Curtea Suprema a trimis spre rejudecare decizia prin care Fondul Bisericesc primea 160.000 de hectare de padure

marți, 15 martie 2011, 21:02
5 MIN
 Curtea Suprema a trimis spre rejudecare  decizia prin care Fondul Bisericesc primea 160.000 de hectare de padure

Inalta Curte de Casatie si Justitie a decis ieri ca dosarul FBORB sa fie trimis spre rejudecare, in faza de apel, la Curtea de Apel Cluj. Aceasta inseamna ca toate probele administrate anterior au fost luate in considerare de magistratii Inaltei Curti au fost analizate, dupa mai multe amanari consecutive ale termenului de pronuntare iar solutia data ar trebui sa fie acceptata de ambele parti. Statul roman, prin Regia Nationala a Padurilor Romsilva prin Directia Silvica Suceava, pe de o parte, fundatia Fondul Bisericesc Ortodox Roman din Bucovina, pe de alta parte. 

Silvicultorii angajati ai Directiei Silvice Suceava au asteptat ieri, pana spre seara, solutia ce urma sa fie pronuntata de Inalta Curte de Casatie si Justitie, in dosarul 1162/1/2010, in care urma sa se judece recursul inaintat de RNP Romsilva si Ministerul Finantelor impotriva deciziei Curtii de Apel Timisoara care a dat dreptate, anul trecut, fundatiei Fondul Bisericesc Ortodox Roman din Bucovina care a revendicat 166.000 de hectare de padure si prin care a si fost improprietarita.

Directorul general al RNP Romsilva, Valerian Solovastru, a declarat ca solutia ICCJ era asteptata. "Era o solutie asteptata. Vom putea pregati apararea mult mai bine decat in procesul de la Timisoara. E un semnal foarte clar pentru cei care au subminat actiune noastre. Ar trebui sa-si dea demisia de onoare", a spus Solovastru.

Reprezentantii Fondului Bisericesc Ortodox al Bucovinei nu au putut fi contactati.

Juristi suceveni, care au analizat  modul in care s-au derulat disputele in justitie intre Statul roman si fundatia sus- mentionata apreciaza ca hotararea Inaltei Curti de Casatie si Justitie este "o decizie corecta, cineva s-a aplecat cu reponsabilitate  asupra spetei supuse judecarii". Desigur, hotararea luata la Bucuresti nu a rezolvat toate chestiunile care au fost puse in discutie la instanta de fond – Tribunalul Suceava.

O solutie care nu multumeste pe nimeni, pe deplin

Solutia data de Inalta Curte de Casatie si Justitie, reprezinta acum o noua gura de oxigen pentru cei care apara in instanta interesele statului in fata fundatiei FBORB.

In toamna anului trecut, instanta suprema a  dispus o amanare, pana pe data de 1 martie 2011, acceptandu-se administrarea de probe, pentru partile aflate in litigiu. La acea data s-a dat o noua amanare, petru 8 martie a.c.. La acea data ICCJ a oferit o a trei amanare, pentru 15 martie, timp necesar pentru analiza tuturor documentelor depuse in dosar de parti. Solutia data ieri nu multumeste pe deplin nici Directia Silvica Suceava, care ar fi dorit o trimitere in rejudecare la instanta de fond, dar nici pe exponentii fundatiei FBORB, care ar fi dorit o consfintire a deciziei date de Curtea de Apel Timisoara unde, vara trecuta au avut castig de cauza. Motivarea sentintei Inaltei Curti, atunci cand va fi redactata, va clarifica ratiunile  care au stat la baza deciziei luate ieri.

Miza bataliei -166.000 de hectare de padure, avere evaluata scriptic la  3,5 miliarde de euro, de altii considerata inestimabila

Inalta Curte de Casatie si Justitie a dispus in data de 9 noiembrie a.c., suspendarea executarii sentintei Curtii de Apel Timisoara, prin care fundatia Fondul Bisericesc Ortodox Roman al Bucovinei urma sa primeasca in proprietate peste 166.000 de hectare de teren cu vegetatie forestiera, drumuri forestiere, caldiri civile si industriale, administrate acum de Directia Silvica Suceava.  S-a hotarat atunci de catre magistrati o reluare a discutiilor in luna martie a acestui an, primul termen fiind stabilit chiar in prima zi a lunii. La acea vreme,  conducerea Directiei Silvice Suceava, prin vocea directorului Mihai Mihetiu, aprecia termenul fixat ca fiind avantajos, in timp ce  aparatorii intereselor fundatiei FBORB – casa de avocatura Tudor – considera termenul ca fiind nejustificat. Daca in anii trecuti  Directiei Silvice Suceava nu i-a mers foarte bine in lupta pentru  padurea pe care o administreaza si care reprezinta cam 20% din intreaga suprafata a judetului Suceava si a  pierdut mai toate procesele, la Inalta Curte de Casatie si Justitie a "rasarit soarele" si pe strada silvicultorilor de stat, astfel incat au reusit sa obtina trei victorii consecutive, mai mari sau mai mici, in bataliile juridice purtate in toamna anului trecut.

Batalia este mare, pentru ca, la Curtea de Apel Cluj, se va stabili cine va administra in viitor o bogatie evaluata dupa registrele contabile la peste 3,5 miliarde de euro iar  pentru altii este considerata ca o bogatie inestimabila.

Motivarea deciziei Inaltei Curti de Casatie va detalia, in zilele urmatoare, explicarea deciziei luate ieri dupa amiaza.

Tribunalul Suceava a admis, la mijlocul lunii martie 2007, o cerere a Fondului Bisericesc Ortodox din Bucovina (FBOB) privind retrocedarea unei suprafete de padure si obliga RNP, Directia Silvica Suceava si statul roman, prin Ministerul de Finante, sa puna la dispozitia FBOB o suprafata de 166.613 de hectare. Ulterior, Inalta Curte de Casatie si Justitie a decis stramutarea cauzei la Curtea de Apel Timisoara.

Comisia judeteana de fond funciar Suceava si-a declinat, in data de 7 aprilie 2006, competenta de solutionare a cererii Fundatiei Fondul Bisericesc Ortodox al Bucovinei privind restituirea unei suprafete de aproximativ 192.000 de hectare de padure motivand ca nu face obiectul Legii 1/2000 a fondului funciar si al Legii 247/2005 a proprietatii.

Potrivit unei note prezentate in sustinerea motivarii, Fondul Bisericesc Ortodox din Bucovina a avut, de la infiintare, doar drept de administrare asupra terenurilor forestiere, si nu de proprietate, fiind o fundatie infiintata de stat.

Unitatile de cult din judetul Suceava au primit, in anul 2004, in proprietate, potrivit Legii fondului funciar, cate 30 de hectare de terenuri cu vegetatie forestiera, suprafata totala cu care Biserica Ortodoxa din Bucovina a fost pusa in posesie fiind de peste 15.000 de hectare.

Ulterior, in noiembrie 2004, printr-o Ordonanta de Urgenta emisa de fostul Guvern, Arhiepiscopia Sucevei si Radautilor a fost improprietarita cu 90.000 de hectare de padure, dar legea de aprobarea a acestei ordonante a fost considerata neconstitutionala de Curtea Constitutionala.

Cererea Arhiepiscopiei Sucevei si Radautilor privind acordarea, de catre Guvern, Fundatiei Fondul Bisericesc Ortodox din Bucovina a statutului de fundatie de utilitate publica a fost respinsa in 2008, pe motiv ca aceasta actioneaza doar in numele unei persoane juridice, si nu pentru realizarea unui interes public general.

 

Sursa: Obiectiv de Suceava

Comentarii