Bancile nu mai au incredere in suceveni

vineri, 01 octombrie 2010, 19:33
3 MIN
 Bancile nu mai au incredere in suceveni

Potrivit datelor facute publice de Banca Nationala a Romaniei (BNR), Suceava se afla in topul judetelor in care s-au inregistrat cele mai mari scaderi a volumului de credite in lei acordate de catre bancile comerciale. Dupa Galati, Constanta, Olt si Maramures, Suceava se afla pe locul cinci in acest clasament, cu o diminuare a finantarilor raportate de sucursalele bancare de peste112 milioane de lei in primelel opt luni ale anului 2010.

In Galati s-a constatat o diminuare cu 190,35 milioane, Constanta – 160,45 milioane, Olt – 134,9 milioane de lei, Maramures – 133,3 milioane de lei si Suceava cu o scadere a volumului de credite in suma de 112,8 milioane de lei.

Concret, daca la 31 decembrie 2009 volumul total al creditelor in lei acordate in judetul Suceava era de 1843,56 milioane de lei, la data de 31 august a.c., volumul imprumuturilor in lei acordate de bancile comerciale sucevenilor s-a diminuat la 1730,70 milioane de lei.

Fata de alte judete ale tarii, dar mai ales fata de capitala, unde s-au inregistrat cresteri in ceea ce priveste volumul imprumuturilor acordate, Suceava se plaseaza inca o data pe pozitii codase.

In Bucuresti de exemplu, potrivit publicatiei "Financiarul", finantarile acordate de bancile comerciale au crescut cu 8,75% in primele opt luni ale acestui an, daca ne referim la creditele in lei.

De mentionat ca exista si sperante, daca nu in judetul Suceava macar la nivel national deocamdata in sensul ca increderea bancilor fata de solicitantii de credite este pe cale de a se reinventa, dupa marile necazuri reciproce pricinuite de politica creditelor cu buletinul care a dus la o inamicitie intre banci si clientii "de consum" care nu va fi stinsa prea curand.

Totusi, chiar daca ritmurile de crestere a creditarii sunt puternic deteriorate comparativ cu perioada anterioara crizei economice, in primele opt luni ale acestui an statisticile sunt usor imbunatatite fata de perioada corespunzatoare a anului trecut.

Astfel, la nivel national, creditarea a crescut in primele opt luni ale acestui an cu 7,9 miliarde de lei mai ales pe fondul unui avans inregistrat la acordarea imprumuturilor in valuta.

Astfel, in intervalul ianuarie – august 2010, imprumuturile contractate in valuta au crescut cu 9,47 miliarde de lei, pana la 130,9 miliarde de lei la nivel national. Aici se poate remarca faptul ca in judetul Suceava s-a constatat o crestere a volumului de credite acordate in moneda straina, de la 1454,42 la 1556,7 milioane de lei in echivalent. 

In acelasi interval insa, imprumuturile in moneda nationala au scazut la nivelul tarii cu 1,5 miliarde de lei, din care peste 112 milioane – cam 7,5% provin numai din judetul Suceava.

De precizat ca in perioada corespunzatoare a anului trecut, evolutia pe piata creditarii era mult mai slaba,  in conditiile in care soldul total al imprumuturilor  crescuse de zece ori mai incet, cu numai 758 de milioane de lei, creditul in lei se contractase cu 3,9 miliarde de lei, iar cel in valuta avansase cu 4,7 miliarde de lei.

Potrivit datelor BNR,  in perioada ianuarie-august 2010 creditarea in valuta a inregistrat cresteri importante in judetele Timis – 339,3 milioane de lei, Bihor – 307 milioane de lei, Iasi – 269,5 milioane de lei, Constanta – 254,4 milioane de lei si Prahova – 223,5 milioane de lei.

Dupa cum arata statisticile BNR, finantarile in moneda nationala, afectate de dobanzi mai ridicate, avanseaza mult mai lent decat cele in valuta.

In  primele opt luni din 2010, cel mai mare ritm de crestere a creditarii s-a inregistrat in Bucuresti, cu 8,75%, de peste doua ori mai mare decat cel la nivel national, plasat la numai 3,94%. In intervalul similar din 2009, diferenta dintre situatia generala si cea din capitala era mult mai mare, in conditiile in care finantarile totale crescusera cu numai 0,38%, iar in Bucuresti, cu 2,49%. Revenind la statistica acestui an, datele BNR indica avansuri ridicate ale creditarii in valuta si in  Buzau – 5,49%, Timis – 5,21%, Prahova – 4,39%, Mehedinti – 3,73%.

 

Sursa: Obiectiv de Suceava

Comentarii