Medicul de garda de la Urgente are dreptul sa decida internarea pacientului peste decizia medicilor specialisti

miercuri, 11 februarie 2009, 19:42
3 MIN
 Medicul de garda de la Urgente are dreptul sa decida internarea pacientului peste decizia medicilor specialisti

Ministerul Sanatatii a stabilit cateva masuri pentru rezolvarea disfunctionalitatilor dintre unitatile de primiri urgente si sectiile de spital. Una dintre masurile adoptate de ministerul de resort prevede internarea obligatorie a pacientilor in stare critica.

Un alt aspect mentionat in ordinul de ministru este ca medicul de garda din cadrul Unitatii de Primire a Urgentelor (UPU) are dreptul sa decida internarea obligatorie a pacientului daca starea pacientului necesita abordare pluridisciplinara si niciunul dintre medicii specialisti nu doreste internarea in sectia respectiva. "Este foarte oportuna aceasta indicatie", puncteaza directorul medical al Spitalului Judetean de Urgenta, doctorul Doina Ganea Motan.

Spre exemplu, daca la un caz grav este necesara interventia mai multor medici specialisti, iar acestia nu se decid asupra internarii pacientului, medicul de garda din UPU are dreptul sa decida internarea obligatorie a pacientului peste parerea medicilor specialisti. In lipsa unor locuri libere in sectia de profil in care se considera necesara internarea, pacientul se interneaza intr-o sectie inrudita pana la eliberarea unui pat.

O alta masura stabilita de Ministerul Sanatatii este crearea asa numitului "salon de observatie" cu un numar minim de paturi tampon, pentru maxim 24 de ore, urmand ca o comisie sa decida ulterior necesitatea internarii.

La Urgentele sucevene exista deja un "salon de observatie"

Potrivit doctorului Liviu Cirlan, seful Urgentelor de la Spitalul Judetean Suceava, in sectia pe care o conduce functioneaza deja un astfel de salon cu patru paturi. Totodata, sectia suceveana functioneaza cu sistemul de triere a cazurilor in functie de codul culorilor. Este vorba de cinci culori care releva nivelul de prioritate functie de gradul urgentelor. Urgenta majora este marcata cu rosu, pacientul critic fiind investigat imediat de medicul urgentist, deoarece prezinta semne vitale instabile. Apoi, codul galben reprezinta o temporizare de 10 minute de la prezentarea pacientului pana la investigatii, starea acestuia degenerand oricand spre cod rosu. Codul verde permite o temporizare de 20-30 minute pana la investigatii, pacienti cu plagi care au nevoie de ingrijiri medicale care sa le confirme stabilizarea functiilor medicale. Codurile albastru si alb, permit temporizari de la venirea pacientului in Urgente si pana la investigatii de 60 minute si, respectiv 120 minute.

Seful UPU, doctorul Liviu Cirlan, a tinut sa precizeze ca in ciuda unei aparaturi standard, a unei structuri bine organizate, respectiv triaj, triaj pediatric si camera de stabilizare si a procedurilor care se aplica prin ordinul ministrului Sanatatii, doctorul Ion Bazac, un aspect care mai mult ca sigur vor afecta timpii de asteptare pentru pacientii clasificati la ulimele trei coduri de culori, verde, albastru si alb, este numarul insuficient al medicilor cu specialitate de urgenta care activeaza in UPU.

"Pacientii clasificati cu cod rosu si cod galben vor fi preluati imediat de medicul de garda. Timpii de asteptare se vor mari pentru codurile verde, albastru si alb, din cauza lipsei personalului. Dar sucevenii trebuie sa inteleaga ca daca in Urgente nu sunt pacienti si sunt clasificati la nivelul IV sau V, nu inseamna ca vor fi preluati de medic dupa o ora cum prevede ordinul. Codul culorilor, ca si timp de preluare a pacientilor de catre medicul de garda functie de nivelul urgentei, se aplica atunci cand se inregistreaza un numar mare de pacienti", spune doctorul Liviu Cirlan.

Tot sursa citata a precizat ca, la Spitalul Suceva la o medie de 200 de pacienti/zi sunt sapte medici de urgenta si 26 de asistente medicale comparativ cu Spitalul Floreasca din Bucuresti unde la o medie de 500 de pacienti/zi sunt 40 de medici si 120 de asistente medicale. "Acum posturile sunt blocate, dar situatia este de putin timp. Noi am scos in fiecare an posturi la concurs, dar nu s-au prezentat medici. Problema majora este ca medicii urgentisti sunt foarte putini, iar dintre cei care isi termina studiile (rezidentiatul) doar 40 la suta raman in tara. La 60.000 de pacienti pe an avem nevoie de 19 medici si peste 40 de asistente medicale", spune doctorul Liviu Cirlan.

 

Sursa: Obiectiv de Suceava

Comentarii