Cea mai mare cobza de pastrav, cel mai mare bors si cea mai mare mamaliga, deliciul miilor de participanti la Festivalul Pastravului de la Ciocanesti

duminică, 16 august 2009, 20:26
5 MIN
 Cea mai mare cobza de pastrav, cel mai mare bors si cea mai mare mamaliga, deliciul miilor de participanti la Festivalul Pastravului de la Ciocanesti

Festivalul National al Pastravului a ajuns la a VII-a editie, in acest an organizatorii reusind sa stabileasca cateva recoduri, cel putin la nivelul localitatii Ciocanesti.

Timp de trei zile comuna turistica Ciocanesti a fost gazda a mii de turisti care au avut ocazia sa "guste" din traditiile locale vechi de zeci de ani si sa se rasfete cu cel mai gustov pastrav, gatit in diferite feluri. Vineri, 14 august, Festivalul Pastravului si-a primit invitatii, concurentii si turistii, care au avut ocazia de a vizita Muzeul National al Oualor Incondeiate si Etnografie Ciocanesti. Din programul primei zile a festivalului precizam drumul plutelor pe Bistrita Aurie de la Botos la Oita, apoi retrairea momentului istoric al Voievodului Stefan cel Mare si Sfant, moment ce a deschis oficial editia din acest an a Festivalului National al Pastravului.

O demonstratie inedita ce a constat in prezentarea traditiei fierarilor ciocanari, aurul si potcovitul cailor, a fost oferita de AGROM Vatra Dornei spre deliciul publicului prezent si a turistilor care au apreciat traditia la adevarata ei valoare.

Cea mai mare cobza de pastrav, cel mai mare bors de pastrav si cea mai mare mamaliga, impartite in cadrul Festivalului

Cea mai asteptata si cea mai emotionanta zi a fost cea de sambata, cand organizatorii festivalului, in frunte cu primarul comunei, Gheorghe Tomoioaga, si-au impus cateva recorduri, avand la baza specificul zonei lor. In jurul orei 13:00, pe drumul principal din comuna Ciocanesti a avut loc parada portului popular care a condus, in acest an, mascota festivalului, un pastrav urias impletit din nuiele, catre stadion, unde s-au desfasurat manifestarile propriu-zise.

Miile de participanti la festival au admirat maiestria gospodinelor din Ciocanesti care s-au intrecut in arta culinara si au reusit sa gateasca cel mai mare bors de peste si care au dezvaluit reteta personala tuturor celor prezenti care abia asteptau sa guste din ciorba-record. Astfel, cele cinci bucatarese au pregatit "un ghiveci din toate tipurile de legume inabusite sub capac, in 250 litri de apa clocotita, cu piper, sare, boia, usturoi si patrunjel. Am folosit 50 de kg de pastrav si astfel am reusit sa facem cel mai mare bors din pastrav, cel putin cel mai re bors din Ciocanesti" a explicat bucatareasa-sefa, Olguta Mihalciuc. Ea a explicat ca pana in acest an nu a divulgat reteta, pe care o are de la tatal ei si si-a exprimat speranta ca, macar in acest an, cu toate recordurile stabilite, sa reuseasca sa imparta bors, mamaliga si pastrav la toata lumea prezenta la festival.

Pentru ca atmosfera de festival sa fie completa, organizatorii au invitat si ansamblurile "Flori de mina" din Iacobeni, "Bujorul de munte" din Carlibaba, "Bradutul" din Botos, "Bistrita Aurie" din Ciocanesti si "Dorna Dorului" din Vatra Dornei, carora li s-au alaturat "Talent din copilarie"-Ana Maria Chilotii, Mihaita Rusu si Laura Niculita, laureata a marelui premiu din Sapanta.

