Oferta jalnica pentru cei ce cauta locuri de munca

joi, 15 ianuarie 2009, 21:13
3 MIN
 Oferta jalnica pentru cei ce cauta locuri de munca

La nivelul lunii ianuarie 2009, piata muncii din Neamt prezinta, asemenea intregii tari, cea mai slaba oferta de angajari din ultimii ani. Din cele aproximativ 5 000 de locuri de munca disponibile, la ora actuala, in Romania, doar 32 se adreseaza somerilor din Roman si comunele arondate. Conform spuselor directorului Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca (AJOFM) Neamt, Rodica Popescu, oferta actuala de locuri de munca arata ca, in aceasta perioada, agentii economici sint foarte rezervati in ceea ce priveste angajarea de personal, mai ales in conditiile in care nu sint cunoscute, inca, masurile ce vor fi luate de statul roman pentru crearea de noi locuri de munca si pentru stimularea pietei muncii.

"Pentru zona Roman, din cele 32 de locuri de munca disponibile, cele mai multe se adreseaza confectionerilor. Oferta mai include un post de director si citeva locuri de munca pentru barmani si ospatari. In aceasta saptamina, la nivelul judetului Neamt sint disponibile 179 de locuri de munca, fata de cele 123 cite se inregistrau saptamina trecuta. Agentii economici sint rezervati in ceea ce priveste angajarile. Deocamdata, ei nu stiu ce masuri se vor lua pentru crearea locurilor de munca si pentru sustinerea pietei muncii. Aceleasi probleme s-au constatat la nivel national, doar aproximativ 5 000 de locuri de munca fiind disponibile, acum, in Romania", a afirmat Rodica Popescu.

Vestile pentru cei care vor sa aiba un loc de munca sint, insa, si mai rele, avind in vedere ca 790 de salariati din mediul privat nemtean vor fi disponibilizati in primele trei luni ale acestui an, iar numarul acestora ar putea creste. Spre exemplu, Cersanit va disponibiliza, in februarie, 25 de persoane, iar Romana Prod – 35 de salariati, in aceasta luna. Cele mai multe disponibilizari din judet se anunta la Azochim, unde 544 din cei 704 salariati ai societatii vor deveni someri.

"Din punctul de vedere al ofertelor de munca nu se pot face prognoze. Noi depindem direct de angajatori: daca ei isi reduc activitatea, nu vor fi oferte de munca si, in paralel, va creste si rata somajului. Cred, totusi, ca, incepind din martie sau aprilie se vor face din nou angajari, cel putin in domeniul constructiilor si in cel al serviciilor. Deocamdata, in conditiile actuale de criza economica, agentii economici nu fac angajari si nu au planuri de dezvoltare economica", a mai spus directorul AJOFM Neamt.

"Vom ramine fara personal calificat"

Din acest an, Spania, Grecia, Danemarca, Ungaria si Portugalia deschid oficial piata muncii pentru romani. Limitarile pentru muncitorii din Romania vor fi ridicate, pina cel mai tirziu, in luna mai – cum este, de exemplu, cazul Danemarcei. In consecinta, este foarte posibil ca nemtenii sa paraseasca Romania si sa isi caute de lucru in aceste tari, atit din cauza lipsei ofertelor de munca din tara, cit si din cauza salariilor mult prea mici oferite in Romania.

"Este posibil sa ajungem in situatia de a nu gasi persoane calificate pentru posturile oferite de agentii economici. Ne-am mai confruntat cu astfel de situatii, iar domeniul constructiilor si cel al confectiilor sint primele in care se intimpla acest lucru, pentru ca fie nu exista personal calificat in domeniu, fie cei calificati nu vor sa lucreze la firmele din Neamt care ofera astfel de locuri de munca", considera directorul AJOFM Neamt.

Unul dintre avantaje ar fi acela ca nemtenii plecati la munca in strainatate vor avea posibilitatea reala de a-si sustine financiar familiile ramase in tara. In plus, cei care aleg sa lucreze in aceste tari vor avea contracte de munca legale si nu vor fi angajati "la negru". De altfel, nemtenii care vor sa plece la munca in strainatate sint asteptati sa depuna dosare la sediile agentiilor locale de ocupare a fortei de munca. Dezavantajele le vor simti, insa, tot agentii economici nemteni, care nu vor avea de unde angaja personalul calificat de care au nevoie pentru a rezista pe piata.

 

Sursa: Ziarul de Roman

Comentarii