Doua noi specializari de licenta si sase noi programe de masterat, initiate de USV

miercuri, 02 mai 2012, 19:56
4 MIN
 Doua noi specializari de licenta si sase noi programe de masterat, initiate de USV

Reprezentantii USV asteapta validarea de catre MECTS a noii metodologii a celor de la ARACIS, pentru ca mai apoi sa trimita documentatia in vederea autorizarii provizorii a programelor. Cele doua specializari si sase noi masterate, initiate de Universitatea "Stefan cel Mare" functioneaza in cadrul facultatilor foarte bine cotate de MECTS.

In afara celor doua specializari din cadrul Departamentului de Sanatate si Dezvoltare Umana, in anul academic care va debuta in toamna acestui an, oferta facultatilor din cadrul Universitatii „Stefan cel Mare" s-ar putea imbogati cu noi programe de licenta si masterat, specializari care isi propun fie sa asigure specializarea in domeniu, fie extinderea si perfectionarea pregatirii atestate prin diploma de licenta.

La sfarsitul lunii martie, Senatul Universitatii "Stefan cel Mare" a emis o serie de hotarari prin care se aproba initierea a sase noi programe de master si doua specializari pentru nivelul de licenta.

Este vorba despre specializarile de licenta "Protectia consumatorului si a mediului" in cadrul Facultatii de Inginerie Alimentara si specializarea "Ingineria si Managementul Afacerilor" (IMA) in cadrul Facultatii de Inginerie Mecanica, Mecatronica si Management. In documentul emis de Senatul USV in data de 20 martie se precizeaza ca, "In baza Legii Educatiei Nationale, se aproba initierea specializarii "Ingineria si managementul afacerilor, nivel licenta, in cadrul domeniului de studii de licenta Inginerie si Management". Facultatea de Inginerie Mecanica, Mecatronica si Management si Compartimentul de Evaluare si Asigurare a Calitatii vor duce la indeplinire dispozitiile prezentei hotarari".

Totodata, USV aduce in atentia licentiatilor care vor sa urmeze cursurile post-universitare in cadrul USV, sase noi programe de master, pe langa cele existente deja. Doua din cele sase noi programe de master a caror infiintare a fost aprobata de catre Senatul USV sunt din cadrul Facultatii de Instorie si Geografie, respectiv- "Politici publice de protectie sociala" (domeniul Stiinte politice) si "Relatii internationale si cooperare transfrontaliera" (domeniul Relatii internationale si studii europene").

In cadrul Facultatii de Inginerie Electrica si Stiinta calculatoarelor, Senatul USV a aprobat initierea programelor de master "Retele de comunicatii si Calculatoare" si "Tehnologii informationale avansate".

"Managementul activitatilor in domeniul forestier" si "Conservarea biodiversitatii si managementul ecosistemelor" sunt alte doua programe de master din cadrul Facultatii de Silvicultura pentru care USV va solicita autorizarea provizorie din partea Agentiei Romane de Asigurare a Calitatii Invatamantului Superior (ARACIS).

Potrivit rectorului institutiei de invatamant superior de la Suceava, prof. univ. dr. ing. Valentin Popa, «Atat pentru specializarile pentru nivelul de licenta, cat si pentru programele de master sunt pregatite dosarele pentru a obtine autorizatia provizorie din partea ARACIS. Cu toate acestea, procedura ar mai putea dura, dat fiind faptul ca Hotararea de Guvern care trebuie sa valideze noua metodologie dupa care isi vor efectua activitatea cei de la ARACIS inca nu a fost emisa. Daca metodologia celor de la ARACIS nu va fi aprobata in timp util, functionarea programelor s-ar putea amana pana in toamna lui 2013.».

Noile programe de master vor lua treptat locul masteratelor care sunt cotate mai slab de Ministerul Educatiei

Cele doua specializari si sase noi masterate, initiate de Universitatea "Stefan cel Mare" sunt infiintate in cadrul facultatilor care au majoritatea specializarilor foarte bine cotate, clasate in categoria A si B in ierarhia intocmita de MECTS in toamna anului trecut. Dat fiind faptul ca MECTS va distribui finantarea pentru fiecare domeniu de studiu luand ca referinta ierarhizarea programelor in clasamentul realizat de ministerul de resort in 2011, USV mizeaza pe o dezvoltare a facultatilor clasate in jumatatea superioara a clasamentului.

„Noile programe de master vor lua treptat locul masteratelor care sunt cotate mai slab de Ministerul Educatiei, aflandu-se in clasa C sau D. Facultatile s-au reorientat si au propus infiintarea acestor noi programe, pentru a renunta ulterior la masterele pentru care adresabilitatea nu mai este ridicata sau masterele clasate in partea inferioara a ierarhiei MECTS", a explicat Valentin Popa.

Exceptie face domeniul Filozofie, care desi este pozitionat in clasa E, iar numarul absolventilor studiilor liceale care doresc sa-si continue studiile in cadrul acestei specializari este din ce in ce mai mic, reprezentantii USV nu doresc desfiintarea acestui program. „Intr-adevar, Facultatea de Filozofie nu mai este la fel de cautata ca in trecut, insa vom sustine acest program in continuare. Si profesorii care predau in cadrul acestor specializari fac mult voluntariat doar pentru a veni in sprijinul facultatii. De alta parte, acelasi domeniu, la master, este foarte bine cotat si are cautare printre studenti. Totodata, conducatorii de doctorat din acest domeniu sunt foarte buni, sunt universitari apreciati la nivel national", a mai explicat Popa.

Universitatea "Stefan cel Mare" a renuntat la doua programe de studii universitare de licenta

Pentru programele ‘Cibernetica Economica’ si ‘Stiinte ale informarii si documentarii’ reprezentantii USV nu vor solicita la ARACIS o noua evaluare in vederea continuarii activitatii, prin urmare pentru aceste programe nu se va mai organiza concurs de admitere in sesiunea din 2012. Pentru domeniul de licenta „Stiinte ale informarii si documentarii" din cadrul Facultatii de Istorie si Geografie nu s-a mai organizat concurs de admitere nici in vara anului trecut.  (Adelina TALPALARIU)

Comentarii