Nemteni, victime ale traficantilor de carne vie

luni, 15 martie 2010, 19:48
2 MIN
 Nemteni, victime ale traficantilor de carne vie

Conform unei statistici intocmita de curind de catre Centrul Regional Bacau al Agentiei Nationale Impotriva Traficului de Persoane, 13 persoane din judetul Neamt au fost victime ale traficantilor de carne vie, in cursul anului trecut. Cele 13 victime au fost exploatate prin munca sau sexual. Este vorba despre zece barbati si trei femei, care au fost mintiti cu oferte de lucru in strainatate si s-au trezit sclavii traficantilor. 11 persoane au muncit ca sclavii, au fost cazate in conditii mizere, infometate si au fost inselate in momentul in care trebiau sa fie platite pentru munca prestata. Alte doua femei din Neamt au fost exploatate sexual, dupa ce li s-au promis slujbe onorabile si bine platite in afara granitelor tarii. "Dupa traficul de droguri si cel de armament, traficul de persoane este pe locul III si, din aceasta «activitate» se obtin cam zece miliarde de dolari, anual, la nivel global", a declarat subcomisarul Ion Munteanu, seful Centrului Regional Bacau al Agentiei Nationale Impotriva Traficului de Persoane (ANITP).

Pentru ca oamenii sa nu mai devina sclavii traficantilor, IGPR, prin ANITP, a lansat o noua campanie preventiva, cu mesajul "Traficul de persoane nu iarta", in cadrul proiectului "Reducerea numarului de victime romane si bulgare traficate in Spania si Italia". Campania se deruleaza pina pe 15 octombrie 2010 si consta in informarea grupurilor tinta, atit prin spoturi video si audio, cit si prin afise, fluturasi sau brosuri.

In judetul Neamt, intilnirile cu tinerii se vor organiza in institutiile de invatamint, in taberele scolare, in institutiile de ocrotire a minorilor, dar si in cabinete medicale, servicii de evidenta populatiei sau lacasuri de cult. Scopul este ca prin aceste campanii sa fie prevenite cit mai multe persoane, cu virste intre 18 si 45 de ani, persoane care pot deveni victime ale traficantilor. Coordonatorii proiectului vor apela la cei care au fost sclavi in Grecia, Germania, Slovenia sau Spania si Italia, pe care ii vor ruga sa participe la intilnirile cu grupurile tinta, pentru a le povesti experientele grave pe care le-au trait si a le ajuta sa nu devina victime ale traficantilor. "Fenomenul s-a diminuat fata de anii anteriori, iar prin proiectele noastre speram sa reducem si mai mult numarul victimelor", a mai precizat subcomisarul Munteanu.

La nivel national, in 2009 au fost depistate de catre autoritati 780 de victime. Fenomenul este departe de a fi eradicat. Se cauta in continuare femeile, pentru a fi exploatate sexual, pe locul doi fiind barbatii buni de munca, iar pe ultimul, copiii, care sint pusi la cersit sau la furat.

 

Sursa: Ziarul de Roman

Comentarii