa, intr-o clandestina si o obliga la clasicele munci de baby-sitter sau femeie de serviciu: "Ma simteam ca o umbra care umbla prin oras. Nu puteam sa ies din Italia, nu aveam o identitate, o valoare, nu eram nimic. Primeam comenzile, faceam livrarile, mergeam la circuitul din Vallelunga si la raliul Popoli. Deseori ofeream si sfaturi tehnice", povesteste Dana.

Toti sint impresionati de aceasta tinara, mai ales straina, care se pricepe la perfectie la motoare. Aprecierile curg, dar, dupa un an si jumatate, imediat ce cere sa-i fie facute acte, raspunsul angajatorului este sa o dea afara. Ii este greu sa o ia de la capat si pentru ca vrea sa creasca profesional, dar nu stie spre ce domeniu sa se indrepte. Pentru a cere ajutor, decide sa mearga la serviciile sociale din municipiul sau. "Eu voi deveni, in curind, cetatean italian, pentru ca nu vreau sa plec. Apoi, daca nu ma veti ajuta sa-mi gasesc o slujba care sa ma faca sa-mi folosesc mintea, intr-o zi va trebui sa cheltuiti mult mai multi bani, pentru ca voi innebuni si va trebui sa ma intretineti", le-a spus Dana italienilor.

Descoperirea relatiilor interculturale soseste in acest fel, neasteptata ca o revelatie, cu o serie de cursuri in domeniul medierii. Apoi vine si decizia de a da viata filialei romane a Asociatiei "Spirit Romanesc", al carei sediu principal este la Brescia. Din acest moment, obiectivul mult rivnitei cresteri profesionale devine ajutarea conationalilor sa se integreze. "Daca ar fi fost cineva care sa ma ajute pe mine, mi-as fi rezolvat problemele mult mai rapid. De aceea cred ca ajutarea celor care sint in dificultate, in special cind s-au confruntat deja cu anumite situatii, este fundamentala. Pe linga aceasta, uneori exista un fel de prejudecata in privinta romanilor si asociatia, prin intermediul muncii sale, incearca sa o atenueze", explica Dana Mihalache.

Primul proiect, aprobat in 2007, a avut ca obiectiv organizarea de cursuri de limba si cultura romana pentru tinerii a patru scoli de stat din Roma, cursuri la care au participat circa o suta de copii (unii si italieni) si din care s-a nascut grupul folcloristic "Dor Calator", care promoveaza traditiile populare in rindul tinerilor si membrilor comunitatii romanesti. Succesul a fost atit de mare incit a determinat guvernul de la Bucuresti, prin intermediul departamentului care se ocupa de romanii din strainatate, sa sustina proiectul si sa finanteze activitatea de dupa scoala si un birou de orientare pentru parinti. (Sursa: Ziarul de Roman)

Comentarii