Strategie pe cinci ani pentru visele romascanilor

duminică, 07 decembrie 2008, 18:29
4 MIN
 Strategie pe cinci ani pentru visele romascanilor

Municipiul Roman are o strategie de dezvoltare durabila pentru perioada 2008 – 2013 (cu posibilitatea prelungirii pentru 2014 – 2018), adoptata cu votul consilierilor locali, in urma cu un an. Daca aceasta strategie de dezvoltare durabila ar fi respectata minutios, Romanul ar deveni, in cinci ani, un oras cu adevarat european. Ramine ca timpul ca certifice in ce masura planul de devoltare durabila va fi aplicat si care va fi impactul asupra nivelului de trai al romascanilor, avind in vedere ca multe dintre proiecte sint, de ani buni, o "prioritate" pentru muncipalitate.

Studiul – care inseamna o documentatie de peste 70 de pagini – a identificat patru directii strategice de dezvoltare: dezvoltarea unui mediu economic care sa asigure un ritm de crestere sustinut si locuri de munca permanente, infrastructura tehnico-edilitara, accesul populatiei si a agentilor economici la serviciile de utilitate publica, conservarea si protectia mediului inconjurator si, a patra directie de dezvoltare, coeziunea si incluziunea sociala.

Romanul va intra in circuitele turistice

Prima directie de dezvoltare este gindita pe mai multe capitole si proiecte, fiind si cea mai ampla dintre cele patru linii generale pe care le prezinta studiul. In anul 2008, municipalitatea ar fi trebuit, printre altele, sa realizeze studii de identificare a bunurilor si serviciilor aflate intr-o cantitate insuficienta pe piata, in cadrul efortului de dezvoltare a sectorului economic si in marketing, sa realizeze un studiu pentru identificarea cererii pe piata muncii, sa amenajeze un campus scolar pentru educatie continua si adaptarea fortei de munca la cerintele pietei, precum si sa elaboreze pachete turistice de scurta durata care sa cuprinda calendarul evenimentelor, circuite turisitice si autobuze turistice.

In 2009 se impune elaborarea unor sondaje de evaluare a atitudinii si nevoilor mediului de afaceri, infiintarea unui Centru de promovare si dezvoltare a mediului de afaceri, sprijin pentru amenajarea unei sali de conferinte care sa aiba dotarile necesare, precum si extinderea si varierea bazei de cazare existente, acesta fiind un proiect cu finalitate in 2010. Tot in 2010 trebuie realizata si dezvoltarea infrastructurii IT in parteneriat public-privat. Pe toata perioada prevazuta in strategia de dezvoltare durabila, trebuie mentinuta comunicarea intre cererea pe piata muncii si oferta educationala, pertenerialtele intre municipalitate si mediul de afaceri conlucrind la implementarea programelor de educare si formare antreprenoriala.

Varianta de centura, finalizata in 2013

A doua directie de dezvoltare durabila, cea referitoare la infrastructura tehnico-edilitara, creioneaza mai multe necesitati. Spre exemplu, in 2008, conform strategiei, trebuia rezolvata actualizarea Planului Urbanistic General (PUG), iar apoi, in conformitate cu PUG, extinderea zonei de intravilan a municipiului Roman. Alte doua proiecte sint relevante pentru anul 2009: realizarea unui studiu de oportunitate a Planului Urbanistic Zonal (PUZ) in ceea ce priveste spatiile comerciale si infiintarea operatorului unic regional pentru serviciile de alimentare cu apa si de canalizare.

Pina in 2010, municipalitatea trebuie sa gaseasca modalitati pentru dezvoltarea zonei metropolitane cu localitatile limitrofe si sa puna la punct un sistem de iluminat de panorama pentru semnalizarea obiectivelor turistice, a monumentelor istorice si de cultura. Strategia de dezvoltare durabila prevede si achizitionarea unei centrale termice ecologice, pe baza de combustibil alternativ, realizarea de toalete publice, sprijinirea asociatiilor de proprietari pentru reabilitarea fondului de locuinte si reabilitarea termica, modernizarea infrastructurii stradale si a spatiilor pietonale, realizarea retelei de canalizare pentru apa pluviala, precum si reabilitarea si modernizarea cladirilor de patrimoniu.

Cel mai ambitios proiect se refera la realizarea variantei de centura cu legatura la drumurile nationale apropiate: DN 15 si DN 2. Costurile acestei investitii urmeaza a fi suportate de la bugetul local, din fonduri nerambursabile si, daca se impune, din credite bancare. Toate aceste proiecte trebuie realizate pina cel tirziu in 2013, exceptie facind reabilitarea cladirilor de patrimoniu, actiune ce are termen de finalizare anul 2018.

Strandul va deveni realitate in 2010

In ceea ce priveste conservarea si protectia mediului inconjurator, proiectele prioritare sint realizarea unui depozit ecologic pentru deseurile menajere, a unui sistem de colectare selectiva a deseurilor solide cu scopul de valorificare a deserilor colectate selectiv, implementarea unui sistem de avertizare in cazul poluarii apei, aerului sau a solului si realizarea unui sistem local de penalizare a depozitarilor neautorizate. Un alt aspect al acestei directii de dezvoltare se refera la reamenajarea si extinderea spatiilor verzi din municipiu, realizarea unei perdele naturale pe arterele cu trafic intens, in mod special la limita zonei urbane, si modernizarea si extinderea spatiilor de joaca. Toate aceste proiecte vor fi sustinute colateral de parteneriate cu diferite ONG-uri, unitati de invatamint si asociatii, informarea populatiei facindu-se inclusiv prin intermediul campaniilor de informare si promovare.

A patra directie de dezvoltare, coeziunea si incluziunea sociala, este structurata pe mai multe capitole, cum ar fi sanatate, asistenta sociala si securitate sociala, socielate civila, cultura, sport si agrement. Dintre cele aproximtaiv 30 de proiecte, trei dintre ele sint prioritare: organizarea Zilelor Culturale ale municipiului Roman, relansarea festivalului "Bagheta de cristal" si modernizarea Strandului (proiect ce ar trebui finalizat cel mai tirziu in 2010). De asemenea, de importanta sint si proiectele care vizeaza parteneriate cu diferite ONG-uri si atragerea de fonduri nerambursabile.

Pentru ca aceasta strategie de dezvoltare durabila sa fie respectata, a fost infiintat un Comitet Local de coordonare, format din 19 persoane – 13 din partea comunitatii si sase din partea consultantului, Comitetul fiind coordonat de primarul muncipiului. Pentru eficientizarea activitatii au fost infiintate si Secretariatul Local, respectiv grupuri de lucru. Secretariatul local ii are ca membri pe arhitectul sef al Primariei, Ana Maria Alexe si pe directorul tehnic al Primariei, Dan Felician Ionita.

 

Sursa: Ziarul de Roman

Comentarii