Autoritatile au renuntat la privatizarea Termica

luni, 11 mai 2009, 19:17
2 MIN
 Autoritatile au renuntat la privatizarea Termica

Nicio firma nu s-a inscris la licitatia pentru privatizarea societatii de termoficare a municipiului Suceava pana ieri, la ora 16.00, cand a expirat termenul de depunere a documentelor de precalificare pentru licitatia cu strigare organizata de Primaria Suceava.

Dupa ce si a doua incercare de privatizare a societatii Termica SA a esuat, primarul Ion Lungu a anuntat ca a renuntat la aceasta varianta si ca in perioada urmatoare vor fi analizate alternativele pentru strategia de termoficare a municipiului Suceava pentru iarna viitoare.

"Din pacate, dupa ce nici acum nu a fost depusa vreo oferta nu ne-a mai ramas decat sa ne gandim la o alta strategie. Este clar ca trebuie sa mergem pe alta varianta decat cea a privatizarii. In perioada urmatoare vom avea discutii cu Consiliul de Administratie, Adunarea Generala a Actionarilor si sindicatele de acolo, sa vedem care ar fi cea mai buna schema de functionare pentru iarna 2009 – 2010. Dar cu siguranta sucevenii vor avea in continuare apa calda si caldura la iarna", a declarat primarul Ion Lungu.

Printre variantele luate in calcul de autoritati se numara si conservarea centralei electro-termice (CET) si asigurarea incalzirii si apei calde menajere prin functionarea celor doua cazane de apa fierbinte (CAF) de langa Ambro. Precizam ca la prima incercare de privatizare a societatii de termoficare au achizitionat caietul de sarcini cinci firme. Trei dintre ele, Unicom Top Energy, Global International 2000 si Doriasi, sunt cunoscute pentru ca au controlat in ultimii ani importurile de huila ruseasca pentru centralele termo-electrice romanesti.

Au mai cumparat caiete de sarcini compania nemteasca E.ON si firma Electrica Bio-Heat SA, un joint-venture intre firma cu capital de stat Electrica SA si austriecii de la Warmebetriebe Gmbh.

Primaria Suceava nu a primit insa nicio oferta din partea acestor firme. Pretul de pornire al licitatiei a fost stabilit la 18,3 milioane de euro, insa firma care ar fi preluat Termica era obligata prin caietul de sarcini sa faca investitii de aproximativ o suta de milioane de euro.

 

Sursa: Obiectiv de Suceava

Comentarii