Economia judetului se mentine „pe linie moarta”

miercuri, 19 mai 2010, 19:17
2 MIN
 Economia judetului se mentine „pe linie moarta”

Dupa aproape un an si jumatate de criza economica, industria din Neamt a dat, la finele trimestrului I al anului 2010, unele semne de revenire, insa rezultatele economice au ramas slabe in comparatie cu cele inregistrate in perioada similara a anului precedent. Productia industriala realizata in luna martie a inregistrat o crestere de 53,3% comparativ cu luna precedenta, cresterea fiind determinata de realizarea unor productii mai mari la nivelul industriei extractive, dar si la nivelul industriei prelucratoare. Productia industriala realizata in trimestrul I din anul 2010 s-a situat, insa, cu 13,9% sub nivelul celei realizate in aceeasi perioada din anul 2009. Industria prelucratoare a sustinut, in luna martie a acestui an, si cresterea cu 49,9% a cifrei de afaceri a intreprinderilor cu activitate principala de industrie. La realizarea cifrei de afaceri au contribuit in proportie de 60,8% intreprinderile mari, cu peste 250 de salariati.

In timp ce productia a crescut, efectivul salariatilor din economia judetului a continuat sa scada, ajungind la 79.793 de persoane la inceputul lunii aprilie (cu 8.314 mai putini salariati decit la inceputul lunii aprilie 2009). Din totalul salariatilor nemteni, 2.882 persoane (3,6%) lucrau in agricultura, vinatoare si servicii anexe, silvicultura si pescuit, 31.468 persoane (39,4%) lucrau in industrie si constructii, iar 45.443 persoane (57,0%) lucrau in domeniul serviciilor.

La nivel national, in luna martie, cistigul salarial mediu brut a fost de 2.074 lei/salariat, iar cel net de 1.509 lei/salariat. In Neamt, salariul mediu nominal brut a fost de 1.581 lei/salariat, iar cel net de 1.159 lei/salariat, fiind cu 9% mai mare fata de cistigul salarial mediu nominal net realizat in februarie. Efectul cresterilor salariale a fost anulat, insa, de majorarile preturilor. In luna martie s-au inregistrat scumpiri ale combustibililor, cartilor, ziarelor, energiei termice, medicamentelor, uleiului, fructelor, untului, margarinei, bauturilor alcoolice, transportului rutier, serviciilor de ingrijire medicala si produselor de igiena si cosmetica.

 

Sursa: Ziarul de Roman

Comentarii