Elevii suceveni au ramas fara burse scolare in 2012

luni, 13 februarie 2012, 21:26
3 MIN
 Elevii suceveni au ramas fara burse scolare in 2012

Recunoasterea si stimularea performantelor scolare ale elevilor suceveni nu reprezinta in acest an tocmai o prioritate pentru administratia municipalitatii astfel ca in 2012 niciun ban din visteria primariei nu va fi directionat spre aceste cheltuieli. Desi modice,bursele scolare care sunt sustinute financiar de autoritatile locale, reprezentau un minim gest de rasplata al rezultatelor foarte bune obtinute de elevi la olimpiadele nationale, dar si la clasa.

Potrivit unui Ordin al Ministerului Educatiei emis la sfarsitul anului trecut, "bursele reprezinta un sprijin material, vizand protectia sociala si stimularea elevilor care obtin rezultate foarte bune la invatatura si disciplina si se acorda din bugetele locale ale unitatilor administrativ-teritoriale de care apartin unitatile de invatamant preuniversitar". Bursele de care pot beneficia elevii de la cursurile cu frecventa din invatamantul preuniversitar de stat sunt: burse de performanta, burse de merit, burse de studiu si burse de ajutor social. Actul normativ precizeaza in detaliu criteriile generale in baza carora se acorda fiecare din bursele mentionate mai sus.

Ministerul Educatiei a pasat aceasta responsabilitate in curtea primariilor, iar acestea din urma se pare ca nu au fondurile necesare pentru plata lor.

"Populatia scolii arondata municipiului Suceava este foarte numeroasa, de la Bosanci pana la Gura Humorului, figurat vorbind. In anii trecuti, acordarea acestor burse a fost un efort bugetar deosebit pentru Primaria municipiului, iar in ciuda constrangerilor financiare determinate de criza am asigurat respectivele sume de bani. Pentru 2012, aceste cheltuieli nu au fost prevazute, prin urmare in acest an s-a hotarat neacordarea acestor burse. Inca exista o serie de neconcordante referitoare la anumite responsabilitati care trebuiau sa ramana in cadrul Inspectoratului Scolar. Spre exemplu, stabilirea cuantumului burselor si numarul lor este hotarat de Consiliul Judetean, practica anormala care nu e de competenta acestei institutii", au precizat reprezentantii Biroului de finantare a invatamantului preuniversitar de stat din cadrul Primariei Suceava.

"Din cauza bugetului de austeritate al primariei, nu au fost prevazute fonduri pentru acordarea burselor scolare", a clarificat edilul municipiului, Ion Lungu.

Atat in 2010, cat si in 2011, mare parte din sumele alocate de primarie pentru plata burselor scolare s-au indreptat catre bursele sociale

Cel putin in acest an zicala "Cine are carte, are parte" pare sa nu fie sustinuta si la Suceava. Potrivit legii, elevii din invatamantul preuniversitar de stat pot beneficia de burse acordate din sumele defalcate din unele venituri ale bugetului de stat. Bursele se acorda din bugetele locale ale primariilor de care apartin scolile, insa in limita fondurilor aprobate cu aceasta destinatie, fonduri care in acest an sunt nule. Cuantumul unei burse acordate din sumele defalcate din unele venituri ale bugetului de stat si numarul acestora se stabilesc anual, prin hotarare a consiliului local.

In anul 2011, pentru onorarea burselor scolare, din bugetul local a fost rezervata o suma de 250.000 de lei, cei mai multi bani fiind alocati pentru plata burselor de ajutor social. In anul 2010, in bugetul municipal a fost prevazuta, pentru onorarea respectivului sprijin financiar, suma de 400.000 de lei.

Bursele de performanta se acorda elevilor care au obtinut locurile I, II sau III la etapele nationale ale olimpiadelor, concursurilor scolare nationale si celor care s-au calificat in loturile de pregatire organizate de Ministerul Educatiei pentru competitiile internationale. Bursele de merit se acorda elevilor care au obtinut o anumita medie generala si nota 10 la purtare in anul scolar anterior. De asemenea, pot primi burse de merit copiii care au obtinut locurile I, II sau III la etapele judetene ale olimpiadelor si concursurilor scolare nationale sau ale competitiilor cultural-artistice.

Bursa de studiu se acorda elevilor care provin din familii cu un venit lunar mediu pe membru de familie, pe ultimele trei luni, cel mult egal cu salariul minim pe economie si care au o anumita medie generala si nota 10 la purtare in semestrul anterior celui in care se acorda bursa.

Bursele de ajutor social se acorda, la cerere, elevilor orfani de ambii parinti sau cu anumite boli (TBC, diabet, boli maligne, insuficiente renale cronice, astm bronsic, epilepsie, etc). Un elev nu poate primi doua burse simultan, dar are dreptul sa opteze pentru cea cu valoare mai mare sau care se acorda pentru o mai mare perioada de timp.

Sursa OBIECTIV de SUCEAVA

Comentarii