Scandal cu diplome, la Colegiul Tehnic „Miron Costin”

marți, 14 iulie 2009, 18:59
4 MIN
 Scandal cu diplome, la Colegiul Tehnic „Miron Costin”

Inca de ieri dimineata, absolventii Colegiului Tehnic "Miron Costin" au luat cu asalt secretariatul liceului pentru a intra in posesia diplomelor de bacalaureat. Insa, aici au fost instiintati ca nu-si pot ridica diploma pina cind nu platesc cartile sau bunurile pe care le-au stricat in timpul celor patru ani de liceu.

Conform regulamentului de ordine interioara din unitatile de invatamint, orice absolvent primeste, la finele clasei a XII-a, o fisa de lichidare prin care se angajeaza sa restituie manualele scolare si cartile de la biblioteca pe care le-a luat cu titlu de imprumut ori sa le plateasca, in cazul in care le-a pierdut. De asemenea, tot absolventului ii revine sarcina de a suporta cheltuielile pentru bunurile din scoala pe care le-a deteriorat in anii liceului. Numai ca absolventii de la Colegiul Tehnic "Miron Costin" sint nemultumiti de faptul ca nu exista o evidenta precisa a bunurilor pe care acestia le-ar fi stricat din clasa a IX-a pina in clasa a XII-a si nu mai stiu cite manuale si carti au avut de returnat.

"Mi s-a cerut suma de 30 de lei pentru plata cartilor pe care se pare ca le-as datora. Eu nu mai stiu ce carti ori manuale nu am adus la scoala. La sfirsitul anului scolar, desi doamna diriginta intocmea un tabel cu manualele scolare predate de noi, nu ne-a atentionat ca vom fi si buni de plata la sfirsitul clasei a XII-a. Doamna inregistra manualele lipsa si atit. Cel mai corect ar fi fost ca, la sfirsitul fiecarui an scolar, sa fi platit manualele care nu au fost returnate. Am fost nevoit sa platesc suma de 30 de lei, pentru ca am nevoie de diploma sa ma inscriu la facultate. Sint colegi veniti de la tara care s-au trezit ca au de platit o suma pe care nu-si explica de unde a aparut si, in plus, nici nu aveau cu ce", a spus un absolvent.

Initial, conducerea liceului a declarat ca "orice paguba trebuie recuperata conform regulamentului de ordine interioara" si ca va face urgent o sedinta pe marginea situatiei create in liceu. "Pentru a se recupera o parte din pagubele pe care le-au facut in cei patru ani de studiu, am aplicat traseul legal, conform regulamentelor din invatamint. Conform Regulamentului de organizare si functionare a unitatilor de invatamint preuniversitar din 8 septembrie 2005, elevii vinovati de deteriorarea bunurilor unitatilor de invatamint platesc toate lucrarile necesare reparatiilor sau suporta toate cheltuielile pentru inlocuirea bunurilor deteriorate. Dirigintii sint raspunzatori de inventarierea care s-a facut la inceputul si sfirsitul anului scolar si de tot ce s-a deteriorat in clasa. Sumele pe care absolventii le au de platit sint cuprinse intre 8 si 12 lei, pentru cartile care nu au fost restituite bibliotecii, si intre 15 si de 30 de lei, la clasa a XII-a D, pentru recuperare de daune. Nu toti elevii au de platit aceste sume, ci doar cei ce se fac vinovati de daunele efectuate in scoala sau de nerestituirea cartilor la biblioteca si a manualelor scolare", a spus Lorica Havrici, directoarea Colegiului Tehnic "Miron Costin" din Roman.

Unul dintre parintii nemultumiti de situatia creata este Eugen Patrascu, care are un fiu fost elev in clasa a XII-a D, ai carei elevi au fost toti amendati de conducerea liceului. "Secretariatul scolii nu a vrut sa elibereze diploma fiului meu pina ce nu achita suma de 30 de lei. Suma reprezenta contravaloarea unui scaun sau a unor banci, ce s-au deteriorat in timpul celor patru ani de liceu. Aceasta suma a fost ceruta tuturor absolventilor clasei a XII-a D. Insa, la nici o sedinta nu am primit observatii ca fiul meu ar fi fost unul cu probleme din punct de vedere disciplinar si nici nu i-a fost scazuta media la purtare, situatie care ar fi justificat plata acestor bunuri", spune Eugen Patrascu, tatal unui absolvent. In chitanta intocmita la secretariatul scolii, suma de 30 de lei a fost justificata drept contravaloarea cartilor pe care absolventul le datoreaza liceului.

Eugen Patrascu spune ca, din momentul in care conducerea Colegiului Tehnic "Miron Costin" a aflat ca a instiintat canalele media din oras despre situatia creata la liceu, chitanta cu pricina ar fi capatat o noua incadrare. "Am fost la liceu pentru a ridica si certificatul de absolvire al baiatului si am observat cu stupoare ca mi-a sters de pe chitanta mentiunea «contravaloare carti» si mi s-a scris «recuperare daune (scaun)»", a spus tatal absolventului.

Situatia conflictuala a ajuns si la urechile Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) Neamt. "Exista un regulament intern care tine de fiecare unitate in parte. Fisele de lichidare trebuie sa intre in posesia absolventilor inainte de a intra in bacalaureat, pe baza careia i se elibereaza si diploma de absolvire. Cit priveste sumele pe care le datoreaza pentru eventualele daune facute de absolventi in scoala, aceasta sarcina revine dirigintilor, care au obligatia de a monitoriza situatia din clasa", a spus Elena Ciurea, purtator de cuvint al ISJ Neamt.

 

Sursa: Ziarul de Roman

Comentarii