Fostul executor judecatoresc Cezar Tugui, alungat definitiv din bransa

miercuri, 27 ianuarie 2010, 20:27
3 MIN
 Fostul executor judecatoresc Cezar Tugui, alungat definitiv din bransa

Fostul executor judecatoresc Cezar Tugui nu vrea si pace sa isi accepte soarta. Condamnat penal, exclus din breasla, dezavuat de fostii sai colegi, Tugui inca mai spera, pana zilele trecute ca o sa revina in bransa. Inalta Curte de Casatie si Justitie a clarificat insa, situatia executorului judecatoresc condamnat penal pentru fapte savarsite in exercitiul functiunii si care tot insista pe la instante sa isi redobandeasca statutul pe care il avea anterior. Instanta suprema s-a pronuntat luni, 25 ianuarie 2010, respingand contestatia la executare pe care Ceza Tugui a formulat-o impotriva punerii in aplicare a ordinului ministrului Justitiei de excludere a sa din corpul executorilor judecatoresti, ca nefondata. Tugui a si ramas bun de plata pentru suma de 200 de lei, reprezentand cheltuieli de judecata.

In luna octombrie a anului trecut, Obiectiv arata cum executorul penal Cezar Tugui se agata de orice, pentru a ramane in bransa. Dupa ce la inceputul lunii septembrie i-a fost transmis ordinul ministrului Justitiei prin care a fost exclus din randul executorilor judecatoresti, Tugui a cautat prin orice mijloace sa ramana pe pozitie. Unul dintre demersurile sale il reprezinta o cerere adresata Curtii de Apel Suceava prin care a solicitat suspendarea Ordinului 2426/7.09.2009, emis de Ministerul Justitiei si Libertatilor Cetatenesti prin care s-a dispus incetarea calitatii sale de executor judecatoresc in circumscriptia Judecatoriei Suceava, Camera Executorilor Judecatoresti de pe langa Curtea de Apel Suceava, pana la pronuntarea instantei de fond (Cezar Tugui a deschis o actiune pe aceasta speta si in contencios). Cu mentiunea ca judecatorii Curtii de Apel Suceava au respins ca nefondata cererea executorului eliminat din bransa.

Cezar Tugui cerea atunci instantei sucevene suspendarea de urgenta si cu precadere a punerii in executare a ordinului ministrului Justitiei motivat de consecintele "deosebit de grave ale punerii in aplicare a acestuia". Espre vorba, explica Tugui, de faptul ca intreaga activitate a biroului sau inceteaza, conform legii, "producand grave prejudicii creditorilor care au de pus in aplicare titluri executorii si prin care au recunoscute drepturi, creind mari intarzieri pana la transferul dosarelor aflate in lucru altui executor judecatoresc". Merita de retinut  ca inca din primavara anului trecut se cunostea situatia de condamnat penal a lui Cezar Tugui, el stia foarte bine ce il asteapta – eliminarea din corpul executorilor, dar a continuat sa preia dosare de executare, fara a-si avertiza clientii, castigand in acest fel bani frumosi. Cat priveste preluarea dosarelor de catre alti executori, nici in acest moment nu a fost transferat vreun dosar al lui Tugui la un alt executor, termenele de executare devenind caduce, fiecare dintre cei care au apelat la serviciile lui Ceza Tugui trebuind acum sa reia procedura de la capat.

Cezar Tugui a incercat sa capteze bunavointa instantei  explicamd ca intr-o mare parte din dosarele de executare sunt stabilite termene de plata, de evaluare, de vanzare, de predare de bunuri, de vizitare de minori, etc., care nu mai pot fi respectate. Atragand decaderea din termen, nulitatea actelor de procedura in materia executarii silite si chiar nulitatea executarilor in intregime. Si in acestea situatii invocate, problemele, au considerat magistratii, apartin lui Cezar Tugui, el fiind cel care a decis sa isi continuie activitatea impotriva legii care spune foarte clar ca un executor judecatoresc este automat exclus din corp dupa pronuntarea impotriva sa a unei condamnari definitive, cum este cazul sau.

Cezar Tugui a avut in vedere, in expunerea sa si consecinte mai complexe: "in eventualitatea anularii ordinului de catre organul emitent sau de catre instanta, efectul va fi repunerea in situatia anterioara, aceasta presupunand reluarea intregii activitati cu preluarea dosarelor de executare, operatiune ce necesita timp si care creeaza prejudicii partilor implicate in acestea, efectuarea operatiunilor de reinregistrare conform cerintelor legale a Biroului, incheierea altor contracte de munca cu fostii sau cu alti angajati", sugestionand ca ar fi bine ca acel ordin sa fie rapid suspendat. La aceste mostre de tupeu, Curtea de Apel Suceava a reactionat dispunand respingerea cererii, ca nefondata. Inalta Curte de Casatie si Justitie a confirmat justetea deciziei luate de instanta Suceveana. Executorul judecatoresc sucevean, condamnat la sase luni de inchisoare cu suspendare pentru infractiunea de fals intelectual si este urmarit penal de procurorii Servicului Teritorial Suceava al DNA in afacerea MES va trebui sa-si dea jos firma de la intrarea in blocul din statia de autobuz Policlinica si sa identifice, macar o vreme, alte mijloace de trai decat cele rezultate din activitatea de executor judecatoresc.

 

Sursa: Obiectiv de Suceava

Comentarii