Avariile la reteaua de apa a Sucevei continua zi de zi, chiar daca proiectul ISPA se apropie de final

miercuri, 26 ianuarie 2011, 20:54
3 MIN
 Avariile la reteaua de apa a Sucevei continua zi de zi, chiar daca proiectul ISPA se apropie de final

Furnizarea apei potabile a fost intrerupta temporar, ieri, pe cinci strazi din municipiul Suceava, in scopul remedierii unor avarii accidentale. Intreruperea furnizarii acestui serviciu a inceput de la 08.30 si reluarea sa s-a facut in jurul orei 15.00. In tot acest timp, nu au beneficiat de apa potabila locuitorii strazilor Ion Voda Viteazul, Ciresilor, Soimului, in vreme ce strazile Victoriei si Muncii au fost afectate doar partial de avariile la reteaua de apa potabila.

In ultima perioada de vreme, tot mai multe avarii se produc in municipul Suceava, fiind afectate, de cele mai multe ori, conducte ce asigura apa la cateva blocuri din diverse cartiere ale orasului. Tevile plesnesc din toate incheieturile si lasa sute si, uneori, chiar mii de oameni fara apa potabila cate o zi intreaga. Exemple recente au fost nu numai cel de ieri, ci si din zilele trecute cand zile in sir tevile au crapat fie in Areni, fie in Burdujeni. Saptamana trecuta, la mai multe blocuri de pe strada Lecca Morariu, a fost intrerupta apa potabila timp de trei zile, incepand de dimineata si pana la amiaza.

Din cauza ca toate conductele unde sunt avarii care duc la pierderi mari trebuie reparate sau macar carpite, cei de la ACET SA trebuie sa intrerupa furnizarea apei. Nenorocirea care se abate asupra oamenilor care raman dimineata de dimineata fara apa sa se spele pe dinti sau ca sa toarne la wc nu este singura. Atunci cand condcuta este mai mare sau avaria este mai grava, in functie si de racordurile si alte date tehnice de la fata locului, se ia decizia ca sa se intrerupa si furnizarea apei reci nu doar la blocurile de locuinte, ci si la punctele termice. Prin urmare, nu o data s-a intamplat ca si apa calda sa fie sistata la robinetele unde nu curgea apa rece iar proprietarii locuintelor sa ramana si fara apa de dus.

Astfel de "inceputuri de zile minunate" oferite gratuit de ACET cetatenilor care dau bani pe serviciile prestate ca si cum ar fi de buna calitate au fost si cu ani sau chiar peste zece ani in urma, dar continua si acum. In pofida faptului ca strazile din Suceava au fost gaurite de muncitorii firmelor ce au contractat sau subcontractat lucrari in cadrul programului ISPA. Pe de o parte, directorul general al SC ACET SA, Stefan Groza, a spus ca nu s-au inregistrat avarii la conductele noi ce au fost instalate prin programul ISPA.

Programul respectiv promitea si reabilitarea unor portiuni din retelele de apa potabila, insa ceea ce nu au stiut sucevenii este faptul ca banii alocati nu au fost suficienti, in plus au trebuit sa fie impartiti si pe alte componente cum ar fi canalizare si statia de epurare. De altfel, in ce priveste apa potabila, lucrarile prin programul ISPA, care cu chiu cu vai se apropie de final, nu au fost doar pentru reabilitare a retelelor vechi, ci si pentru extinderea in unele zone si pentru modernizarea unor statii sau puturi de apa. In alta ordine de idei, pentru reabilitarea conductelor de apa, dupa cum spun si cei din conducerea ACET, fonduri au fost suficiente cam pentru cateva zeci de kilometri, in vreme ce Suceava are mult peste doua sute de kilometri de retele de apa potabila, fara a se avea in vedere si canalizarea. "Prin programul ISPA s-au montat in municipiul Suceava cam 50 de kilometri de conducte de apa, daca luam in calcul si strazile unde s-au facut extinderea de retele. Fara aceasta, au fost aproximativ 36 de kilometri de conducte de apa din cele existente care au fost inlocuite iar asta ar reprezenta pana in 15% din totalul retelelor de apa din Suceava unde sunt peste doua sute de kilometri de astfel de conducte", a spus inginerul Ioan Postolache, seful unitatii de implementare a programului ISPA, adaugand ca niciuna din avariile ce s-au produs nu sunt la conductele noi, ci la cele vechi care nu au fost inlocuite. Cu alte cuvinte, sansele multor suceveni de a ramane fara apa potabila si, chiar fara apa calda in unele cazuri, raman destul de ridicate si in urmatorii ani.

 

Sursa: Obiectiv de Suceava

Comentarii