Ce promit alegatorilor cei doi candidati pentru fotoliul de rector al USV

duminică, 05 februarie 2012, 20:03
4 MIN
 Ce promit alegatorilor cei doi candidati pentru fotoliul de rector al USV

In data de 17 februarie, comunitatea academica a Universitatii „Stefan cel Mare" isi va alege rectorul prin vot universal, direct si secret, Valentin Popa din cadrul Facultatii de Inginerie Electrica si Stiinta Calculatoarelor si Aurel Burciu de la Facultatea de Stiinte Economice si Administratie Publica oficializandu-si intentia de a ocupa fotoliul de conducere al USV, pentru urmatorii patru ani. O data cu formularul de candidatura, cei doi candidati inscrisi in cursa electorala, si-au depus si planurile manageriale pentru urmatorul mandat, planuri ce vor fi dezbatute in cadrul unei adunari generale la nivelul universitatii care va avea loc in data de 7 febriuarie.

Planurile manageriale ale celor doi competitori in vederea sustinerii candidaturii pentru functia de rector al Universitatii „Stefan cel Mare" din Suceava pentru mandatul 2012-2016 cuprind si o serie de obiective comune, respectiv restabilirea pozitiei corecte a USV in cadrul sistemului de invatamant superior national prin obtinerea categoriei B (de universitate centrata pe educatie si cercetare stiintifica), motivarea si valorizarea resursei umane existente in USV sau atragerea de finante catre institutia suceveana.

Planurile lui Aurel Burciu

Conform planului managerial propus de prof. univ. dr. Aurel Burciu, obiectivele propuse de acesta pleaca de la observatiile formulate in decurs de peste doua decenii in sala de curs si in activitatea cu studentii si doctoranzii, totodata propunerile acestuia tinand seama si de sugestiile formulate de catre colegii din institutia de invatamant superior suceveana. Asadar, referindu-se la studentii universitatii ca punct de plecare in conturarea strategiei pentru mandatul sau, Burciu propune pentru urmatorii patru ani investitii masive in resursele umane ale institutiei (studenti, doctoranzi, cadre didactice, staff non-didactic), conceperea si aplicarea unei scheme de sprijin financiar pentru tinerii universitari care sunt deja sau ar dori sa opteze pentru munca la catedra, asigurarea salariilor de baza pentru toti cei circa 700 de salariati ai institutiei (350 de cadre didactice si 350 staff non-didactic) sau plata ritmica pentru activitatea suplimentara efectuata de profesorii institutiei. 

Totodata, pentru urmatorii patru ani, Aurel Burciu isi propune atragerea de fonduri UE prin proiecte obtinute pe baza de competitie, atragerea de fonduri din donatii, sponsorizari sau din contracte incheiate cu mediu de afaceri. Construirea unor noi camine studentesti si a unor laboratoare moderne, strict specializate si avand dotari la cele mai ridicate standarde UE reprezinta o alta prioritate pentru candidatul economist.

"Un plan managerial concret pentru perioada 2012-2016 a Universitatii din Suceava nu poate fi promovat si aplicat decat impreuna cu cei circa 12.000 de studenti ai institutiei noastre, cu cele circa 350 de cadre didactice si cu cei circa 350 de angajati non-didactic, aceste resurse umane necesitand echipe de management organizate piramidal", se arata in planul acestuia.

Ce-si propune Valentin Popa

Principalele prioritati pentru urmatorii patru ani ale candidatului Valentin Popa fac referire la restabilirea pozitiei corecte a USV in cadrul sistemului de invatamant superior national prin angrenarea tuturor resurselor in vederea obtinerii categoriei de universitate de educatie si cercetare stiintifica si identificarea si dezvoltarea unor surse noi de finantare, respectiv realizarea unui buget care sa acopere nevoile.

Ca prioritate fundamentala in acest mandat mai este desemnata valorizarea si motivarea resursei umane in acest sens Popa indicand drept obiective asigurarea unui buget corespunzator in vederea platirii fara dificultati a tuturor formelor de munca didactica (norma de baza, plata cu ora, ore suplimentare etc), promovarea unei comunicari colegiale prin intalniri periodice cu personalul fiecarei facultati, mentinerea in universitate si stimularea personalului tanar (asistenti, sefi lucrari, lectori, conferentiari), cu rezultate semnificative in activitatea didactica sau de cercetare sau  asigurarea unui cadru stimulativ prin acordarea de premii anuale.

Adaptarea curriculei si programelor de studiu din cadrul USV la cerintele actuale ale pietii muncii este un alt obiectiv al lui Valentin Popa.

"In viziunea mea trebuie sa reanalizam serios modul in care tratam nevoile studentilor, cerintele pietei muncii si, implicit, instruirea si modul in care acordam la final de program diplomele de absolvire. Este nevoie de un dialog continuu cu absolventii nostri si cu angajatorii lor, cu studentii si cu familiile lor, cu elevii si cu colegii nostri din mediul preuniversitar, astfel incat sa intelegem cat mai bine nevoile si asteptarile lor. E timpul sa

ne adaptam mult mai rapid dinamicii societatii si evolutiei economiei si sa dam cea mai mare atentie comunicarii, invatand sa explicam actiunile noastre", se arata in planul candidatului.

In acest sens, Valentin Popa propune consultarea periodica a studentilor si

sprijinirea incadrarii absolventilor in profilul specializarii absolvite prin dezvoltarea cu sprijinul asociatiilor studentesti si a asociatiilor absolventilor a unor servicii specifice in cadrul USV.

339 de electori vor desemna rectorul institutiei de invatamant superior sucevene

Pentru desemnarea rectorului USV au drept de vot toate cadrele didactice universitare cu contract de munca pe o perioada nedeterminata, asistentii de cercetare precum si studentii reprezentanti din Senatul universitatii.

In total sunt 339 de electori care vor putea participa la procesul de votare. Alegerile vor avea loc la data de 17 februarie, in sala de sedinte de la parterul corpului E, intre orele 9:00- 16:00. Planurile manageriale ale celor doi candidati pot fi consultate de oricine doreste acest lucru, ele gasindu-se in format electronic pe pagina online a institutiei. Anuntarea rezultatelor alegerilor pentru functia de rector va fi realizata in data de 22 februarie, o zi mai tarziu fiind programate depunerea si rezolvarea contestatiilor.

Sursa Obiectiv de Suceava

Comentarii