Bistrita Aurie a fost populata cu circa 10.000 de pui de pastrav fantanel

Prezent sambata la Festivalul National al Pastravului de la Ciocanesti, presedintele Consiliului Judetean, Gheorghe Flutur, l-a felicitat pe primarul Gheorghe Tomoioaga pentru ca s-a zbatut ca editia din acest an sa fie una speciala si inedita prin recordurile stabilite. Flutur a vorbit despre satul romanesc, ca o sursa importanta de traditie, si despre curatenia Bistritei Aurii in care se poate gasi cel mai bun pastrav din tara. A primit cadou de la unul din mesterii populari prezenti la festival un brau traditional din culorile steagului romanesc si de la un alt mester, un ou incondeiat, specific zonei. De asemenea, Gheorghe Flutur a varsat primele galeti in care au fost adusi cei circa 10.000 de pui de pastrav fantanel cu care a fost populata Bistrita Aurie, pentru ca "si in anii viitori sa vina turistii sa pescuiasca pastrav sau sa manance, pentru ca e cea mai curat apa (Bistrita Aurie, n.r.)" a spus Flutur. Cei 10.000 de pui de pastrav au fost donati si adusi – din pastravaria proprie – de directorul Directiei Sanitar Veterinare Suceava, dr. Petrea Dulgheru, originar din zona Vatra Dornei.  

Primarul Tomoioaga si Gheorghe Flutur au desfacut cea mai mare cobza de pastrav, sub privirile pofticioase ale oamenilor, iar dupa ce preotul satului a sfintit borsul, pastravul si mamaliga, bucataresele au inceput sa imparta din delicioasele bucate-record. "Batalia" pe o portie de bors sau o bucata de pastrav afumat a stricat atmosfera de mare sarbatoare si festival national, insa delicioasele bucate faceau cu ochiul si celor flamanzi si celor pofticiosi. Chiar daca erau bucate-record, in cantitati foarte mari, nici pastravul si nici borsul nu au ajuns pentru toti cei care s-au imbulzit sa guste din mancarurile traditionale.

Petrecerea a continuat cu un concurs national de pescuit pastrav, la care au participat atat cei impatimiti cat si amatorii de pescuit. La lasatul serii, dupa ora 21:00, s-a consumat un episod din istorie, si anume, primirea lui Bogdan Voda in Ciocanesti de catre plaiesii cu faclii pe "Drumul Tatarilor", moment urmat de un grandios foc de tabara in centrul stadionului.

600 de milioane lei vechi, din sponsorizari, pentru organizarea Festivalului National al Pastravului din acest an

Primarul comunei Ciocanesti a recunoscut faptul ca editia din acest an era sa nu mai aiba loc, criza financiara spunandu-si cuvantul, insa a gasit sponsori marinimosi care au inteles ca pastrarea anumitor traditii este foarte importanta, in special pentru comunitatile locale. El a subliniat ca si-a dorit foarte mult ca festivalul sa aiba loc si in acest an pentru ca aceasta traditie inseamna de fapt pastrarea identitatii oamenilor din Ciocanesti.

Organizarea Festivalului National al Pastravului din acest an a costat 600 milioane lei vechi, dupa cum a afirmat primarul Tomoioaga, insa bugetul local, afectat si el de recesiunea economica, nu a cuprins suma necesara evenimentului de amploare, astfel ca fondurile au fost stranse din sponsorizari.

Ultima zi a festivalului, duminica, a fost dedicata premierelor, astfel ca au fost premiati cei mai buni pescari, "Cea mai autentica gospodarie traditionala", "Cea mai frumoasa casa traditionala restaurata", "Cel mai varstnic trambitas din Ciocanesti", "Cea mai frumoasa gradina cu flori", "Cel mai frumos costum popular autentic" si "Cea mai frumoasa pensiune agroturistica".

Dupa-amiaza a fost organizat un spectacol ce i-a avut in centrul atentiei pe plutari si cei care s-au intrecut in River drafting pe Bistrita Aurie, de la Oita la Ciocanesti, iar spre seara au fost cinstiti plutasii la butoiul cu bere.

Sursa: Obiectiv de Suceavahttp://www.obiectivdesuceava.ro/

Comentarii